Ulcinj: Most na Port Mileni tek u obrisima

November 29, 2012   | Ngjarjet - Events

ULCINj – U najjužnijoj crnogorskoj opštini od početka godine realizovano je više kapitalnih projekata od kojih je najvredniji rekonstrukcija puta Sukobin – Vladimir. S obzirom na finansijske probleme i velika dugovanja koja ima Opština većinu investicija, odnosno one najznačajnije finansirala je Vlada Crne Gore. Prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne poslove Avdula Dervišija taj projekat finansirala je Direkcija za saobraćaj Vlade Crne Gore.
– Dužina rekonstruisanog puta je 6,5 kilometara, a vrijednost investicije oko tri miliona eura. O značaju ovog puta najbolje govori podatak da je tokom prošle godine granični prelaz Sukobin prešlo 1,8 miliona turista, a ove, kako sada stvari stoje, taj broj biće nadmašen. Osim tog, realizovan je i projekat izgradnje kružnog toka kod JKP, sanirane su glavne saobraćajnice u gradu, ali i na periferiji. Pomenuo bih izgradnju i uređenje loakcija za kontejnere, sanirani su i stavljeni u funkciju podvodni ispusti kod nekadašnjeg hotela „Galeb” i na rtu Đerane – naveo je Derviši i dodao da je za kapitalne investicije u Ulcinju do sada potrošeno preko tri miliona i 600.000 eura.
– Inače, završetak projekta vrijednog 14 miliona eura, mosta preko kanala Port Milena, kasni zbog bankrota slovenačke kompanije „Primorje“. Derviši podsjeća da je to trenutno najvredniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori koji, takođe finasira Direkcija za saobraćaj. Izgradnjom mosta preko kanala Port Milena izvršiće se povezivanje već izgrađenog bulevara u Ulcinju s putem za Adu Bojanu, čime će se povećati protočnost saobraćaja, odnosno smanjiti saobraćajne gužve, koje su naročito izražene tokom ljetnje turističke sezone. Most je projektovan s četiri saobraćajne trake, širine po 3,25 metara, razdjelnim pojasom od dva metra i obostranim pješačkim stazama širine po 2,65 metara, tako da će njegova ukupna širina iznositi 20,30 metara. Ukupna dužina poteza, koji je obuhvaćen projektom, iznosi 570 metara, od čega je: most dužine 350, konstrukcija za prolaz saobraćajnice prema Ulcinju 40, konstrukcija za prolaz saobraćajnice prema Adi Bojani 25 i trasa bulevara dužine 155 metara. Most će se na sredini otvarati i biće omogućeno propuštanje velikih jahti za marinu Port Milena.
– Najveći dio poslova je završen pa očekujemo da bi se uskoro mogli okončati i završni radovi – rekao je Derviši.
M.KNEŽEVIĆ

Od IPA programa 880.000 eura
– Opština Ulcinj konkurisala je u 17 projekata koji se u sklopu IPA programa finansiraju iz sredstava Evropske unije i do sada joj je odobreno pet. Ukoliko lokalna administracija sprovede planirane programe iz pristupnih fondova mogla bi da povuče oko 880.000 eura – rečeno je „Danu“ u lokalnoj samoupravi. Među pet do sada odobrenih projekata najvrijedniji je „Otvaranje centra za obuku žena u Ulcinju i Draču’’, koji predviđa kurseve kuvanja, šivenja, engleskog jezika i kompjutera za žene iz Ulcinja i Drača i čija je ukupna vrijednost milion eura, od čega najjužnijoj opštini pripada 300 hiljada. Ulcinj očekuje 88.000 eura iz fonda za Jugoistočnu Evropu kroz sprovođenje projekta pod nazivom „Analiza marginalnih područja na teritoriji opštine Ulcinj“.
U sklopu prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija realizovaće se projekati „Marubi” i „Kultuno nasledstvo bez granica”, ukupne vrijednosti 426.000, odnosno 112.000 eura. Kroz realizaciju prve komponente IPA, odnosno grantova za infrastrukturne projekte opština u Crnoj Gori, JKP Ulcinj dobilo je mehanizaciju za održavanje plaža, jedan kamion i jednu ručnu mašinu. U lokalnoj samoupravi ističu da je ovo tek početna faza u izradi programa kojima će se konkurisati u fondovima EU.

Izvor: DAN