Genci Nimanbegu: Ulcinj ne treba da prihvati plan Ministarstva zdravlja

February 6, 2013   | Ngjarjet - Events

GenciNimanbegu_Ulqin_UlcinjPoslanik Nove demokratske snage- Forca Genci Nimanbegu, saopštio je da opština Ulcinj ne treba da prihvati plan Ministarstva zdravlja, da Dom zdravlja Ulcinj podpadne pod ingerencijom Zdravstvenog centra u Baru.

-Ulcinj ne treba da prihvati plan Ministarstva zdravlja da Dom zdravlja Ulcinj podpadne pod ingerencijom Zdravstvenog centra u Baru! Opština Ulcinj i njeni građani se sa nostalgijom prisjećaju na godine, kada je opština imala mnogo veće kompetencije nego na današnje dane kada su se mnoga prava i životne odluke odlučivale na lokalnom nivou (porezi i takse, obrazovanje, zdravstvo, i dr.), saopštio je Nimanbegu Portalu Analitika.

Kako je dodao, Ovo je bio slučaj i sa državnim preduzećima koje su rukovodstva imale u opštini tako da su sa prihodima raspolagali i odlučivali u samim tim preduzećima.

– Sa početkom  ’90-tih godina počinje suprotni proces, kada opštine u cjelini a Opština Ulcinj posebno, pate od prekomjerne centralizacije u Crnoj Gori. Sa planom za “reforme i racionalizaciju zdravstvenih usluga” planira se da  Dom zdravlja Ulcinj dodje pod nadležnost Bara. S ovim će se pogoršati situacija radnika u Zdravstvenoj ustanovi u Ulcinj. Bilo kakva racionalizacija ili smanjenje potrošnje (“reforme i racionalizacija”) rezultiraće sa smanjenjem usluga i radnika u Ulcinju, dok će Bar mnogo više čuvati svoje pozicije (tj.svoje zaposlene). Skraćeno Barani će svoju vodu usmjeriti u svoj mlin, kazao je Nimanbegu, dodajući da se ni u kom slučaju nesmije prihvatiti realizacija ovog plana Ministrastva.

– Za širu javnost se treba naglasiti i to da ovaj plan nije sadašnji i da u tome nemaju prst ili niti olovku predstavnici Force. Ovaj plan je između ostalog i rezultat važećeg Prostornog plana Crne Gore koji je usvojen 2008. godine u Skupštini Crne Gore sa kojim se Bar određuje kao regionalni centar, dok je Ulcinj, iako je “centar” Albanaca u CG koji imaju svoje jezičke, kulturne i društvene specifičnosti, ostaje Opštinski centar pri Baru. Kada je Forca naglašavala da se taj plan treba mijenjati, ostale partije su spavale. Lider albanske partije tada na vlasti, prihvatio je i glasao u Skupštini CG i s tim planom je zapečatirao i granicu Morskog dobra, Nacionalni park u Plavu i mnogo drugih stvari…koje će se vremenom pokazati.Postoje dva primjera iz prakse čime može rezultirati plan “reforme i racionalizacije” zdravstva. To su Ulcinjska rivijera nasuprot Montenegro Turistu i privatizacija Telekoma, naveo je Nimanbegu, podsjetivši na neuspjele privatizacije u opštini Ulcinj.
GenciNimanbegu_Ulqin_Ulcinj.1

– Nakon što ’80-tih godina Hotelsko preduzeće Ulcinja postaje dio Montenegro Turista sa sjedištem u Budvi, prestaje razvoj Hotelierstva u Ulcinju. Danas ona rezultira sa jednim preduzećem koji  nije ni sjenka nekadašnjeg preduzeća: sa neuspjelim privatizacijama i što je još tragičnije sa nezaposlenim ljudima i sa smanjenjem kapaciteta.  Lista počinje sa Kampovima Safari i Neptun i nastavlja sa Galebom, Lidom, Otrantom, Mediteranom, dok hoteli Belvi i Olimpik imaju tek po dvije zvjezdice. Što se tiče Telekoma, ovo preduzeće se u Crnoj Gori privatizovalo 2004. godine. U tom trenutku u Ulcinju je bilo 42 ili 43 zaposlenih. Danas 2013. godine Telekom u Ulcinju ima 9 zaposlenih, što znači da se za 80 odsto smanjio broj zaposlenih.

Forca nije zadovoljna ni sa dosadašnjim nivoom zdravstvenih usluga u Opštini Ulcinj. Porodilište nikada nije preuzelo punu funksionalnost zbog nemogućnosti da ima hirušku salu.

Uticaj lokalne vlasti u rukovođenju Doma zdravlja ne postoji. Na zahjtev Opštine da ima svog predstavnika u upravnom odboru iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor.

Politički uticaj u javnim institucijama kao u zdravstvu i obrazovanju se pokazalo veoma štetnim po same te institucije. Problem prevelike centralizacije smo ukazivali i nastavićemo da ističemo predstavnicima Evropske unije, zaključio je Nimanbegu.

Analitika – Informativni Portal