„Dan” Ob­jav­lju­je Spi­sak Upla­ta Ul­cinj­skog Jav­nog Pred­u­ze­ća Pred Ok­to­bar­ske Iz­bo­re ko­ji do­ka­zu­je zlo­u­po­tre­bu Dr­žav­nih Sred­sta­va

March 29, 2013   | Ngjarjet - Events

Vo­do­vod po­li­ci­ji da­vao pred­iz­bor­ne do­na­ci­je

Čak 12 do­na­ci­ja oprav­da­no te­škom ma­te­ri­jal­nom si­tu­a­ci­jom, iako se me­đu li­ci­ma ko­ja su do­bi­la no­vac na­la­zi i Mu­sta­fa Aljo­ši, član UO Vo­do­vo­da i funk­ci­o­ner vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je, ko­ji je do­bio 456 eura .
Na spi­sku se na­la­zi 75 li­ca, a ve­ći­na njih su pri­sta­li­ce ili ak­ti­vi­sti par­ti­ja na vla­sti
Spisak Uplata Ulcinjskog Javnog Preduzeca za oktombarske Izbore

Foto DAN ONLINE
Iz ka­se JP Vo­do­vod u Ul­ci­nju pri­je ok­to­bar­skih iz­bo­ra is­pla­će­no je 27 hi­lja­da eura do­na­ci­ja gla­sa­či­ma i sim­pa­ti­ze­ri­ma De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta i nje­nog ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra De­mo­krat­ske par­ti­je. Na spi­sku za do­na­ci­je na­la­ze se ime­na 75 po­je­di­na­ca i or­ga­ni­za­ci­ja. No­vac je prav­dan lič­nim za­htje­vi­ma za po­tre­be po­je­di­na­ca (što je u ne­kim slu­ča­je­vi­ma stvar­no bi­lo u pi­ta­nju), ali i za raz­ne ak­tiv­no­sti mje­snih sim­pa­ti­ze­ra stra­na­ka ko­je vr­še vlast u Ul­ci­nju, kao i nji­ho­vih gla­sa­ča. Do­bar dio do­na­ci­ja is­pla­ćen je uoči stra­nač­kih oku­plja­nja i po­sje­ta par­tij­skih funk­ci­o­ne­ra ne­po­sred­no pred odr­ža­va­nje par­la­men­tar­nih iz­bo­ra u ok­to­bru pro­šle go­di­ne.
Pri­je ok­to­bar­skih iz­bo­ra, na če­lu ul­cinj­skog Vo­do­vo­da bio je Fat­mir Đe­ka, pred­sjed­nik De­mo­krat­ske par­ti­je, ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta. Na­kon iz­bo­ra, Đe­ka je iza­bran za po­sla­ni­ka, zbog če­ga je pod­nio ostav­ku na mje­sto di­rek­to­ra JP Vo­do­vod Ul­cinj.
Naj­fra­pant­ni­je do­na­ci­je iz bu­dže­ta ul­cinj­skog Vo­do­vo­da upla­će­ne su MUP-u i gra­nič­noj po­li­ci­ji, a to je prav­da­no tro­ško­vi­ma za go­ri­vo. Vo­do­vod je gra­nič­noj po­li­ci­ji u pet tran­ši upla­tio ukup­no 650 eura za tro­ško­ve go­ri­va (100, 100, 150, 150 i 150 eura), a MUP-u je, po istom osno­vu, upla­tio če­ti­ri do­na­ci­je ukup­ne vri­jed­no­sti 450 eura (50, 150, 50 i 200 eura). Ul­cinj­ska po­li­ci­ja je jav­no­sti po­znat i po to­me što je njen čel­nik Ru­dolf Ele­zo­vić pri­su­stvo­vao sku­pu mla­dih DPS-a, iako zbog funk­ci­je ko­ju oba­vlja to ne bi smio da ra­di.
Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, upla­te po ra­znim osno­va­ma obič­no su vr­še­ne uoči sa­sta­na­ka funk­ci­o­ne­ra DPS-a i DP-a sa par­tij­skim član­stvom i ak­ti­vi­sti­ma. S ob­zi­rom na to da je prak­sa vla­da­ju­ćih stra­na­ka, po­seb­no DPS-a, da to­kom pred­iz­bor­ne kam­pa­nje u par­tij­ske svr­he ko­ri­ste dr­žav­na sred­stva i re­sur­se, sum­nja se da je i no­vac za go­ri­vo ko­ji je Vo­do­vod upla­ći­vao MUP-u i gra­nič­noj po­li­ci­ji slu­žio upra­vo za pred­iz­bor­ne svr­he, to jest za obi­la­zak si­gur­nih gla­sa­ča. Pre­ma par­tij­skoj prak­si, na taj na­čin na­dok­na­đu­je se tro­šak za službena vo­zi­la jer go­ri­vo tro­še u stra­nač­ke pred­iz­bor­ne svr­he. Ni­je po­zna­ta prak­sa da jed­no op­štin­sko pred­u­ze­će fi­nan­si­ra dr­žav­ni or­gan, što je slu­čaj sa ul­cinj­skim Vo­do­vo­dom.
Na spi­sku do­na­ci­ja Vo­do­vo­da na­la­ze se 22 upla­te za mje­sne za­jed­ni­ce, od­no­sno ime­na po­je­di­na­ca za in­fra­struk­tur­ne objek­te. Iako je po­zna­to da mje­sne za­jed­ni­ce ima­ju ži­ro-ra­ču­ne na ko­je se upla­ću­je no­vac za in­fra­struk­tu­ru, ul­cinj­ski Vo­do­vod je pre­kr­šio to pra­vi­lo i po­je­din­ci­ma upla­ći­vao do­na­ci­je za na­vod­ne po­tre­be mje­snih za­jed­ni­ca. Na ime te­ške fi­nan­sij­ske si­tu­a­ci­je da­to je 12 do­na­ci­ja, dok je 11 upla­ta iz­vr­še­no u svr­hu na­stav­ka ško­lo­va­nja i post­di­plom­skih stu­di­ja. Ve­ći­na li­ca na spi­sku su pri­sta­li­ce ili sim­pa­ti­ze­ri par­ti­ja vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je.
Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma „Da­na”, me­đu li­ci­ma ko­ja se na­la­ze na spi­sku onih ko­ji su do­bi­li do­na­ci­je naj­vi­še je čla­no­va i funk­ci­o­ne­ra Đe­ki­ne De­mo­krat­ske par­ti­je, ali i ima i čla­no­va For­ce, SDP-a i li­ste Al­ter­na­ti­va. Funk­ci­o­ner DP-a Mu­sta­fa Aljo­ši do­bio je 456 eura od Vo­do­vo­da, u ko­jem član UO, na ime po­mo­ći zbog te­ške fi­nan­sij­ske si­tu­a­ci­je. Ta na­ci­o­nal­na stran­ka Al­ba­na­ca je na­kon par­la­men­tar­nih iz­bo­ra u ko­a­li­ci­ji sa DPS- om.
