Karamanaga: Svježe ukrasno cvijeće Pristana

November 19, 2013   | news

Rana dhe Zana...2013-2Ovako danas izgleda dio parka ispred restorana “Holegro”, na Pristanu. Svježe zamijenjeno ukrasno cvijeće, još više dočarava ovaj jedino preostali kutak zelenila na našem Pristanu. Park je lijepo i ukusno uređen i svakodnevno se održava i ljeti i zimi. Naš Pristan je nekad imao mnogo više zelenila, mnogo više klupa, i mnogo više cvijeća. Imao je i jednog divnog baštovana gospodina Rexhepa Gogu koji je u te parkove unosio svoju dušu, oplemenjujući svojim radom i svojim znanjem, ovaj “božanski” prostor.Volio je cvijeće i zelenilo i nadasve volio je posao koji je sa toliko ljubavi radio.Nakon njega , Pristan se promijenio. Promijenila su se vremena, i on se od nekad prelijepog šetališata, vremenom mijenjao, dobijajući razne objekte raznih oblika, dok bi se ponekad u noćnim satima posebno, pretvarao u jedno veliko vašarište…

Rana dhe Zana...2013-4

Naravno, devastiran je do te mjere da je izgubio epitet” lijepog” šetališta, sa intencijom daljeg srozavanja. Ja hoću da vjerujem, da gospodin ili gospoda, koji su radili “generalne”urbanističke planove, nijesu potpali toliko pod uticaj, lokalnin moćnika i individualaca koji mogu da utiču, da se “žrtvuje”i ovaj park kod “Holegra”. Bio bi to pravi zločin prema našem gradu. Današnja slika ovog parka podsjeća me na ona zlatna vremena našeg turizma, i zbog toga i sa posebnim pijetetom pominjem gospodina, koji je tako divno održavao sve parkove na Pristanu, pa i ovaj kod “Holegra”. Kada gledam ovaj park i ovo cvijeće koje se tako lijepo njeguje, hoću da vjerujem da smo ipak dio jednog civilizovanog svijeta. Zbog toga hoću i da pohvalim jednu Damu, gospođu Zanu Holaj – Sarvan, kojas je danas na čelu Komunalnog preduzeća.
Rana dhe Zana...2013

Mislim da je” Komunalno”podijeleno, ali ovaj dio koji vodi ova Dama, se mora pohvaliti. Nije samo park i cvijeće kod “Holegra”, već i druge zelene površine. Uostalom sve” žardinjere” na Pristanu su uvijek pune cvijeća. Kad god naiđe neki “Huligan” i obori “žardinjeru” ili počupa cvijeće, sledeći dan se odmah zamijenjuje novim. Dakle, moram priznati, da nam je grad čistiji. To tvrde i mnogi strani i domaći gosti, koje ja često vodim kroz Ulcinj i kroz Stari grad. Zana je često na Pristanu i svuda tamo gdje ima problema.Naravno, uvijek može i mora biti i ljepše i čistije. Ali, mi se svi moramo i priupitati, koliko mi dajemo doprinos, da nam je grad čistiji i ljepši.

Rana dhe Zana...2013-5

Poštovanje, reda i discipline, poštovanje vremena za iznošenje smeća je jako bitno. Svjedoci smo odlaganja šuta i sličnog otpada na mjestima koja za to nijesu određena. Dakle moramo dati svoj doprinos, moramo razmišljati da nam javne površine moraju biti čiste kao naše dvorište. Jedino takvim odnosom možemo podignuti nivo naše kulture na onaj nivo, koji nam i pripada. Rad sa mladima po školama je jako bitan za pravilno vaspitanje i pravilan odnos prema životnoj sredini i njenoj zaštiti. Moram priznati da se kod nas ipak dešavaju neke promjene, bar na ovom planu. Zato sam i mišljenja da je gospođa Zana Holaj – Sarvan na čelu ovog dijela “Komunalnog” koji se brine o izgledu našeg grada, ipak bila pravi pogodak, bivše “vlade” naše opštine. Očigledno je, da je “Komunalnom” bila potrebana jedna prava ženska ruka.

Ismet Karamanaga Facebook