Ulcinj: Još uvijek nije smanjen broj zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama

January 12, 2013   | Ngjarjet - Events

Hajdinaga_Cungu_UlcinjDok je izbora, biće i poslova

Opština Ulcinj još uvijek nije smanjila broj zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač, iako je Vlada još u junu 2010. godine preporučila optimizaciju broja radnika i racionalizaciju rashoda, saznaje „Dan“. Umjesto otpuštanja u lokalnoj samoupravi, odnosno preduzećima čiji je osnivač Opština, u međuvremenu je po političkoj liniji zaposlen veliki broj radnika, čije plate dodatno opterećuju ionako siromašnu opštinsku kasu. Prema saznanjima nešeg lista, u Opštini i opštinskim ustanovama i preduzećima zaposleno je više od 500 službenika. Podatak o tačnom broju radnika, kao i informaciju o tehnološkom višku nijesmo uspjeli dobiti i pored više pokušaja da se informišemo u kabinetu predsjednika opštine i Sekretarijatu za društvene djelatnosti, upravu i kadrove. Dobro upućeni tvrde da se broj onih koji su tehnološki višak kreće između 150 i 200 službenika, s obzirom na činjenicu da je uoči parlamentarnih izbora bilo masovnog zapošljavanja. Procjenjuje se da samo u lokalnoj administarciji ima najmanje osamdesetak prekobrojnih. Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu objavio je još prije pola godine javni poziv zaposlenima u lokalnoj samoupravi za sporazumni raskid radnog odnosa.
– Na osnovu člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a u skladu sa planom sprovođenja aktivnosti reorganizacije i utvrđivanja optimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, zaposleni kojima do ostvarivanja prva na penziju nedostaje do dvije i više godine pozivaju se da sporazumno raskinu radni odnos uz isplatu otpremnine. Otpremnina za nedostajuće dvije godine do ostvarivanja prava na penziju iznosi 12 bruto zarada zaposlenog, a za više od dvije godine uvećala bi se za određeni fiksni iznos, za svaku godinu koja nedostaje, maskimalno za sedam – navodi se u pozivu. Međutim, kako saznajemo, interesovanje je malo, jer niko od zaposlenih nije spreman da svojevoljno napusti posao. Cetkovic Andrija-IPredsjednik odborničkog kluba Koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora“ Andrija Ćetković kaže da je u Ulcinju javna tajna da u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima ima ogroman broj radnika.
– Svaka nova vlast dodatno je zapošljavala svoje članove i simpatizere, pa vrlo često jedno radno mjesto pokriva više lica. To je ogroman pritisak na praznu opštinsku kasu i veliki teret za poreske obveznike. Taj problem mora se hitno rješavati, jer je očigledno da prouzrokuje velike finansijske teškoće – kazao je Ćetković.
Vlada je još pretprošle godine saopštila da će pomoći lokalnim samoupravama u obezbjeđenju novca za adekvatni socijalni program za isplatu otpremnina prekobrojnima u lokalnoj samoupravi. Prema zaključcima Vlade Crne Gore i Zajednice opština, radnici koji dobiju otkaz dobiće predviđene otpremnine. Istovremeno, u Vladi i Zajednici opština tvrde da projekat smanjivanja broja zaposlenih ne znači da se neće otvarati nova radna mjesta za mlade i profesionalno obučene službenike u lokalnim samoupravama. Cilj akcije, ističu, nije puko smanjivanje broja zaposlenih nego i želja da se poboljša profesionalna struktura zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima. Ipak, otpremninama ne mogu da se nadaju svi zaposleni, pa je izvjesno da će mnogi, koji su dobili radno mjesto kao protivuslugu za podršku na izborima, morati da se pomire s prekidom radnog odnosa. Kada će se to dogoditi, još se ne zna.
– Sadašnja vlast, po svemu sudeći, nije spremna da preduzme radikalne poteze i racionalizuje broj zaposlenih. Bliže se predsjednički izbori, te nije isključeno da bude i dodatnog zapošljavanja – smatra Ćetković.
U koliko teškoj finasijskoj situaciji se nalaze Opština Ulcinj i javna preduzeća, najbolje pokazuju zvanični podaci o dugovanjima za zarade i doprinose zaposlenima. Samo po tom osnovu Opština duguje milion i 600 hiljada eura, dok javna preduzeća po istom osnovu duguju milion i 800 hiljada eura. Zaposleni u administraciji lokalne samouprave nijesu u velikom zaostatku s platama, ali zato njihove kolege u JP potražuju i po 12 do 15 ličnih dohodaka.

Hajdinaga potpisao da Cungu otpušta

Prvi čovjek Ulcinja Nazif Cungu trenutno je na odmoru, pa nijesmo mogli dobiti njegov komentar povodom otpuštanja viška radnika u lokalnoj samoupravi. Ipak, podsjećamo na njegovu izjavu, neposredno nakon što je preuzeo funkciju predsjednika.
– Narednih mjeseci moraćemo da značajno smanjimo broj zaposlenih i njihova primanja. Kresanje plata i otpuštanje radnika uslijediće na osnovu ugovora koje je pred kraj mandata s Ministarstvom finansija potpisao bivši predsjednik opštine Gzim Hajdinaga. Bivši predsjednik je sa Ministarstvom finansija potpisao ugovor po kome se mora otpustiti veliki broj zaposlenih, a plate treba smanjiti 25 odsto – kazao je Cungu krajem 2011. godine.
shefki-keko-lamoja-2
Malo zainteresovanih za otpremninu

Predsjednik OSP Ulcinj Šefki – Keko Ljamović kazao je „Danu“ da je materijalno-socijalni položaj zaposlenih u najjužnijoj opštini veoma težak.
– Velikom broju radnika zarade se ne isplaćuju redovno i kasne od šest mjeseci do preko godinu dana. Oni nam se svakodnevno obraćaju za pomoć. Ipak, malo ko je spreman da uzme otpremninu i ostane bez posla. OSP nema podatke o višku zaposlenih u Opštini. Znamo jedino da je za tehnološki višak predviđen socijalni program, a više informacija znaćemo kada taj proces počne – kazao je Ljamović.

Izvor: DAN
Video TV TEUTA

1