Ulcinjsko neznanje ili greške se sve skuplje plaćaju

December 22, 2012   | news

Ulcinj gradU čitavoj ovoj godini Ulcinj je nastavio bauljati. Vidimo to praktično na svakom koraku, a oni koji su posmatrali zasjedanje lokalnog Parlamenta imali su prilike da se još jednom i sami uvjere u to. Usvajanje rebalansa za ovu i budžeta za narednu godinu protivno zakonu, uvodi ovu opštinu u opasnu zonu. Mislim da je krajnje vrijeme da se oni koji donose odluke dobro presaberu i razmisle da li se zaista na ovaj način dalje može.
Još ako se ima u vidu da stalno padaju tenderi, da su prvostepene sudske presude zbog kašnjenja donošenja odluka blizu pola miliona eura, a posebno što su sekretari još uvijek vršioci dužnosti, potreba brzog mijenjanja stvari dobija dodatno na značaju.Iako je slijed događaja pokazao da je to trebalo uraditi još prije godinu dana, odnosno nakon sto dana nove vlasti. Već se tada, naime, vidjelo da mašina ne štima i da joj je potrebna temeljna rekonstrukcija.

Nazif Cungu_Gezim Hajdinaga_Ulcinj_Ulqin
Koliko mogu da procijenim, postoji jasna svijest kod svih koalicinih partnera o tome, pa i u opoziciji. Dakle, Ulcinju je potreban jedan novi temeljni dogovor o pravcima i načinu djelovanja.
Treba pružiti ruku svima, jer nas je malo i sa mrtvima. Odluke moraju biti transparentne i u punom javnom interesu. Samo na toj platformi ovaj grad ima perspektivu. U suprotnom, nastaviće da tavori i propada.
Način na koji treba djelovati pokazuje slučaj morskog dobra. Na tom pitanju bar javno je uvijek postojao puni konsenzus politike, civilnog sektora i medija. Nakon dvije decenije, ciljevi su djelimično postignuti, odnosno od 1. januara polovina prihoda iz te zone ostajaće u Ulcinju.  To znači oko pola miliona eura, što ako se ima u vidu činjenica da je opštinski budžet ove godine iznosio preskromnih 4,4 miliona eura, nije baš mala suma. Naravno, na tome se nipošto ne smije stati, već treba insistirati da u Ulcinju ostane 80 odsto prikupljenih sredstava od morskog dobra, jer je to evropski standard. Što je još važnije,  treba vlast u Podgorici naćerati da se pristupi izmjenama linije zahvata morskog dobra u Ulcinju, koja je, i oko toga postoji konsenzus, nezakonita.Oko ovih principa nikako ne smije biti trgovine. Jer, što znači ako nam govore da našoj  opštini pripada 51 odsto prostora bivšeg hotela Jadran, a Morsko dobro već 13 godina izdaje u zakup taj dio naše teritorije.

Nazif-Cungu_Rajko-Barovic_Ulqin_JP_Morsko Dobro
Dakle, vrijeme veoma brzo ide i neaktivnost, neznanje ili greške se sve skuplje plaćaju. Tim prije što je naša planeta od 21.12. ušla u novu fazu. Blago onom ko razumije da će svijet ubuduće, konačno i zauvijek, pokretati plemenite i čiste namjere, odnosno da je za nama nepovratno vrijeme pohlepe, prevare i lažne moći.  Na nama je samo da iskreno kažemo DA, i sve će biti lakše i ljepše. DA novom životu, DA ljepoti, DA Ulcinju. Ako se dvoumite, znači da mislite da još nije vrijeme za novi početak. Uvjeravam vas da opasno griješite. No, odluka je lična i stvar slobodne volje. A ona nam je na ovom prolaznom svijetu data kao blagodat koju bi trebali koristiti samo da bi birali dobro.

Mustafa Canka