Ul­cinjskoj Op­šti­ni kasa olakšana za 250 hiljada eura

September 16, 2014   | news

Opstina-Ulcinj_Komuna-e-Ulqinit_presjednikUL­CINj – Op­šti­na Ul­cinj iz­gu­bi­la je još je­dan sud­ski spor, zbog če­ga će op­štin­ska ka­sa usko­ro bi­ti olak­ša­na za ne­ko­li­ko sto­ti­na hi­lja­da eura, sa­zna­je „Dan”. Na­kon be­o­grad­ske fir­me „Par­ti­zan­ski put” i po­ro­di­ce Ha­ra­sa­ni ko­ji­ma je po pra­vo­sna­žnoj pre­su­di u pro­te­kla dva mje­se­ca sa op­štin­skog ra­ču­na ukup­no is­pla­će­no pre­ko 820 hi­lja­da eura, i ul­cinj­ska po­ro­di­ca Sto­ja­no­vić na­pla­ti­će vi­še od 250 hi­lja­da eura na ime od­u­ze­tog ze­mlji­šta na lo­ka­ci­ji ne­ka­da­šnjeg ho­te­la „Ga­leb”. Po­ro­di­ci Sto­ja­no­vić je kra­jem osam­de­stih go­di­na od­u­ze­to ne­ko­li­ko sto­ti­na kva­dra­ta ze­mlji­šta za pro­ši­re­nje ho­te­la. Sud­ski spor ko­ji je ne­dav­no za­vr­šen pra­vo­sna­žnom pre­su­dom, bez­ma­lo je tra­jao dvi­je de­ce­ni­je. „Ga­leb” je pri­je ne­ko­li­ko go­dina sru­šen, a pri­va­ti­zo­va­la ga je pod­go­rič­ka kom­pa­ni­ja „Rok­šped”, ko­ja je sa­da vla­snik ze­mlji­šta. In­for­ma­ci­ju o još jed­nom u ni­zu fi­nan­sij­skih uda­ra na bu­džet Op­šti­ne Ul­cinj po­tvr­dio je i se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu op­štin­ske imo­vi­ne Gzim Ha­dži­be­ti. On ka­že da upr­kos iz­gu­blje­nom spo­ru op­štin­ski ži­ro ra­čun ne­će bi­ti blo­ki­ran.
– Tač­no je da će­mo mo­ra­ti da pla­ti­mo od­šte­tu od 247 hi­lja­da eura, sa pri­pa­da­ju­ćim ka­ma­ta­ma i tro­ško­vi­ma. Pre­su­da je pra­vo­sna­žna i tu se vi­še ni­šta ne mo­že uči­ni­ti. Me­đu­tim, ru­ko­vod­stvo Op­šti­ne na če­lu sa pred­sjed­ni­kom Fat­mi­rom Đe­kom po­sti­glo je na­če­lan do­go­vor sa dru­gom stra­nom u spo­ru, da se ta sred­stva is­pla­te u ne­ko­li­ko ra­ta, ka­ko bi se iz­bje­gao fi­nan­sij­ski ko­laps. U ko­li­ko tran­ši i u kom iz­no­su, kao i ka­da će po­če­ti is­pla­ta bi­će na­knad­no pre­ci­zi­ra­no po­seb­nim spo­ra­zu­mom – ka­že Ha­dži­be­ti.
Naj­no­vi­je op­te­re­će­nje do­dat­no kom­pil­ku­je iona­ko te­šku fi­nan­sij­sku si­tu­a­ci­ju zbog ko­je naj­vi­še is­pa­šta­ju rad­ni­ci lo­kal­ne upra­ve i jav­nih pred­u­ze­ća ko­ji­ma pla­te ka­sne od se­dam do čak14 i vi­še mje­se­ci. Po­sled­nji put za­ra­de za­po­sle­ni­ma is­pla­će­ne su po­čet­kom av­gu­sta i to za ja­nu­ar ove go­di­ne. Čel­ni­ci op­šti­ne već mje­se­ci­ma obe­ća­va­ju da će za­po­sle­ni­ma u lo­kal­noj upra­vi i jav­nim pred­u­ze­ći­ma sve pla­te bi­ti is­pla­će­ne, na­kon što po­sta­ne ope­ra­ti­van kre­dit od 1,2 mi­li­o­na eura ko­ji će se uze­ti od Atlas ban­ke. Me­đu­tim, du­go na­ja­vlji­va­ni kre­dit ba­rem još ne­ko vri­je­me ne­će bi­ti ope­ra­ti­van, jer Skup­šti­na tek tre­ba da od­lu­ču­je šta će ban­ci po­nu­di­ti kao ga­ran­ci­ju. Šef od­bor­nič­kog klu­ba DUA Ha­ti­dža Đo­ni ne­dav­no je iz­ja­vi­la da kre­dit ka­sni jer ta ban­ka kao ga­ran­ci­ju tra­ži zgra­du Cen­tra za kul­tu­ru.
Op­šti­nu za ne­ko­li­ko da­na oče­ku­je i su­đe­nje u pred­me­tu „K1” u ko­me fir­ma „Re­kre­a­turs”, u vla­sni­štvu „Atlas gru­pe” tra­ži od­šte­tu od čak 10,5 mi­li­o­na eura. Ta fir­ma, ko­ja tvr­di da je prav­ni na­sled­nik „Re­kre­a­tur­sa” iz Pri­šti­ne tu­ži­la je op­šti­nu Ul­cinj zbog obje­ka­ta na Ve­li­koj pla­ži, ko­ji su sru­še­ni pri­je tri i po de­ce­ni­je, a pri­pa­da­li su SIZ- u za od­mor i re­kre­a­ci­ju rad­ni­ka Ko­so­va.
Ina­če, zbog du­go­traj­ne fi­nan­sij­ske kri­ze u Op­šti­ni je od 11. ju­na pro­šle go­di­ne na sna­zi Sa­na­ci­o­ni plan ko­ji pod­ra­zu­mi­je­va pre­no­še­nje di­je­la nad­le­žno­sti i od­lu­či­va­nja na Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja, od­no­sno Vla­du. Op­šti­na je tim pla­nom do­bi­la pra­vo re­pro­gra­mi­ra­nja oba­ve­za pre­ma dr­ža­vi na pe­ri­od od pet go­di­na i sa­da je sva­kog mje­se­ca u oba­ve­zi da upla­ću­je pre­ko 40 hi­lja­da eura.
M.K.

Sti­že po­la mi­li­o­na od IRF-a

Pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka pri­je ne­ko­li­ko da­na pot­pi­sao je spo­ra­zum o kre­di­tu sa In­ve­sti­ci­o­no-raz­voj­nim fon­dom Cr­ne Go­re (IRF). Po tom spo­ra­zu­mu, lo­kal­noj upra­vi vr­lo br­zo bi­će na ras­po­la­ga­nju 564 hi­lja­de eura. Pla­ni­ra­no je da se ta sred­stva, ko­ja ina­če ne­će bi­ti na op­štin­skom ži­ro ra­ču­nu, usmje­re za in­ve­sti­ci­je u in­fra­struk­tu­ru, a dio i za iz­mi­re­nje du­go­va po­vje­ri­o­ci­ma ko­ji su već za­vr­ši­li po­slo­ve.

Izvor: DAN