Elezagić se pita: Kako je opstina Ulcinj ostala bez svojine na Suki?

July 23, 2014   | news

SKENDER-ELEZAGA-ULQINNa današnjoj sjednici SO Ulcinj predsjednik Odborničkog kluba Socijaldemokratske partije Skender Elezagić je postavio pitanje sekretaru Sekretarijata za zaštitu imovine Gzimu Hadžibetiju sljedeća pitanja: Kada je i po kojoj proceduri došlo do promjene u pravu raspolaganja nad katastarskom parcelom broj 3573, u površini 12.904 m², koja se nalazi na rtu Suka na lokacji bivšeg hotela “Jadran”? Da li je Opština Ulcinj učestvovala u toj proceduri? Koja je pravna sredstva iskoristila Opština Ulcinj tom prilikom da zaštiti svoje interese?

U obrazloženju odborničkog pitanja, Elezagić je naveo: “Skupština opštine Ulcinj je na jednom od svojih zasjedanja, negdje na proljeće 2012.godine, razmatrala Informaciju o zemljištu za izgradnju hotela ‘Jadran’ u Ulcinju i aktivnostima koje je Opština Ulcinj preduzela vezano za realizaciju ovog projekta, koju je podnio Seketarijat za zaštitu imovine.

U toj informaciji se decidno navodi da je Opština Ulcinj „vlasnik 51% imovine na rtu Suka, u površini od 12.904 m², upisanih u Listi nepokretnosti br. 607 Katastarske opštine Ulcinj“.

Preciznije rečeno, u to vrijeme, u LN 607 KO Ulcinj, bilo je upisano pravo raspolaganja opštine Ulcinj nad tom parcelom.

Kako saznaje portal Ul-info, tokom rasprave po ovoj tački, tadašnji Predsjednik Opštine je rekao da je, na osnovu toga, Morsko dobro čak spremno da svih 5% vlasništva u novoformiranoj firmi koja treba da gradi hotel, a koje je stekla po osnovu ustupanja zemljišta, ustupi opštini Ulcinj.

Skupština je na toj sjednici usvojila zaključke, od kojih prvi zaključak glasi da se obavezuje Predsjednik opštine Ulcinj, da “po osnovu vlasničkih prava na toj parceli, preduzme sve mjere za zaštitu prava i interesa opštine Ulcinj, vezano za realizaciju ovog investicionog projekta“.

Skupština nikada poslije toga nije dobila ni jednu informaciju o tome što je urađeno na realizaciji njenih zaključaka.

Tek, poslije jedno godinu i po dana, na jednoj konferenciji za štampu, tadašnji predsjednik Opštine je onako usput, stidljivo, pomenuo da Opština Ulcinj nema više nikakvih prava na zemljištu na lokaciji hotela „Jadran“.

Istina, na današnji dan, u LN br. 976 KO Ulcinj, pravo raspolaganja nad tom parcelom, koja, da još jednom podsjetim, predstavlja više od polovine čitave te lokacije, upisano je na Vladu Crne Gore.

Ova Skupština, a i šira javnost u Ulcinju, ima pravo i obavezu da zna kada je došlo do te promjene, u kojoj je proceduri to urađeno, pred kojim organom, ko je zastupao prava i interese opštine Ulcinj i koja su sve pravna sredstva iskorišćena da se, na najbolji mogući način, zaštite ti interesi”, rekao je Elezagić i zatražio od Hadžibetija da mu odgovor dostavi u pisanoj formi, saznaje portal Ul-info.