Počelo rušenje nelegalnih kućica na obali Bojane – Video

December 25, 2012   | news

Biće porušeno još oko desetak vikendica, ako do sjutra ne dođe do sklapanja novih ugovora sa Morskim dobrom
Rusenje Ada Bojana

U Ulcinju je počelo rušenje nelegalnih kućica na obalama rijeke Bojane. Iako je bilo predviđeno da bude porušeno oko 40 vikendica, taj broj se danas znatno smanjio, jer su vlasnici, u posljednji čas, sklopili ugovore sa Morskim dobrom.

Prva na udaru Inspekcije zaštite prostora, danas je bila vikendica Skendera Zekaja, koja je ujedno bila i jedna od većih na obalama Bojane. Kako saznajemo, Zekaj je dugovao Morskom dobru preko 20.000 eura, a danas se tokom rušenja nije ni pojavio.

“U pitanju su gabariti od oko 250 kvadrata, vlasnik nije izmirio svoje obaveze i bio je saglasan da se kućica ukloni”, kaže Hajrudin Osmanović, glavni inspektor zaštite prostora.

Biće porušeno još oko desetak vikendica, ako do sjutra ne dođe do sklapanja novih ugovora. Vlasnici kućica su izgleda uvidjeli da će “ako ne plate na mostu, platiti na ćupriji”, pa su ugrabili posljednju priliku i sklopili ugovor o zakupu zemljišta sa Morskim dobrom. Posljednjih dana sklopljeno je čak oko 30 ugovora.

“Planirano je oko 40 objekata za uklanjanje, međutim, većina vlasnika je u međuvremenu izmirila svoje obaveze i dobili su odobrenje za produžetak ugovora s Morskim dobrom”, dodaje Osmanagić.

Vlasnici, popularno nazvanih- vikend kućica, plaćaju godišnje deset eura po kvadratu, ako im kućica ne prelazi 30 kvadrata, svaki dodatni kvadrat košta 20 eura – do 60 kvadrata, a od 60 pa naviše, potrebno je izdvojiti 40 eura po kvadratu.

Posebno se plaća prostor koji zauzimaju terase i to pet eura po kvadratu.

Godina 2010, kada je naplata zakupa zemljišta na Bojani u pitanju, bila je najplodnija za Morsko dobro. Tada je inkasirano preko pola miliona eura, a i tome je prethodila akcija uklanjanja nelegalno sagrađenih kućica, u kojoj je porušeno njih 30.

Suzana Ganić
Vijesti online