Za opštinu Tuzi najkasnije do 29. septembra – Referendum

January 31, 2013   | Ngjarjet - Events

Na sastanku predstavnika DPS-a i i albanskih stranaka dogovorieno da se referendum održi u septembru, uz mogućnost da termin bude i ranije ukoliko se ispoštuje zakonska procedura
Referendum Tuzi

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i albanskih stranaka dogovorili su da se referendum za punopravnu opštinu Tuzi održi najkasnije do 29. septembra,  saznaju “Vijesti”.

Albanski čelnici ranije su tražili od predstavnika najjače parlamentarne stranke da se referendum održi istovremeno sa predsjedničkim izborima. Iako je raspisivanje referenduma na proljeće bio uslov Albanaca da stanu iza predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, predstavici svih albanskih stranaka juče su načelno najavili da će podržati aktuelnog šefa države.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” uključenih u pregovore na sastanku dogovoreno je da se referendum održi u septembru, uz mogućnost da termin bude i ranije ukoliko  se ispoštuje zakonska procedura.

“Dogovoreno je da se što prije raspiše tender za izradu eleborata o ekonomskoj održivosti opštine Tuzi, a da se nakon toga pokrene inicijativa za održavanje referenduma. Sagovornici su se složili da je to pitanje nepotrebno odlagano i politički zloupotrebljavano, što je štetilo svim strankama”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Sastanku su u ime DPS-a prisustvovali potpredsjednik i politički direktor stranke Svetozar Marović i Tarzan Milošević, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, šef podgoričkog odbora stranke Vladan Vučelić i poslanik Halil Duković.

Albanske političke partije predstavljali su Vaselj Siništaj iz Građanske inicijative, Nazif Cungu i Genci Nimanbegu iz Force, lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka, Fatmir Đeka iz Demokratske partije, kao i Đerđ Camaj i Nik Đeljošaj iz Albanske alternative (AA).

U pregovorima su učestvovali i predsjednik Gradske opštine (GO) Tuzi Franjo Ljuljđuraj i skupštine Fadilj Kajošaj. Albanska alternativa, Demokratski savez i Siništaj, ranije su poručili da će, ukoliko se izjašnjavanje građana u Malesiji još jednom prolongira, te stranke napustiti vladajuću koaliciju.

Oni su podsjetili na obećanje DPS-a uoči parlamentarnih izbora da će izjašnjavanje građana Malesije biti održano istovremeno sa predsjedničkim izborima.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je na promotivnom skupu u Tuzima krajem septembra 2012. kazao da će referendum u Malesiji biti održan na proljeće.

Na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji, čelnici podgoričke opštine su jedini koji mogu kočiti raspisivanje referenduma u Malesiji, jer su zaduženi za izradu studije o ekonomskoj održivosti nove opštine.

Mugoša je to i nagovijestio u odgovoru GO, navodeći da se moraju ispuniti određene zakonske pretpostavke..

Vladan Žugić
Izvor: Vijesti online