Otvorena izložba Vahide Hasanaga Nimanbegu u Sarajevu – Video

April 14, 2014   | news

Otvorena izlozba Vahide Hasanaga Nimanbegu u SarajevuIzlozba slika Vahide Hasanaga Nimanbegu otvorena je juce, 11.04.2014.god. u Galeriji Black Box u Sarajevu.Na izlozbi je izlozeno 20 radova koje su radjene tokom 2012.god do 2014.god. u tehnici ulje na platnu I akrilik na paltnu. Izlozba je realizovana uz pomoc Ministarstav Kulture Crne Gore, CEKUM-a. Izlozbu je otvorio prof. mr. Hajrudin Zagora, koji je na otvaranju ovom prilikom citajuci biografiju rekao:

Sve naprijed izreceno govori da je autorica prepoznata I cijenjena od autoriteta iz domene likovne umjetnosti I javnosti, I da njen rad u sebi sadrzi osobit kvalitete po kojem se izdvaja I prepoznaje.

Za ovu priliku, iz pozicije posmatraca koji se prvi put susrece sa djelima gosp. Vahide, kao arhitekta I slikar, o osobnoj impresiji izlozenih radova mogu reci da je autorica, umjetnica specificnog tematskog opredjeljenja I likovnog senzibiliteta.

Otvorena izlozba Vahide Hasanaga Nimanbegu u Sarajevu-2

Nase postojanje je podlozno zaboravu. Sve se vise udaljavamo od nasih pocetaka. Odrastanje I zivot u sivilu svakodnevnice nam namece stege koje otupljuju nasa cula.

Ljudska priroda koja je sazdana od tankih niti velicanstvena je a osakacena I ponizena. Izlozbu koju nam predstavlja autorica dozivljavam kao neku vrstu podsjecanja I upozorenja n ate ljudske deficite I poziv na potrebu vracanja izvorima, nasoj ljudskosti. Svojim slikama ona nudi odgovore na nepatvorenu I nevinu zaigranost duse I duha koju gubimo.

Otvorena izlozba Vahide Hasanaga Nimanbegu u Sarajevu-1

Davno samo napustili svijet optimizma, mastanja I snova, svijet lutkica, meda I zeka koje moramo na osoben nacin potraziti I prizvati kroz motive koji nam se nude na ovoj izlozbi, u sebi pronaci I afirmisati izgbljeni optimizam I ljubav.

Mediteranska dusa autorice osvjezava svojim koloritom nase memorije o ljepotama prirode I covjeka, mora, plavog neba I sunca –  dobroti na koju nas obavezuje nase ljudsko odredjenje.

Mastanje, ljubav I snovi su u osnovi likovne poetike ove izlozbe. Autorica nas podsjeca da nije izgubljeno posve u nama ono djetinje koje nije sputano I koje je vedro, veselo I slobodno kao ptice, let I igra u pijesku.

Otvorena izlozba Vahide Hasanaga Nimanbegu u Sarajevu-3

Zahvala I cestitke akademskoj slikarici Vahidi Nimanbegu za jedno likovno osvezenje ponudjeno Sarajlijama, jer predstavlja odmak od likovnih stereotipa sa kojima se obicno susrecemo.

Stoga je ova izlozba vrijedna I dobrodosla. Nadamo se da cemo I u buducnosti imati priliku susreti se sa autoricom I njenim novim radovima.

Prof. Mr. Hajrudin Zagora

YouTube Preview Image