Naj­vi­še do­na­ci­ja da­to je za iz­grad­nju pu­te­va i vo­do­vo­da u se­li­ma Kru­te, Gač, Ko­lom­za, Pi­stu­la, Bra­ti­ca, Kra­va­ri, Braj­še, Le­skov­ce i Kle­zna, i to upra­vo pri­je iz­bo­ra u ok­to­bru, a iz­no­si do­di­je­lje­ne po­mo­ći, ka­ko se na­vo­di u do­ku­men­tu, kre­ta­li su se od 168 eura do 6.282 eura.
Vla­da­ju­ća ko­a­li­ci­ja, ko­ju či­ne For­ca, DP, SDP i li­sta Per­spek­ti­va, pre­u­ze­la je vlast u naj­ju­žni­joj op­šti­ni kra­jem 2011. go­di­ne na­kon ras­cje­pa u DUA, ko­ja je bi­la u ko­a­li­ci­ji sa DPS-om. Na­kon to­ga je do­go­vo­re­no da se ru­ko­vo­đe­nje pred­u­ze­ćem po­vje­ri DP-u (ta­da ot­ci­je­plje­nom ogran­ku DUA), ali da na ni­žim funk­ci­ja­ma bu­du i čla­no­vi osta­lih par­ti­ja iz vla­sti. Na­kon Đe­ke, na če­lo pred­u­ze­ća do­šao je nje­gov par­tij­ski drug Fe­him Av­diu. Osta­la ru­ko­vo­de­ća mje­sta u pred­u­ze­ću i u UO za­u­zi­ma­ju ka­dro­vi dru­gih čla­ni­ca ko­a­li­ci­je, čak i DPS-a, či­ji je funk­ci­o­ner Ni­ko­la Mar­ni­ko­vić ru­ko­vo­di­lac prav­no-eko­nom­ske slu­žbe. Di­rek­tor fi­nan­sij­ske slu­žbe je Na­im Ho­dža iz DP-a, a o prav­noj re­gu­la­ti­vi bri­ne nje­gov stra­nač­ki ko­le­ga Ma­hir Ho­dža. Funk­ci­je po­moć­ni­ka di­rek­to­ra od pro­šle go­di­ne po­kri­va­ju ka­dro­vi PDP-a i For­ce Blje­rim Ho­li i Na­dil Mi­la, što upu­ću­je na za­klju­čak da su svi ru­ko­vo­di­o­ci bi­li upo­zna­ti sa fi­nan­sij­skim po­slo­va­njem, a u kon­kret­nom slu­ča­ju sa iz­no­som sred­sta­va ko­ja su do­ni­ra­na. Ta­ko­đe, vla­da­ju­ća ko­a­li­ci­ja ima šest čla­no­va u sed­mo­čla­nom UO, ko­ji je za­du­žen za kon­tro­lu po­slo­va­nja. Pred­sjed­nik Se­lja­tin Ma­raj i Fu­ad Ha­dži­be­ti su iz For­ce, Fej­zo Ho­dža je pred­stav­nik SDP-a, a DP za­stu­pa­ju Mu­sta­fa Aljo­ši, Zej­nel Se­la i Dri­tan Re­dža.
Je­di­ni opo­zi­ci­o­ni pred­stav­nik u UO je od­bor­nik ko­a­li­ci­je „Bo­lji Ul­cinj – bo­lja Cr­na Go­ra“ (SNP) An­dri­ja Ćet­ko­vić. On je ne­dav­no i upo­zo­rio da u po­slo­va­nju pred­u­ze­ća ima ele­me­na­ta po­li­tič­ke ko­rup­ci­je, ne­sa­vje­snog po­slo­va­nja i zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja. Ćet­ko­vić je iz­ja­vio da će in­si­sti­ra­ti na pro­vje­ri fi­nan­sij­skog po­slo­va­nja i utvr­đi­va­nju od­go­vor­no­sti uko­li­ko se po­ka­že da je bi­lo zlo­u­po­tre­ba.

