Ulcinj: Nu­žni smje­štaj traži 16 oso­ba

February 4, 2013   | Ngjarjet - Events

U Ul­ci­nju po­ra­stao broj za­htje­va gra­đa­na ko­ji ne­ma­ju krov nad gla­vom

UL­CINj – U op­šti­ni Ul­cinj je sve ve­ći broj oso­ba ko­je su zbog ne­do­stat­ka sop­stve­nog, za­tra­ži­le nu­žni smje­štaj. Ka­ko nam je sa­op­štio Ma­nuš Ha­lji­lji, se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za stam­be­ne dje­lat­no­sti, u pro­šloj go­di­ni pod­ni­je­to je 16 za­htje­va za nu­žni smje­štaj i oni još uvi­jek ni­su ri­je­še­ni.
– S ob­zi­rom da smo u 2011. go­di­ni ima­li sa­mo je­dan za­htjev za nu­žni smje­štaj, evi­den­tan je po­rast onih ko­ji­ma je po­tre­ban krov nad gla­vom. Pro­šle go­di­ne je jed­na oso­ba upor­no po­ku­ša­va­la da ostva­ri svo­ja pra­va, me­đu­tim mi ni­je­smo bi­li u sta­nju da po­mog­ne­mo, zbog ne­do­stat­ka stam­be­nih je­di­ni­ca – is­ti­če Ha­lji­lji.
Nad­le­žni u lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi ve­li­ke na­de po­la­žu u Vla­du Cr­ne Go­re, ko­ja bi usva­ja­njem Za­ko­na o so­ci­jal­nom sta­no­va­nju do­pri­nije­la rje­ša­va­nju go­ru­ćeg pro­ble­ma.
– Op­šti­na Ul­cinj tre­nut­no ras­po­la­že sa 10 do­tra­ja­lih stam­be­nih je­di­ni­ca u na­se­lju Ko­dre, ko­je su i ona­ko pre­pu­nje­ne. Po­da­tak da op­šti­na Ul­cinj još do 1987. go­di­ne ni­je na­mije­ni­la ni­je­dan stan u te svr­he, sa­mo do­dat­no ote­ža­va ci­je­lu si­tu­a­ci­ju, pa je neo­p­hod­na po­moć dr­ža­ve – ob­ja­snio je Ha­lji­lji.

mehmet durakuIz Cen­tra za so­ci­jal­ni rad ka­žu da oni ne­ma­ju tač­ne po­dat­ke o bro­ju bes­kuć­ni­ka u gra­du.
– Tre­nut­no ne­ma­mo evi­den­ci­ju o bro­ju bes­kuć­ni­ka u gra­du jer nam se ni­ko od njih ni­je ni obra­tio za po­moć. Ina­če, Cen­tar za so­ci­jal­ni rad či­ni sve, u okvi­ru svo­jih nad­le­žno­sti, ka­ko bi po­mo­gao li­ci­ma iz ove ka­te­go­ri­je, jer smo do sa­da je­di­nom bes­kuć­ni­ku po­ma­ga­li sva­ki put kad bi za­tra­žio po­moć – ka­že ru­ko­vo­di­lac Cen­tra za so­ci­jal­ni rad Me­to Du­ra­ku.
On sma­tra da je sve vi­še onih ko­ji su na ivi­ci eg­zi­sten­ci­je, pa bi neo­p­hod­no bi­lo iz­gra­di­ti no­ve smje­štaj­ne ka­pa­ci­te­te i po uzo­ru na Pod­go­ri­cu, na­rod­nu ku­hi­nju.
– Zbog ne­do­stat­ka fi­nan­si­ja ovi pro­jek­ti ni­su raz­ma­tra­ni – ka­že Du­ra­ku.
U Se­kre­ta­ri­ja­tu za stam­be­ne dje­lat­no­sti ima­ju po­da­tak da u Ul­ci­nju tre­nut­no ži­vi 27 so­ci­jal­no ugro­že­nih po­ro­di­ca, pre­te­žno smje­šte­nih u ba­ra­ka­ma MUP-a i Kam­pu „Sa­fa­ri“. Uglav­nom se ra­di o li­ci­ma ra­se­lje­nim to­kom rat­nih de­ša­va­nja na pro­sto­ri­ma biv­še Ju­go­sla­vi­je.
Va.R.

Go­lub ži­vi od ve­li­ko­du­šno­sti gra­đa­na
Je­dan od bes­kuć­ni­ka Mi­lan Gu­lu­bo­vić Go­lub ka­že da ni­je si­gu­ran da bi nad­le­žni or­ga­ni mo­gli da ri­je­še nje­go­vo stam­be­no pi­ta­nje, pa im se sto­ga ni­je ni obra­ćao za po­moć. Ka­že da ži­vi od ve­li­ko­du­šno­sti gra­đa­na ko­ji mu, po po­tre­bi, iz­dva­ja­ju no­vac za hra­nu.
– Do­šao sam iz Pri­je­po­lja i u Ul­ci­nju sam pre­ko tri­de­set go­di­na. Sav taj pe­ri­od ba­vio sam se fi­zič­kim po­slo­vi­ma ka­ko bih mo­gao da pre­ži­vim – pri­ča Go­lu­bo­vić.
Ka­že da ži­vi u ba­ra­ci ne­da­le­ko od ka­ra­u­le u na­se­lju Me­te­ri­zi. On tvr­di da ni­je je­di­ni bes­kuć­nik.
– Po­sto­ji još ne­ko­li­ko oso­ba ko­je ži­ve po­put me­ne, a ko­ji­ma bi do­bro do­šla sva­ka vr­sta po­mo­ći, ali na­ža­lost te po­mo­ći ne­ma – za­klju­ču­je Go­lu­bo­vić.

Izvor: DAN