Rukovodstvo obrazovne ustanove „Bedri Elezaga” u Vladimiru izazvalo skandal

November 25, 2012   | Ngjarjet - Events

U školi slavili nezavisnost Albanije

ukovodstvo Osnovne škole „Bedri Elezaga” u Vladimiru prije par dana organizovalo je proslavu stogodišnjice državnosti Republike Albanije i nacionalni praznik te zemlje, Dan zastave, što, po ocjeni stručnjaka, predstavlja kršenje Zakona o nacionalnim simbolima. Prema saznanjima „Dana”, u ovoj osnovnoj školi, uz prisustvo dijela nastavnika, roditelja i učenika, organizovan je kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali učenici.
Uz isticanje nacionalni simbola druge države i nacionalnu muziku, čitani su tekstovi o predstojećem albanskom prazniku, koji se inače slavi 28. novembra.
– Slavimo našu nezavisnost i sa zahvalnošću odajemo priznanje onima koji su to omogućili. Proslava nezavisnosti obilježava se svake godine, ali ove godine je posebna, jer je stogodišnjica. Svako od nas mora da da svoj doprinos ovom velikom događaju – rečeno je, između ostalog, u uvodnom dijelu programa.
Osim u prostorijama škole, nacionalni simboli istaknuti su i na objektu škole kao i u dvorištu, a o događaju svjedoče i fotografije. Inače, tog dana je u ovoj obrazovnoj ustanovi organizovana i proslava Međunarodnog dana dječijih prava, u sklopu koje je takođe održan prigodan program.
Da li je praznik posvećen djeci i njihovim pravima možda iskorišćen kao paravan za proslavu nacionalnog praznika druge države u javnoj obrazovnoj ustanovi nijesmo uspjeli da saznamo. I pored više pokušaja, nijesmo uspjeli da kontaktiramo sa direktorom Osnovne škole „Bedri Elezaga” Alima Jahovićem ili sa nekim iz rukovodstva te ustanove. Na broj poznat redakciji nije se niko javljao.
Upotreba nacionalnih simbola mimo zakona nije rijetkost u ulcinjskim obrazovnim ustanovama. U februaru ove godine grupa učenika okačila je na objekat Srednje škole „Bratstvo i jedinstvo” zastavu Kosova. Ista škola bila je u centru pažnje krajem novembra prošle godine, kada se grupa učenika te škole, albanske, bošnjačke i crnogorske nacionalnosti sukobila u dvorištu škole zbog isticanja nacionalnih obilježja i proslave Dana albanske zastave. Grupa učenika albanske nacionalnosti počela je da slavi nacionalni praznik Republike Albanije. Učenicima koji su u školi pjevali noseći zastave i šalove sa albanskim nacionalnim obilježjima suprotstavila se druga grupa učenika koja je razvila zastavu Crne Gore. Nakon kraće verbalne prepirke, izbio je fizički obračun, u kome je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede. Uprava škole odbila je tada da komentariše događaj, a izostala je i zakonska odgovornost učesnika.
Inače, Zakon o upotrebi nacionalnih simbola jasno propisuje kako nacionalna obilježja mogu biti upotrebljavana. Tu se jasno kaže da je zabranjena upotreba, odnosno isticanje nacionalnih simbola ispred objekata i u objektima Skupštine Crne Gore, predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, Ustavnog suda Crne Gore, Vrhovnog suda Crne Gore, državnog tužioca Crne Gore, drugih državnih organa i organizacija koje obavljaju javnu službu i organa lokalne samouprave. To je precizirano u članu četiri tog zakona. Za učinioce prekršaja ovog zakona predviđene su novčane i zatvorske kazne.
Novčanom kaznom od 1.000 eura do 17.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice koje upotrijebi nacionalni simbol suprotno odredbama čl. 4, 5 i 6 ovog zakona. Za prekršaj iz stava jedan ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 600 do 1.200 eura ili kaznom zatvora od 15 do 60 dana. Fizičko lice koje upotrebljava nacionalni simbol suprotno odredbama ovog zakona kazniće se novčanom kaznom od 600 do 1.200 eura – navodi se u poglavlju „Kaznene odredbe”. M.K.

Samardžić: Haos

Predsjednik Crnogorskog heraldičkog društva Aleksandar Samardžić kaže da je Zakonom o državnim simbolima zabranjeno korišćenje obilježja drugih država, dok je Zakonom o nacionalnim simbolima to dozvoljeno.
– Postoji problem kontradikcije između ta dva zakona. Zakon o državnim simbolima zabranjuje korišćenje simbola drugih država u našoj zemlji. Dok je Zakonom o nacionalnim simbolima sve dozvoljeno, jer ništa nije regulisano. To je opšti haos – kazao je Samardžić u izjavi za „Dan”. Bo.M.

Zastave istaknute širom opštine

Proteklih dana u najjužnijoj crnogorskoj opštini na više lokacija istaknute su albanske državne zastave i čini se da je sve u znaku dolazećeg nacionalnog praznika Republike Albanije. Osim na privatnim kućama u okolnim selima i u samom Ulcinju, nacionalni simboli posvećeni stogodišnjici nezavisnosti susjedne države bili su istaknuti i u zgradi lokalne samouprave, gdje je održan Šesti kongres albanskih žena, posvećen integracijama i ekonomskom razvoju teritorija na kojima žive Albanci.

Izvor: DAN

1