M. KNE­ŽE­VIĆ

Rad­ni­ci­ma du­gu­ju šest pla­ta za pro­šlu go­di­nu

Vo­do­vod je do­na­ci­je upla­tio u go­di­ni u ko­joj su rad­ni­ci tog pred­u­ze­ća us­kra­će­ni za šest pla­ta „zbog te­ške fi­nan­sij­ske si­tu­a­ci­je u fir­mi”. Pro­šle go­di­ne pred­u­ze­ću je is­klju­če­na stru­ja zbog du­ga od 200 hi­lja­da eura, a bez na­pa­ja­nja su osta­le i pum­pe za vo­du na ne­ko­li­ko iz­vo­ri­šta, zbog če­ga gra­đa­ni Ul­ci­nja ni­je­su ima­li vo­du če­ti­ri da­na.

MUP ne­ma ob­ja­šnje­nje

Ru­ko­vo­di­lac Eks­po­zi­tu­re po­gra­nič­ne po­li­ci­je u Ul­ci­nju Sve­ti­slav Fi­li­po­vić ni­je mo­gao da od­go­vo­ri na pi­ta­nje ko­li­ko nov­ca su do­bi­li kao do­na­ci­ju od JP Vo­do­vod. On ni­je mo­gao da ob­ja­sni ni da li je uobi­ča­je­no da jed­no lo­kal­no pred­u­ze­će fi­nan­sij­ski po­ma­že dr­žav­ni or­gan.
Fi­li­po­vić nas je za te in­for­ma­ci­je upu­tio na Upra­vu gra­nič­ne po­li­ci­je u Pod­go­ri­ci.
Fatmir Gjeka

Plaćali prije i poslije izbora

Po­tvr­đu­ju­ći da su u pro­šloj fi­skal­noj go­di­ni is­pla­će­ne do­na­ci­je po ra­znim osno­va­ma, a na osno­vu od­lu­ka fir­me, Fat­mir Đe­ka je ka­zao za „Da­nu” da ni­je bi­lo zlo­u­po­tre­ba sred­sta­va ko­ja su to­kom 2012. do­ni­ra­na gra­đa­ni­ma i or­ga­ni­za­ci­ja­ma. On ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še spi­sak do­na­ci­ja, na­gla­ša­va­ju­ći da će to uči­ni­ti tek ka­da bu­de imao zva­nič­ni do­ku­ment iz pred­u­ze­ća.
–Ter­min do­na­ci­ja po­sto­ji u fi­nan­sij­skom po­slo­va­nju. U kon­kret­nom slu­ča­ju, ra­di se o sred­stvi­ma ko­ja su na osno­vu od­lu­ka do­ni­ra­na to­kom fi­skal­ne go­di­ne. Da­kle, no­vac ni­je is­pla­ćen od­jed­nom. Ko­li­ko se sje­ćam, po­ma­ga­li smo li­ci­ma i or­ga­ni­za­ci­ja­ma ko­ji su nam se obra­ti­li, ali ni­je­smo mo­gli da po­zi­tiv­no od­go­vo­ri­mo na sve za­htje­ve – ka­zao je Đe­ka. On je do­dao da je to uglav­nom bi­la po­moć za sa­na­ci­ju i iz­grad­nju in­fra­struk­tur­nih obje­ka­ta, po­moć sport­skim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, NVO sek­to­ru, stu­den­ti­ma i so­ci­jal­no ugro­že­nim li­ci­ma, kao i da su na za­htjev jed­nog li­ca ku­pi­li pum­pu za vo­du neo­p­hod­nu za vo­do­snab­di­je­va­nje ne­ko­li­ko se­la.
Ni­je si­gu­ran na ko­ji pe­ri­od u to­ku go­di­ne se od­no­se od­re­đe­ne is­pla­te, ali „po­sto­ji mo­guć­nost da ih je bi­lo i pri­je i po­sli­je iz­bo­ra”. Pro­cje­nju­je da je uku­pan iz­nos po­mo­ći naj­vje­ro­vat­ni­je ma­nji od jed­ne če­tvr­ti­ne ukup­nih mje­seč­nih sred­sta­va po­treb­nih za jed­nu pla­tu za­po­sle­nih.
–Mi­slim da su mje­seč­ne oba­ve­ze pred­u­ze­ća za lič­ne do­hot­ke bi­le oko 120 hi­lja­da eura. Zbog to­ga ne sma­tram da smo ugro­zi­li pri­ma­nja rad­ni­ka, jer je pro­sjek do­na­ci­ja mo­gao da bu­de ne­što pre­ko dvi­je hi­lja­de eura mje­seč­no – tvr­di Đe­ka.

Izvor: DAN