Mještani Štoja zahtijevaju uklanjanje divlje deponije hotela Lido

August 28, 2014   | news

ulcinj-hotel-lidoUL­CINj – Ak­ti­vi­sti Cr­no­gor­skog ko­mi­te­ta prav­ni­ka za za­šti­tu ljud­skih pra­va i mje­šta­ni na­se­lja Štoj u Ul­ci­nju pri­ja­vi­li su Ko­mu­nal­noj in­spek­ci­ji da je po­red as­falt­nog pu­ta ko­ji vo­di pre­ma Adi Bo­ja­ni, de­po­no­va­na ogrom­na ko­li­či­na ot­pad­nog gra­đe­vin­skog ma­teri­ja­la, ra­za­su­tog na li­va­di po­vr­ši­ne od oko po­la hek­ta­ra. O de­po­ni­ji šu­ta fo­to­gra­fi­je i do­pis „Da­nu” do­sta­vio je advo­kat Ve­li­ka Mu­rić. U do­pi­su se na­vo­di „da je ma­te­ri­jal do­vezen na tu lo­ka­ci­ju još u ma­ju pro­šle go­di­ne“ te da su „mje­šta­ni za­te­če­ni van­da­li­zmom, dr­sko­šću i ne­bri­gom ono­ga ko se osmje­lio da baš tu u epi­cen­tru cr­no­gor­skog tu­ri­zma na­pra­vi svo­je­vr­snu eko­lo­šku bom­bu“.
– To je pri­zor ko­ji se mo­ra vi­dje­ti sa skret­ni­ce pre­ma pla­ži Ko­pa­ka­ba­na, a onaj ko to vi­di po­že­lje­će da se od to­ga mje­sta na­đe što da­lje. Ne­ču­ve­no je usred na­se­lja u ko­me lju­di ži­ve i u ko­je tu­ri­sti do­la­ze, na­pra­vi ru­i­nu i le­glo šta­ko­ra, škor­pi­ja, zmi­ja i mje­sto ko­je će zbog to­ga sva­ko nor­ma­lan za­o­bi­ći. Sav taj ma­te­ri­jal ra­sut je po ve­li­koj po­vr­ši­ni ze­mlji­šta ko­je je pri­je bi­lo ze­le­na li­va­da. Ri­ječ je o dr­žav­nom ili op­štin­skom ze­mlji­štu ili ze­mlji­štu či­ju na­mje­nu opre­dje­lju­je vla­da. Šut je tu ne­sme­ta­no de­po­no­va na očil­ged nad­le­žnih in­spek­cij­skih slu­žbi ko­je bi tre­ba­le to pod­ruč­je bud­no da pra­te. Nje­go­vo do­vo­že­nje oba­vlja­no je vi­še da­na i to te­škim ka­mi­o­ni­ma nik­šić­kih re­gi­star­skih ozna­ka. Mje­šta­ni ka­žu da su vo­za­či ka­mi­o­na go­vo­ri­li da se ra­di o pri­vre­me­nom is­to­va­ru ma­te­ri­ja­la sa sru­še­nog ho­te­la „Li­do“. Dru­gi, ne že­le­ći da im se ime­na po­mi­nju, čak šta vi­še, tvr­de, da iza sve­ta go­ta sto­ji ne­ko ja­ko mo­ćan iz lo­kal­ne i in­spek­cij­ske vla­sti – na­vo­di advi­kat Mu­rić.
Ak­ti­vi­sti Cr­no­gor­skog ko­mi­te­ta prav­ni­ka za za­šti­tu ljud­skih pra­va i mje­šta­ni tvr­de da je Ko­mu­nal­na in­spek­ci­ja re­a­go­va­la na na­čin što je iza­šla i za­pi­snič­ki, kon­sta­to­va­la ono što je bez sva­ke sum­nje mo­ra­la zna­ti i pri­je. Na­vo­de da su „in­si­sti­ra­li da se ivr­ši­lac iden­ti­fi­ku­je, da se utvr­di da li je on to­li­ko mo­ćan, zbog če­ga je iz­nad za­ko­na i to­li­ko neo­d­go­vor­no bez­ob­zi­ran“.
-Tra­ži­li su mje­šta­ni od in­spek­ci­je da ako se ne smi­je ići na van­da­la, da ona sa na­lo­gom lo­kal­noj upra­vi u naj­kra­ćem vre­me­nu sa­ni­ra po­sle­di­ce, uklo­ni ostat­ke sru­še­nog ho­te­la sa mje­sta gdje se on ni­je na­la­zio i sa mje­sta ko­je u eko­lo­škom i tu­ri­stič­kom smi­slu ugro­ža­va lju­de, tu­ri­zam i zdra­vlje lju­di. No, da li će ta in­spek­ci­ja pred­u­ze­ti od­go­va­ra­ju­će dje­lo­tvor­ne mje­re u smi­slu sank­ci­o­ni­sa­nja van­dal­skog či­na i na­lo­ga, da onaj ko je osta­vio ostat­ke ru­še­vi­na ne­kog od ul­cinj­skih ho­te­la na mje­stu gdje to ni­je smio uči­ni­ti, na mje­stu ko­je je na sa­mom ula­zu jed­ne od naj­a­trak­tiv­ni­jih ne smao cr­no­gor­skih već evrop­skih pla­ža, ko­ja je po ve­li­či­ni i lje­po­ti do­bi­la ime „Ko­pa­ka­ba­na”, osta­je da se vi­di – kon­sta­tu­je Mu­rić.
M.K.

