Ada Bojana vaš šlager sezone 2014

August 10, 2014   | news

ada-bojanaSvakog ljeta dolazim u Ulcinj ali ovoga mi je najljepši. Nema više problema sa vodom, a Ada je pravi šlager sezone.

Ovim riječima Mirele Hadžić iz Sarajeva može se najbolje opisati ovogodišnji avgust u Ulcinju. Uostalom, na svakom koraku se vidi da naš najjužniji grad „vrvi“ od rekorda. Na Velikoj plaži, na raju za nudiste na Adi Bojani, u ulcinjskim hotelima i restortanima…

Jedino mi smeta što Ulcinj nema luksuznih hotela kakve i zaslužuje, priča Mirela.

Šest kampova

O tome smo razgovarali i sa Zanom Sarvan, direktoricom Turističke organizacije Ulcinj, koja za Pobjedu nedjeljom kaže:

zanasarvan

– Nažalost, Ulcinj se ne može pohvaliti hotelskim kapacitetima sa 4 i 5 zvjezdica kao, recimo, Budva. Mi smo mnogo koraka napravili unazad što se tiče hotelske ponude. Nema hotela Galeb koji je srušen poslije privatizacije, a na lokaciji hotela Jadran se nije gradio novi, srušen je i hotel Lido, ali zato imamo jako lijepih i luksuznih privatnih kuća i apartmana. Takođe, sve više stranih gostiju se odlučuje da kampuje u Crnoj Gori, a među top kamping destinacije spada i Ulcinjska rivijera. U Ulcinju imamo šest kampova a uglavnom ih posjete strani gosti koji su kako kažu oduševljeni netaknutom ljepotom i  gradom koji ima najbolje uređena kupališta.

Nudist-beach-Ada-Bojana

Dvocifrene stope

Inače, u Ulcinju se ovih dana traži krevet više i ležaljka više. Naime, prema podacima od petka u Ulcinju padaju rekordi na svakom koraku.

– U našoj opštini bilježimo rast kako u hotelima za 10% tako i u privatnom smještaju i kampovima za 21%, odnosno 20%. Turistička organizacija Ulcinj je uložila velike napore da ova sezona bude uspješna i moramo reći da smo zadovoljni ali uvijek može bolje. Tek na kraju sezone ćemo znati tačne uporedne podatke sa prošlom godinom, još je rano da se priča o tome. Čekaćemo i septembar za kojeg su najavili da će biti topao i naravno vidjećemo i po naplati boravišne takse koja je trenutno na prošlogodišnjem nivou – kaže naša sagovonica.

Treba reći da su ulcinjski turistički radnici do ovih rekorda došli marljivim radom u predsezoni.

ada-bojana-kait-surf

Kite Surf

– Mi smo ove godine predstavili svoju ponudu na više od 10 sajamskih nastupa i možemo reći da smo bili zadovoljni interesovanjem koje je vladalo za Ulcinj tako da shodno tome najviše imamo stranih turista koji su uglavnom sa Kosova, BiH, Srbije, Rusije, a zadnjih godina imamo povećanje gostiju iz Poljske, Češke i Njemačke. Pored lijepih plaža i prirodne ljepote pokušali smo da promovišemo što više i Kite Surf i ruralni turizam kao vid aktivnog odmora. Moramo reći da je Velika plaža jedna od najpoznatijih destinacija za Kite Surf koja pruža idealne uslove za ovaj sport tako da sve više mladih ljudi iz Austrije, Njemačke, Poljske, Rusije posjećuju plaže koje pružaju usluge za učenje Kite Surf-a.

Bojana i Šasko

– Ulcinj je jedinstven kad je u pitanju turistička ponuda. Prirodne ljepote, more, rijeka Bojana i Šasko jezero sa svojim kulturno-istorijkim nasljeđem su još neiskorišćeni dovoljno u turističke svrhe – kaže gospođa Sarvan za Pobjedu nedjeljom na kraju.

Traži se krevet više

– Mi smo na neki način i znali da će od avgusta krenuti onaj pravi špic sezone i naša očekivanja su ispunjena jer u gradu se već nekoliko dana traži krevet više, što znači da je 100% popunjeno. Ne možemo znati tačan broj turista ali sigurno ih je bilo oko 100.000 tokom ove nedjelje, a pokazatelji svega toga su i kolone prema Velikoj plaži, gužve u saobaraćaju u gradu, nedostatak slobodnih mjesta po parkinzima – kaže Zana Sarvan.

Lagator-plaza-ulcinj

Turisti iz 45 zemalja

Naša sagovornica naglašava da je najveći broj turista u Ulcinju stranih. Naime, prema podacima od 31. jula Ulcinj su posjetili turisti iz 45 zemalja svijeta, kao što smo rekli i ranije preko 90 % posjetilaca – turista su stranci a tu po noćenjima prednjače turisti sa Kosova, Rusije, Srbije, Švajcarske, Njemačke, BiH, Poljaci su na 7 mjestu … – ističe gospođa Sarvan za Pobjedu nedjeljom.

J.Stamatović – D.Cvijović

Izvor: POBJEDA