U posjeti porodici Buzuku: Maslina – Sveto drvo koje se osvaja

December 31, 2012   | Bota, Ngjarjet - Events

Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj.1Nekoliko generacija porodice Buzuku živi sa maslinama i od maslina. Nesebično su sa nama podijelili svoja iskustva u proizvodnji kvalitetnog djevičanskog ulja, ali i otkrili neke tajne. Saznali smo da je put od masline do djevičanskog ulja dug. Prilikom branja plod ne pada na zemlju, a cijedi se u mlinu sa centrifugom. Da bi zadržalo kvalitet ulje se čuva u odgovarajućim posudama i na pravoj temperaturi

Piše: Svetlana Lajović

Uvala Valdanos ili kako je još narodski zovu uvala maslina nalazi se 4  km sjeverozapadno od Ulcinja. Poznata po velikim parcelama na kojima je zasađen ogroman broj maslinovih stabala ali i po moru čistom kao suza.

Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj.2

Porodična tradicija

Maslinjak stare ulcinjske porodice Buzuku, baš u ovoj uvali zauzima prostor od oko šest hiljada kvadrata, na kome se nalazi oko 210 stabala stoljetnih maslina. Sam maslinjak prostire se skroz do mora, do plaže Liman…

U porodici Buzuku, ljubav prema maslinama, gajila se od ranog detinjstva.

– Maslinarenjem su se bavili moj, otac, đed, prađed i unazad ko zna koliko pokoljenja, priča nam Edin Buzuku, najmlađi maslinar porodice Buzuku. Ono što je najzanimljivije u cjeloj priči je da niko ne zna ko je posadio ova stabla. Neki od mojih čukunđedova je kupio plac, na kome su stabla bila već posađena. Tako da smo mi ovo blago dobili gratis – smije se Edin.

Ono što je karakteristično za područje od Drača do Dubrovnika je da samo na tom potezu uspijeva autohtona sorta masline tzv.žutica. Znači ne može se naći nigdje više. Maslina žutica je otporna na hladnoću, jedna je od najuljevitijih sorti i što je bliže moru daje veći rod.

Edin nam objašnjava da je ova maslina jedna od deset najkvalitetnijih u svijetu. Ove godine, uprkos suši, proizveli su 2.200 litara ulja i ubrali 14 tona maslina za upotrebu. Zadovoljni su i kvalitetom – nikad bolji nije bio.
Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj.3

Maslinjak

– Taman kada smo mislili da ništa od berbe neće biti, jer se plod sav sparušio, pala je kiša i maslinjak je bukvalno odjednom oživio. Svaka maslina dala je u prosjeku oko 70 kilograma – priča Edin.

U samom maslinjaku porodice Buzuku, postoje stabla stara i oko 500 godina.

Edin nas ponosno vodi u obilazak. Zaista, nevjerovatan je osjećaj kada se nađete u stoljetnjem maslinjaku a pogled na more se pruža kao na dlanu.

– Postoje grane tzv. vodopije, koje kradu snagu maslini. One su nekada stare i oko 50 godina, pa kada se isijeku, na tom mjestu ostaje rupa, tako da stabla masline, izgledaju kvrgava  – objašnjava Edinov otac Šućurija.

Ulaganje

A kako stoljetna stabla čuvaju od nametnika.

Za neprijatelje kao što su pamuk, mušica, moljac koristimo tzv. eko-trapove. Pesticidi su strogo zabranjeni – priča nam Edin i pokazuje kako se eko-trapovi postavljaju na maslinu i svojim mirisom tjeraju insekte. – Znate, mi ovo ulje dajemo našoj đeci da piju, pa stoga polazimo od toga, da ulje bude zaista kvalitetno i nama i drugima. To je tzv. ekološko ulje. U maslinjak jako puno ulažemo. Troškovi gnojiva, radne snage, čišćenja, ograđivanja, košenja, nabavka savremene opreme kao što je mašina za trešenje, inoks posuda za čuvanje ulja, eko-trapova, vode itd. Tek ove godine dovedena je gradska voda do našeg maslinjaka, a svakoj maslini treba oko sedamseto litara vode. Mukotrpan je to posao. Dešava se da po tri godine ne bude maslina, a zašto, niko ne zna – kaže naš domaćin.
Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj.4

Blagodeti masline

Porodica Buzuku nije štedjela vrijeme da nam objasni i za šta je sve maslina korisna. Iskusniji u tome stari maslinar Šućurija kaže da je maslinovo ulje prijeki lijek za probleme sa stomakom, želucem, za srčane probleme, visoki pritisak, dijabetes.

Mlađi Edin kaže da ovaj dar prirode koristi cijela porodica.

– Kod nas u porodici se troši po dvije litre ulja nedjeljno. Ja svako jutro našte srca popijem kašiku maslinovog ulja pomiješanu s medom i to mi daje snagu za cijeli dan. Pa, ne kaže se džabe da su Mediteranci najzdraviji ljudi na svjetu – kaže Edin.

No, nije svako ulje maslinovo isto.

– Dobro bi bilo da se koristi extra djevičansko ulje, posebno kada se koristi za lijek, jer ono ima najmanji procenat oleinske kisjeline. Ostala ulja kao što su: djevičansko, maslinovo i ono pravljeno od sakupljenih maslina su manje kvalitetna – priča Edin.

Pravo djevičansko ulje može se prepoznati i po spoljašnjem izgledu.

– Ovo ulje karakteriše specifična zelena boje, miris masline, pikantni ukus, tj. osjećaj peckanja u grlu kad se popije – kaže Edin. Iskusni Šućurija dodaje i vrlo važan detalj –  pravo maslinovo ulje kada se stavi u frižider, mora da pređe iz tečnog u čvrsto stanje.

Maslinovo ulje valja čuvati na odgovarajući način. Sunce kvari kvalitet maslinovog ulja, tako da ako ga držimo u kuhinji gdje je toplo, moramo ga iskoristite u roku od mjesec dana.

Ulje se skladišti u inoks posudama, koje se nalaze u podrumskim prostorijama, gdje je tamno i hladno. Idealna temperatura za čuvanje maslinovog ulja je osamnaest stepeni. Maslinovo ulje, u podrumima  se može čuvati i po nekoliko godina, bez bojazni da se njegova boja, hranljiva vrijednost ili kvalitet promijeni. Svježe maslinovo ulje stoji po mjesec i po dana u posudama, poslije čega sav talog pada na dno. Tada se pretače, posude se čiste i ulje sipa u čiste sudove.
Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj

Sajmovi

Iako puno polažu na tradicju naši domaćini prate događanja. Edin i njegov otac često posjećuju sajmove u inostranstvu, gdje su saznali za mnoge novine u maslinarenju.

Porodica Buzuku Zivi sa Maslina i od maslina_Ulcinj.5

– Jedna od stvari koje smo saznali je da je primitivno maslinarstvo praktikovalo da masline idu što više u visinu. Nauka je pokazala da je mnogo bolje po plod masline, da se drvo obrezuje tako, da stabla budu što kraća, jer na taj  način više sunca i energije utiče na razvoj  ploda – priča Šućurija.

Izvor: Pobjeda