Grad­nja no­vog ho­te­la još ni­je po­če­la

Ho­tel „Grand Li­do” ko­ji pri­va­ti­zo­van je 2006. go­di­ne, ka­da ga je za 10,8 mi­li­o­na eura ku­pi­la ru­sko-cr­no­gor­ska fir­ma „Ka­pi­tal esta­te” sa sje­di­štem u Bu­dvi, sru­šen je to­kom mar­ta i apri­la pro­šle go­di­ne. Ku­po­pro­daj­nim ugo­vo­rom, ta fir­ma bi­la je u oba­ve­zi da in­ve­sti­ra 38 mi­li­o­na eura i da ho­tel i bun­ga­lo­ve do­ve­de na ni­vo od pet zvje­zdi­ca. Zbog ne­do­stat­ka pro­stor­no-plan­ske do­ku­men­ta­ci­je i ne­ri­je­še­nih imo­vin­sko-prav­nih od­no­sa, in­ve­sti­to­ri­ma je sva­ke go­di­ne pro­du­ža­van rok za iz­grad­nju. Ukup­na stam­be­na po­vr­ši­na ovog kom­plek­sa ima­la je oko 12.000 kva­drat­nih me­ta­ra. Grad­nja no­vog ho­te­la još ni­je po­če­la.

Meh­me­ti: Po­či­ni­o­ci­ma na­lo­že­no da uklo­ne de­po­ni­ju

Na­čel­nik ko­mu­nal­ne po­li­ci­je u Op­šti­ni Ul­cinj Sa­u­bih Me­he­me­ti ka­že da je upo­znat sa slu­ča­jem od­la­ga­nja gra­đe­vin­skog ot­pa­da u Što­ju i da su već pred­u­ze­te od­go­va­ra­ju­će mje­re da se taj pro­blem ri­je­ši.
– Ma­te­ri­jal je pri­vre­me­no od­lo­žen, a su­bjek­tu, od­no­sno vla­sni­ci­ma biv­šeg ho­te­la na­lo­že­no je da što pri­je uklo­ne de­po­ni­ju. S ob­zi­rom da je na sna­zi za­bra­na iz­vo­đe­nja bi­lo ka­kvih ra­do­va, oče­ku­jem da se na­kon 15. sep­tem­bra poč­ne sa ukla­nja­njem de­po­no­va­nog ma­te­ri­ja­la – obe­ćao je Me­he­me­ti.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image