Ah­met Aljo­ši: U penziju neće ni ko mora

July 18, 2014   | news

ahmet-AloshiZa­po­sle­ni u lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi ni­su po­ka­za­li go­to­vo ni­ka­k­vo in­te­re­so­va­nje za po­ziv pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Fat­mi­ra Đe­ke za spo­ra­zum­ni pre­kid rad­nog od­no­sa uz is­pla­tu za­ko­nom utvr­đe­nih otrem­ni­na. U tom jav­nom po­zi­vu, ko­ji je ne­dav­no pot­pi­sao Đe­ka, na­vo­di se da će se vi­si­na ot­prem­ni­ne od­re­di­ti shod­no od­lu­ci o vi­si­ni ot­prem­ni­ne dr­žav­nih slu­žbe­ni­ka i na­mje­šte­ni­ka. In­te­re­so­va­nje je, ka­ko sa­zna­je­mo, po­ka­zao sa­mo je­dan za­po­sle­ni, zbog če­ga je Op­šti­na bi­la pri­nu­đe­na da na­pra­vi spi­sak svih rad­ni­ka ko­ji dje­li­mič­no ili u pot­pu­no­sti is­pu­nja­va­ju uslo­ve za od­la­zak u pen­zi­ju. Po­sto­ja­nje tog spi­ska po­tvr­dio nam je i se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za dru­štve­ne dje­lat­no­sti, upra­vu i ka­dro­ve Ah­met Aljo­ši ko­ji je ka­zao da se na li­sti na­la­zi 19 za­po­sle­nih, ali da naj­ve­ći broj njih ne že­li u pen­zi­ju.
–Za­sad je dvo­je za­po­sle­nih u lo­kal­noj upra­vi is­pu­ni­lo uslo­ve za od­la­zak u pen­zi­ju po si­li za­ko­na, od­no­sno ima­ju 67 go­di­na ži­vo­ta i vi­še od 15 go­di­na rad­nog sta­ža. Ima­mo i de­set rad­ni­ka ko­ji su na­vr­ši­li 63, od­no­sno 65 go­di­na ži­vo­ta i pet za­po­sle­nih ko­ji ima­ju 35 go­di­na sta­ža i na­vr­še­nih 55 go­di­na ži­vo­ta, kao i če­tvo­ro za­po­sle­nih sa pre­ko 40 go­di­na sta­ža, ali ni­su na sta­ro­snoj gra­ni­ci za pen­zi­o­ni­sa­nje. Ima­li smo sa­sta­nak tim po­vo­dom, ali se, osim pred­stav­ni­ka Op­šti­ne, od­no­sno pred­sjed­ni­ka, pot­pred­sjed­ni­ka, glav­nog ad­mi­ni­stra­to­ra i sa­mo­stal­nog sa­vjet­ni­ka za rad­ne od­no­se, po­ja­vi­lo ma­nje od po­lo­vi­ne onih ko­ji is­pu­nja­va­ju uslo­ve za pen­zi­o­ni­sa­nje. Od pri­sut­nih je sa­mo je­dan rad­nik is­ka­zao že­lju da spo­ra­zum­no pre­ki­ne rad­ni od­nos, ta­ko da je pred­sjed­nik op­šti­ne od­lu­čio da pro­du­ži rok za pri­ja­ve do kra­ja av­gu­sta, ka­da će­mo se po­no­vo sa­sta­ti, ka­zao je Aljo­ši za „Dan“.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, u lo­kal­noj ad­mi­ni­stra­ci­ji ima oko 170 za­po­sle­nih, ali ni­je po­zna­to ko­li­ko je od tog bro­ja vi­šak. Na kra­ju 2013. go­di­ne u or­ga­ni­ma lo­kal­ne upra­ve bi­lo je za­po­sle­no 190 rad­ni­ka. Ul­cinj da­nas ima glo­ma­znu ad­mi­ni­star­ci­ju ko­ja bi bi­la op­te­re­će­nje i za mno­go bo­ga­ti­je op­šti­ne. Zbog to­ga je po­sled­njih go­di­na bi­lo mno­go pro­ble­ma kad je ri­ječ o re­dov­noj is­pla­ti za­ra­da. Usled hro­nič­ne bes­pa­ri­ce, za­ra­de za­po­sle­nih u lo­kal­noj upra­vi