Siništaj protiv Filipa, Cakuli za

January 16, 2013   | news

sinistaj_cakuli_vujanovicKoalicioni partneri iz vlasti različito o mogućoj Vujanovićevoj kandidaturi

Predstavnici koalicionih partnera, albanske Force i Građanske inicijative, iskazali su različite stavove po pitanju moguće kandidature potpredsjednika DPS-a Filipa Vujanovića za predsjednika Crne Gore. Ova dva albanska politička subjekta sa DPS-om vrše vlast u Crnoj Gori, a dosad se nijesu eksplicitnije izjašnjavali o mogućem Vujanovićevom učešću na predsjedničkim izborima.
Predstavnik Građanske inicijative Vaselj Siništaj smatra da Vujanovića ne treba podržati, dok funkcioner Force Džavdet Cakuli smatra da je sadašnji šef države prihvatljivo rješenje.
Vaselj Siništaj kazao je u izjavi za „Dan” da ne bi podržao novu Vujanovićevu kandidaturu.
– Ustav jasno ukazuje da se on ne može kandidovati po treći put za šefa države. Ustav upozorava da mogu postojati jedan mandat i jedan reizbor. Predsjednik koji je bio dosad to je i odradio. Hoće li DPS to poštovati ili ne, na njima je da odluče – istakao je Siništaj.
Naglašava da se u demokratskim zemljama ustav nikad ne tumači, već primjenjuje.
Njegov koalicioni partner, potpredsjednik Force Dževdet Cakuli, podržaće kandidata kojeg predloži DPS, pa makar to bio i Vujanović.
– Još se ne zna ko će biti predsjednički kandidat DPS-a, a stav ćemo zauzeti kada to bude zvanično saopšteno. S obzirom na to da imamo sporazum sa njima, mi ćemo podržati pobjedničkog predsjedničkog kandidata. Ne mogu saopštiti stav partijskih organa, ali lično nijesam protiv Vujanovićeve kandidature – naveo je Cakuli u izjavi za „Dan”.
DPS je sa manjinskim partijama nakon izbora potpisao koalicioni sporazum prema kome su one saglasne da dogovorom podrže kandidata vladajuće partije za predsjednika.
Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović ističe da će ta partija ispoštovati koalicioni sporazum sa DPS-om.
– Jedna od tačaka sporazuma je i podrška kandidatu vladajuće partije za predsjednika za koga se procijeni da će pobijediti, a Hrvatska građanska inicijativa će tu klauzulu ispoštovati – kazala je Vučinovićeva.
Prema tvrdnji lidera Demokratske partije Fatmira Đeke, ta stranka će podržati bilo kog kandidata koga predloži DPS.
Liberalna partija tvrdi da neće podržati Vujanovićevu kandidaturu, osim ako ne promijeni stavove o identitetskim pitanjima. SDP je protiv mogućnosti da Vujanović opet bude kandidovan.

Bo.M.–Mi.N.
Izvor: DAN