Port Milena do kraja aprila

April 2, 2013   | news

Most Port Milena UlcinjNajznačajnija infrastrukturna investicija, teška skoro 14 miliona eura-most Port Milena u Ulcinju-po najavama iz resornog ministarstva trebalo je da bude završen krajem marta, a otvoren  početkom ovog mjeseca.No, kako smo zakoračil  u april, a radovi još nijesu završeni-pitali smo direktora Direkcije za saobraćaj Veselina Grbovića gdje je zapelo-kada će biti presječena vrpca na Port Mileni:

Ako kiša prestane, radovi će biti završeni za sedmicu. U međuvremenu ćemo uraditi tehnički prijam i nakon toga očekujemo da ga do kraja  aprila puštimo u saobraćaj”.  

Iako nije bio razlog za kašnjenje, prvi čovjek Ulcinja Nazif Cungu napominje da je opština trazila bitnu korekciju na projektu.Evo o čemu je riječ:

“ Da se dodatno asortira jedan dio ove saobraćajnice, znači kad se silazi sa mosta, kad se već pređe na Veliku plažu. Mi smo u obavezi  da radimo jedan drugi dio projekta i da tu pristupimo eksproprijaciji, obzirom da zahvata i privatne posjede. To ostaje da se završi u narednih nekoliko dana”.

Kad se sve zbroji -Ulcinj će dobiti  most dužine 350 metara, dok je širina, sa četiri saobraćajne trake i pješačkim stazama  20,30 metara. A o značaju Port Milene, Cungu kaže:

“Razvoj opštine Ulcinj je nezamisliv bez tog mosta, jer to je usko grlo, stari, mali most, čekanja su bila i po 2 sata u tom dijelu.”

Podsjećamo, izgradnja Port Milene počela je krajem oktobra 2010. dok je  ugovoreni rok  za završetak radova bio 15. jun prošle godine. Konce su, međutim pomrsili finansijski problemi slovenačke kompanije Primorje, koja je bila izvođač radova, pa je već u martu 2012 bilo jasno da se kasni.

Nakon toga, tempo nije mogao biti ubrazan, jer je izvođač otišao pod stečaj, a ugovor o izvođenju radova je raskinut, što je značilo da su radovi privremeno obustavljeni početkom juna.

Raskidom ugovora Direkcija za saobraćaj naplatila je bankovnu garanciju od  695 hiljada eura, tako da  je gradnja na Port Mileni  nastavljena u septembru 2012. na osnovu zaključaka Vlade,  kojima je odobreno da podizvođači završe preostale radove.

Jelena Ćetković
Antena M