Nedžat Hasanaga zbog parkinga u centru grada od opštine potražuje 35 hiljada eura

September 19, 2014   | news

Parkingu-i-Baskesis-Islame-te-UlqinitBez naknade izdali 1.700 kvadrata

Zbog broj­nih pro­pu­sta i ne­za­ko­ni­to­sti pri­li­kom do­no­še­nja od­lu­ke kra­jem 2012. go­di­ne da se Islam­skoj za­jed­ni­ci ustu­pi na ko­ri­šće­nje je­di­ni uređe­ni par­king pro­stor u gra­du, Op­šti­na Ul­cinj mo­ra­će usko­ro na ime od­štet­nog za­htje­va da is­pla­ti oko 35 hi­lja­da eura, sa­zna­je „Dan“. To­li­ko na­i­me iz­no­si pro­cje­na šte­te ko­ju je pre­tri­po po­sled­nji za­ku­pac tog par­kin­ga Ul­ci­nja­nin Ne­džat Ha­sa­na­ga, ko­ji je kra­jem fe­bru­a­ra 2012. go­di­ne do­sta­vio je­di­nu po­nu­du za jed­no­go­di­šnji za­kup par­king pro­sto­ra. Ten­der je u me­đu­vre­me­nu ospo­ren od stra­ne Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti, iako je taj po­stu­pak u nad­le­žno­sti Ko­mi­si­je za jav­ne na­bav­ke, od­no­sno dr­žav­ne ko­mi­si­je kao dru­go­ste­pe­nog or­ga­na. Nad­le­žni se­kre­ta­ri­jat od­bio je da za­klju­či ugo­vor sa je­di­nim po­nu­đa­čem, zbog če­ga se to­kom ove i pro­šle go­di­ne vo­dio spor na re­la­ci­ji Ha­sa­na­ga, glav­ni ad­mi­ni­stra­tor Op­šti­ne, Se­kre­ta­ri­jat ta ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti i Uprav­ni sud Cr­ne Go­re ko­ji je u tri na­vra­ta, zbog „po­vre­da pra­vi­la po­stup­ka, ma­te­ri­jal­nog pra­va, nad­le­žno­sti i od­lu­či­va­nja“, po­ni­šta­vao rje­še­nja glav­nog ad­mi­ni­stra­to­ra, ko­me se Ha­sa­na­ga uza­lud ža­lio na po­stu­pa­nje i od­lu­ku Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti.
Pod­sje­ti­mo, kra­jem 2012. go­di­ne na pred­log No­ve de­mo­krat­ske sna­ge For­ce SO Ul­cinj pred­lo­že­na je, a po­tom u lo­kal­nom par­la­men­tu i usvo­je­na od­lu­ka da se pred­met­ni par­king, od­no­sno po­vr­ši­na od oko 1.700 me­ta­ra kva­drat­nih u cen­tru gra­da, bez na­kna­de, ustu­pi Islam­skoj za­jed­ni­ci na ko­ri­šće­nje. Ta imo­vi­na je ina­če Islam­skoj za­jed­ni­ci od­u­ze­ta 1967. go­di­ne, i pred nad­le­žnim su­dom u to­ku je po­stu­pak re­gu­li­sa­nja svo­jin­skih od­no­sa na pred­met­nim ne­po­kret­no­sti­ma. Sve do ko­nač­nog r­je­še­nja svo­jin­skog sta­tu­sa, od­u­ze­te imo­vi­ne no­si­lac pra­va ras­po­la­ga­nja tim pro­sto­rom je Op­šti­na Ul­cinj. Na­kon od­lu­ke lo­kal­nog par­la­men­ta ta­da­šnji pred­sjed­nik op­šti­ne Na­zif Cun­gu i pred­sjed­nik IVZ Ga­zmend Do­la­ku pot­pi­su­ju spo­ra­zum da se pro­stor, ko­ji se na­la­zi u cen­tru gra­da, ustu­pi bez na­kna­de do ko­nač­nog rje­še­nja svo­jin­sko prav­nog sta­tu­sa pred­met­ne ne­po­kret­no­sti i nje­nog pri­vo­đe­nja na­mje­ni u skla­du sa usvo­je­nim ur­ba­ni­stič­kim do­ku­men­ti­ma. Islam­ska za­jed­ni­ca oba­ve­za­la se da će ne­po­kret­nost ko­ri­sti­ti u skla­du sa na­mje­nom ko­ja je pred­vi­đe­na, te da ne­će iz­vo­di­ti ni­ka­kve gra­đe­vin­ske ili slič­ne ra­do­ve, ko­je pre­la­ze po­tre­be odr­ža­va­nja ne­po­kret­no­sti, či­ji je ra­ni­ji ko­ri­snik bi­lo i Jav­no ko­mu­nal­no pred­u­ze­će.
Ha­sa­na­ga tvr­di da mu ni­je na­mje­ra da Islam­skoj za­jed­ni­ci ospo­ri pra­vo da pred­met­nu imo­vi­nu, ko­ja joj je od­u­ze­ta, vra­ti u svo­je vla­sni­štvo.
– Iskre­no se na­dam da će po­vra­ti­ti imo­vi­nu i to ne mo­že bi­ti ni­ka­ko spor­no. Spor­no je što je me­ni mi­mo za­ko­na i vo­ljom po­je­di­nih grad­skih moć­ni­ka us­kra­će­no pra­vo da go­di­nu da­na ko­ri­stim par­king, iako sam bio je­di­ni do­sta­vio po­nu­du na ten­de­ru. Ni­je mi na­mje­ra ni da po­no­vo ko­ri­stim par­king već že­lim da is­tje­ram prav­du do kra­ja, od­no­sno do­bi­jem od­šte­tu, na ko­ju imam pra­vo. Da sam u pra­vu po­tvr­dio je i Uprav­ni sud pa će naža­lost po­re­ski oba­ve­zni­ci, po ko zna ko­ji put, mo­ra­ti da pla­ća­ju ne­či­ju sa­mo­vo­lju – ka­že Ha­sa­na­ga, ko­ji je pri­je dva da­na se­kre­ta­ru Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne po­so­ve upu­tio do­pis u ko­me tra­ži da „po­štu­je či­nje­nič­no sta­nje, do­pi­se i in­struk­ci­je vi­še­step­nih or­ga­na i da ga po­zo­ve da za­klju­če ugo­vor o po­rav­na­nju”. Ha­sa­na­ga is­ti­če da će u pro­tiv­nom bi­ti pri­nu­đen da pro­tiv od­go­vor­nih u kon­kret­nom sli­ča­ju, nad­le­žnim or­ga­ni­ma, pod­ne­se ade­kvat­ne pri­ja­ve za zlo­pu­po­tre­bu pra­va i slu­žbe­nog po­lo­ža­ja. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­na­le po­slo­ve Av­du­la Der­vi­ši ni­je že­lio da ko­men­ta­ri­še pro­blem oko par­kin­ga u cen­tru gra­da, re­kav­ši da će se o to­me even­tu­al­no iz­ja­sni­ti ka­da se okon­ča spor.
Sa dru­ge stra­ne glav­ni ad­mi­ni­stra­tor Op­šti­ne Ka­plan Mu­čaj po­tvr­dio je da je ta slu­žba na za­htjev Ne­dža­ta Ha­sa­na­ge, Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne po­slo­ve upu­ti­la za­htjev za za­klju­če­nje ad­mi­ni­star­tiv­nog po­rav­na­nja i tra­ži­la „da se po istom po­stu­pa sa­gla­sno va­že­ćim pro­pi­si­ma“.
M.K.

