Nimanbegu: Do kraja februara odluka o podršci Vujanovića

February 15, 2013   | Ngjarjet - Events

Samostalna opština Tuzi, jača decentralizacija u Crnoj Gori, bolji položaj Albanaca, neki su od političkih zahtjeva Force od čijeg rješavanja zavisi da li će podržati predsjedničkog kandidata DPS-a – kaže Genci Nimanbegu
Genci Nimanbegu

PODGORICA – Javnost će do kraja februara znati da li će Forca za jedinstvo podržati predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića. Tu odluku donijećemo u dogovoru sa svojim dugoročnim partnerima – Bošnjačkom strankom i Hrvatskom građanskom inicijativom – kazao je u intervjuu Pobjedi Genci Nimanbegu, poslanik te stranke u Skupštini Crne Gore.

RazgovaralaIvana Koprivica

POBJEDA: Od čega zavisi vaša odluka da li ćete podržati Vujanovića? Samo od referenduma za samostalnu opštinu Tuzi ili imate još političkih uslova za DPS?

NIMANBEGU: Albanske partije, posebno Forca, jasno su definisale svoje političke zahtjeve. Ukazujemo već duže da se manjinskim zajednicama u Crnoj Gori mora posvetiti intenzivna pažnja vlasti, jer već 20-ak godina imamo negativan trend. Svi pokazatelji, od broja zaposlenih, prosječnih plata i penzija, ukazuju da smo u lošem položaju. Osim toga, želimo da decentralizacija bude jača u Crnoj Gori. Smatramo i da je vlast puno ingerencija preuzela od lokalnih samouprava i da treba da ih vrati. To su elementi na kojima želimo da gradimo dogovor. U politici je teško da manji partner uslovljava većeg, ali oni koji prate političku situaciju u Crnoj Gori znaju da i koalicija Evropska Crna Gora često radi na tim principima. Partije svoje stavove pokušavaju dugoročno rješavati baš u periodima kada se nešto može dogovoriti zbog određenih potreba. Tako, i mi sada očekujemo jasan odgovor na naše zahtjeve.

POBJEDA: Da li je referendum za opštinu Tuzi, ipak, vaš ključni uslov za podršku kandidatu DPS-a?

NIMANBEGU: Ne. To je jedan od naših političkih zahtjeva. Nije u pitanju samo referendum, već čitav proces. Imali smo sastanak sa DPS-om krajem januara tim povodom. Predstavnici DPS-a su jasno iskazali da njihova partija  stoji iza projekta punopravne opštine Tuzi. To je bilo, po meni, potrebno da se jasno kaže, jer dosta puta je ta opština obećana Albancima, čak su bili i potpisani neki dogovori 1997, 2002, 2005. kao i jedan dokument 2007, ali do realizacije nije došlo.

POBJEDA: Možete li sada da vjerujete DPS-u, ako kažete da ste dobijali više puta slična obećanja?

GENCI-NIMANBEGU_ULCINJNIMANBEGU: Preuzeli smo politički rizik, što se tiče naših glasača. Napravili smo koaliciju sa DPS-om jer želimo da radimo i na tome – povjerenju. Želimo da gradimo partnerske odnose za budućnost, a za ono što je bilo ranije ne možemo osjećati krivicu.

POBJEDA: Kako komentarišete što pojedine albanske partije smatraju da podršku Vujanoviću treba usloviti i izmjenama izbornog zakona?

NIMANBEGU: Imali smo ponudu od DPS-a da taj zakon važi još jedan ciklus. To je odbijeno i mi smo, zbog političke igre između partija da bi došle do konsenzusa, ostali i bez tog prelaznog perioda. Predstavljanje Albanaca u parlamentu je pitanje koje treba drugačije riješiti, ili preko garantovanih mandata ili neke podjedinice. Stojimo iza toga da smo oštećeni ovim zakonom. Sada je mandat Force najskuplji u Skupštini, čak je do 25 odsto skuplji od prosječnog mandata. Taj zakon pokazao je negativnosti – umjesto afirmativne akcije napravio je veliki prag za predstavljanje Albanaca u parlamentu. Na žalost, ne primjećujem da bi, osim DPS-a, neka druga partija prihvatila izmjene izbornog zakona. Zato ne bi trebalo da to bude naš politički zahtjev za podršku predsjedničkom kandidatu DPS-a.

