NVO Grin Ho­um: Golf tereni opasni po Šasko jezero

September 17, 2014   | Ngjarjet - Events

Sasko-jezero-Liqeni-i-Shasit-1UL­CINj – Na­crt pro­stor­no-ur­ba­ni­stič­kog pla­na za op­šti­nu Ul­cinj sa­dr­ži broj­ne ne­lo­gič­no­sti i ne­do­sled­no­sti i po­treb­no ga je re­vi­di­ra­ti sa­op­šti­la je Azra Vu­ko­vić, pro­jekt ko­or­di­na­tor NVO Grin ho­um. Pre­ma nje­nom mi­šlje­nju, to se po­seb­no od­no­si na za­le­đe Ul­ci­nja, jer je pro­stor ko­ji ula­zi u plan­sku zo­nu 6, Bri­ska go­ra i Ša­sko pod­ruč­je tre­ti­ran na dva na­či­na.
– Ša­sko je­ze­ro sa bar­skim se­di­men­ti­na, kao i Fra­ska­njel­ske kne­te su iz­dvo­je­ne kao EME­RALD pod­ruč­je (bu­du­će Na­tu­ra 2000). Ovo je je­ze­ro pod­ruč­je od me­đu­na­rod­nog zna­ča­ja za bo­ra­vak pti­ca, a za­jed­no sa Bri­skom go­rom pred­sta­vlja va­žan ko­ri­dor za pti­ce. Je­ze­ro is­pu­nja­va kri­te­ri­ju­me kao mo­čva­ra od me­đu­na­rod­nog zna­ča­ja u skla­du sa me­đu­na­rod­nom Ram­sar Kon­ven­ci­jom. Ta­ko­đe, po svim va­že­ćim pla­no­vi­ma tre­ba da bu­de za­šti­će­no i po na­ci­o­nal­nom za­ko­no­dav­stvu i da se u skla­du sa tim i tre­ti­ra – sma­tra Vu­ko­vić i ocje­nju­je da kon­cept odr­ži­vog pri­vred­nog ra­sta, ni­je slu­čaj kod pla­ni­ra­nja ovog pro­sto­ra.
– Ovim pla­nom je pro­stor ko­ji je do­sad ne­tak­nut i ko­ji tre­ba da bu­de za­šti­ćen po vi­še osno­va do­ve­den u opa­snost od pre­tje­ra­ne ur­ba­ni­za­ci­je, de­va­sta­ci­je i pre­tva­ra­nja u sa­svim obi­čan ho­tel­ski kom­pleks, pri če­mu se ne osta­vlja pro­stor za raz­voj se­o­skog tu­ri­zma. Na­i­me, u di­je­lu pla­ni­ra­nja, pri­o­ri­tet raz­vo­ja ovog pod­ruč­ja je iz­grad­nja no­vog tu­ri­stič­kog lo­ka­li­te­ta Bir­ska go­ra sa ka­pa­ci­te­ti­ma tu­ri­zma, tu­ri­stič­kog sta­no­va­nja i golf kom­plek­som. Ovaj tu­ri­stič­ki kom­pleks ko­ji pred­vi­đa iz­grad­nju tu­ri­stič­kih ka­pa­ci­te­ta na sa­mim oba­la­ma Ša­skog je­ze­ra pod­ra­zu­mi­je­va osim golf te­re­na sa 18 ru­pa, de­se­to­sprat­ni ho­tel sa po­gle­dom na je­ze­ro, kao i ži­ča­re i lift ko­ji­ma bi ko­ri­šće­nje ovog re­sur­sa bi­lo što jed­no­stav­ni­je, ali ne i odr­ži­vi­je. Uko­li­ko ovom pro­sto­ru uni­šti­mo mo­guć­nost da bu­de pre­po­zna­tljiv po svo­jim pri­rod­nim vri­jed­no­sti­ma i is­cr­pi­mo nje­go­ve re­sur­se, u ve­o­ma krat­kom vre­men­skom pe­ri­o­du ima­će­mo je­ze­ro ko­je je za­ga­đe­no u sva­kom smi­slu te ri­je­či – tvr­di Vu­ko­vi­će­va.
U NVO Grin Ho­um ka­žu da se o uti­ca­ji­ma golf te­re­na na ži­vot­nu sre­di­nu je­dva go­vo­ri u Stra­te­škoj pro­cje­ni uti­ca­ja, za ovaj plan.
– Uko­li­ko bu­du iz­gra­đe­ni golf te­re­ni po­sto­ji ve­li­ka opa­snost od ot­pad­nih vo­da ko­je će bi­ti za­ga­đe­ne ve­li­kom ko­li­či­nom pe­sti­ci­da, her­bi­ci­da i raz­li­či­tih he­mij­skih ma­te­ri­ja ko­ji­ma se ovi te­re­ni mo­ra­ju tre­ti­ra­ti. Ove vo­de će uti­ca­ti ne sa­mo na kva­li­tet je­ze­ra, već s ob­zi­rom na po­zi­ci­ju gdje su pla­ni­ra­ni, uti­ca­će i na okol­ne po­ljo­pri­vred­ne po­sje­de, vo­de Bo­ja­ne a i So­la­ne, što je ne­do­pu­sti­vo – oci­je­ni­la je Vu­ko­vi­će­va.
M.K.

Do­tok vo­de ka­na­lom mo­že iza­zva­ti no­ve pro­ble­me
Vu­ko­vi­će­va do­da­je ka­ko otva­ra­nje za­tr­pa­nog ka­na­la Ša­sko je­ze­ro – ri­je­ka Bo­ja­na, ka­ko bi se omo­gu­ći­lo uli­va­nje i pro­tok vo­de ni­je do­bro rje­še­nje za­šti­te tog pro­sto­ra.
– Sma­tra­mo da to ne mo­že bi­ti na­čin da se ri­je­ši pla­ni­ra­no za­ga­đe­nje je­ze­ra i da se ovom pi­ta­nju tre­ba pri­stu­pi­ti sa iz­u­zet­nom pa­žnjom ob­zi­rom na či­nje­ni­cu da je ka­nal vje­štač­ka tvo­re­vi­na i da do­tok vo­de iz Bo­ja­ne mo­že da iza­zo­ve do­dat­ne pro­ble­me po­seb­no ima­ju­ći u vi­du če­ste po­pla­ve u ovom pod­ruč­ju ali i raz­li­čit kva­li­tet ovih vo­da. Sma­tra­mo da je neo­p­hod­no re­vi­di­ra­ti usvo­je­ne Stu­di­je Lo­ka­ci­je za pre­dio Bri­ske go­re i da se pla­ni­ra­nju ovog pro­sto­ra pri­stu­pi uz uva­ža­va­nje me­đu­na­rod­nih kon­ven­ci­ja – za­klju­ču­je Vu­ko­vi­će­va.

Izvor: DAN