Cun­gu pre­kr­šio ured­be
Ha­sa­na­ga je svo­je­vre­me­no zbog pro­ble­ma oko za­ku­pa par­kin­ga pi­sao lič­no ta­da­šnjem pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne Na­zi­fu Cun­gu, ko­ga je upo­zo­rio da kr­ši član 36 Ured­be o pro­da­ji i da­va­nju u za­kup stva­ri i dr­žav­noj imo­vi­ni.
– Vi ste 25.6.2012. go­di­ne do­ni­je­li Od­lu­ku o utvr­đi­va­nju naj­ni­žeg iz­no­sa za­kup­ni­ne ze­mlji­šta, su­prot­no po­me­nu­toj ured­bi. Zbog to­ga je pod­ne­sen pri­go­vor ko­ji još ni­je rije­šen. Ob­zi­rom da sam jed­ni pri­ja­vlje­ni, nad­le­žna ko­mi­si­ja je tre­ba­la da do­ne­se od­lu­ku o da­va­nju u za­kup i na­kon do­no­še­nja le­gi­tim­ne od­lu­ke o utvr­đi­va­nju mi­ni­mal­ne ci­je­ne za­kup­ni­ne za ci­je­lu op­šti­nu, da za­htije­va do­pla­tu iz­nosa ko­ji je dat na ten­de­ru ili po­vra­ćaj upla­će­nog iz­no­sa – sto­ji, iz­me­đu osta­log, u Ha­sa­na­gi­nom pi­smu na ko­je mu ni­je od­go­vo­re­no.

Po za­ko­nu par­kin­zi ne mo­gu bi­ti pred­met po­vra­ća­ja
Pre­ma Za­ko­nu o dr­žav­noj imo­vi­ni par­kin­zi i jav­ne po­vr­ši­ne ne mo­gu bi­ti pred­met vra­ća­nja, a i ka­da se da­ju na ko­ri­šće­nje on­da se to či­ni pod pose­b­nim uslo­vi­ma.
– U čla­nu 17 tog za­ko­na, par­king pro­sto­ri su de­fin­isa­ni kao jav­no do­bro. U čla­nu 22 se čak is­ti­če od­go­vor­nost za­šti­te jav­ne imo­vi­ne, ko­je je u nad­le­žno­sti re­sor­nog se­kre­ta­ri­ja­ta op­šti­ne.

Izvor: DAN