i jav­nim pred­u­ze­ći­ma, či­ji je op­šti­na osni­vač, ka­sne i po go­di­nu i po da­na. Ta­kva si­tu­a­ci­ja je naj­če­šća u jav­nim pred­u­ze­ći­ma, pa ni­je ri­jet­kost da su za­po­sle­ni za­bo­ra­vi­li kad su po­sled­nji put na­pu­ni­li nov­ča­ni­ke. Ul­ci­nja­ni ina­če ne pred­nja­če sa­mo po ka­šnje­nju pla­ta. Pre­ma po­da­ci­ma Mon­sta­ta, gra­đa­ni naj­ju­žni­je op­šti­ne ima­ju u pro­sje­ku naj­ni­že pla­te u Cr­noj Go­ri. Je­dan od za­po­sle­nih ko­me se nu­di od­la­zak u pen­zi­ju i ko­ji ni­je že­lio da mu se ob­ja­vlju­je ime, tvr­di da za­po­sle­ni­ma ni­su re­dov­no upla­ći­va­ni do­pri­no­si i da stra­hu­je da ako se pri­ja­vi, mo­že mje­se­ci­ma osta­ti i bez pla­te i bez pen­zi­je.
-Bo­lje je če­ka­ti pla­tu, pa ko­li­ko god da ka­sni ne­go ima­ti ma­lu pen­zi­ju od ko­je ne mo­že da se ži­vi. Na­ma se nu­di da bi­ra­mo iz­me­đu dvi­je lo­še op­ci­je i ja bi­ram onu ma­nje lo­šu. Ra­di­ću i da­lje, a na­dam se da će se ovaj ha­os u me­đu­vre­me­nu ri­je­ši­ti, ka­zao je naš sa­go­vor­nik. Vla­da od čel­nih lju­di cr­no­gor­skih gra­do­va već du­že vri­je­me oče­ku­je sma­nje­nje obim­ne ad­mi­ni­stra­ci­je. Ne­ke op­šti­ne su to već za­vr­ši­le, a ne­ke se tek spre­ma­ju da to uči­ne. Iz Vla­de su pro­te­klih par go­di­na u vi­še na­vra­ta sa­o­šta­va­li da će po­mo­ći lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma u obez­bje­đe­nju nov­ca za ade­kvat­ni so­ci­jal­ni pro­gram za is­pla­tu ot­prem­ni­na pre­ko­broj­ni­ma. Pre­ma ra­ni­je usvo­je­nim za­ključ­ci­ma Vla­de i Za­jed­ni­ce op­šti­na, rad­ni­ci ko­ji do­bi­ju ot­kaz do­bi­će pred­vi­đe­ne ot­prem­ni­ne. Isto­vre­me­no, u Vla­di i Za­jed­ni­ci op­šti­na tvr­de da pro­je­kat sma­nji­va­nja bro­ja za­po­sle­nih ne zna­či da se ne­će otva­ra­ti no­va rad­na mje­sta za mla­de i pro­fe­si­o­nal­no ob­u­če­ne slu­žbe­ni­ke u lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma. Cilj ak­ci­je, is­ti­ču, ni­je pu­ko sma­nji­va­nje bro­ja za­po­sle­nih ne­go i že­lja da se po­bolj­ša pro­fe­si­o­nal­na struk­tu­ra za­po­sle­nih u or­ga­ni­ma lo­kal­ne upra­ve i jav­nim pred­u­ze­ći­ma.
M.K.

Sto či­nov­ni­ka do­volj­no

Shod­no od­lu­ci o or­ga­ni­zo­va­nju i na­či­nu ra­da lo­kal­ne upra­ve, u op­šti­ni Ul­cinj pred­vi­đen je rad osam se­kre­ta­ri­ja­ta, za­tim tri struč­ne slu­žbe: ka­bi­net pred­sjed­ni­ka op­šti­ne, slu­žba glav­nog ad­mi­ni­stra­to­ra i slu­žba za za­jed­nič­ke po­slo­ve, kao i dvi­je pos­eb­ne: slu­žbe za za­šti­tu i spa­sa­va­nje i slu­žbu za in­for­ma­ci­o­ne si­ste­me. Pre­ma evrop­skim stan­dar­di­ma, shod­no bro­ju sta­nov­ni­ka u naj­ju­žni­joj cr­no­gor­skoj op­šti­ni ne bi tre­ba­lo da bu­de za­po­sle­no vi­še od 100 či­nov­ni­ka.

Izvor: DAN