POBJEDA: Vujanović na prošlim predsjedničkim izborima nije dobio vašu podršku. Zašto?

NIMANBEGU: Mi smo 2008. godine rekli ne kandidaturi Vujanovića, jer smo htjeli da se naši politički zahtjevi jasnije čuju. Nijesmo imali ništa lično protiv Vujanovića, ali nijesmo bili zadovoljni kakav je proces privatizacije, ni životni standard, a ni kako se odvija rješavanje drugih problema. Zato smo tada donijeli odluku koja je rezultirala da na kraju nijesmo najsrećnije izabrali koga podržati.

POBJEDA: Podsjetite, koga ste podržali 2008?

NIMANBEGU: Nebojšu Medojevića.

POBJEDA: Jeste li zadovoljni dosadašnjom realizacijom postizbornog sporazuma sa DPS-om?

NIMANBEGU: Tek smo na početku. Nijesmo još realizovali konkretna zaduženja u određenim institucijama koje su nam pripale shodno tom sporazumu, tako da mogu da kažem da je dijalog dobar, ali ne ide dovoljno brzo.

POBJEDA: Konkretno, o kojim mjestima je riječ?

NIMANBEGU: Nijesmo imenovali pomoćnike ministra koje imamo. Treba da dogovorimo i procedure koje se odnose na imenovanje savjetnika. Dobili smo obećanje da će tokom ovog mjeseca biti izabran predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra. To su ključna mjesta koja treba da popunimo u narednih šest mjeseci, po Sporazumu.

Koalicija može biti dovedena u pitanje

POBJEDA: Kako, kao njihov koalicioni partner, komentarišete to što se DPS i SDP ne mogu usaglasiti o nekim krucijalnim pitanjima, ovog puta o predsjedničkom kandidatu? Može li to ugroziti koaliciju?

NIMANBEGU: To može uzrokovati probleme u koaliciji, jer se izuzetno značajno pitanje ne rješava uz dijalog. Sigurno je da su argumenti i na jednoj i na drugoj strani jaki, ali trebalo je dogovarati se. I DPS i SDP moraju promijeniti stav oko obavljanja vlasti u Crnoj Gori, jer oni više nemaju 41 poslanika. Moraju razmisliti o tome da su tu i manjinske stranke koje treba da daju glas za ili protiv da bi dogovor bio konačan.

Ovaj sukob će u budućnosti rezultirati nekim novim političkim momentima. Ne mogu predvidjeti kojim, ali ovo je krupan zalogaj da ne bi ostavio posljedice na odnos DPS-a i SDP-a.
GENCI-NIMANBEGU_ULCINJ.1

Zajedno smo jači

POBJEDA: Kakva je sada saradnja Force sa HGI i BS, s obzirom na to da ste zajedno pregovarali o koaliciji sa DPS-om?

NIMANBEGU: Mislim da je to velika novina na političkoj sceni Crne Gore. Manjinske partije na ovaj način otvaraju dobru praksu i put za budućnost. Mi smo veoma mali da bismo imali uticaj u politici pojedinačno. Ovako, kao grupa, koja veliki dio interesa i problema ima zajedničkih, sigurno možemo raditi na tome da govorimo jednim glasom i prije dođemo do rezultata.

POBJEDA: Albanske stranke, ipak, nijesu bile zajedno u tim pregovorima?

NIMANBEGU: Moja partija je insistirala da imamo jednu listu za parlamentarne izbore i jednu platformu za pregovore sa budućom vladom. Na žalost, to nije bilo prihvaćeno od Demokratske unije Albanaca, ali nijesu oni bili jedini koji nijesu željeli dogovor. Dremokratska partija je prije parlamentarnih izbora sklopila dogovor sa DPS-om, iako smo im mi ponudili da budu dio grupacije manjinskih partija. Tačno je da je potrebno naše zajedničko djelovanje da bismo postigli cilj, ali to fali i to je mana svih nas.

Izvor: Pobjeda