Omer Bajraktari za DN: Ulcinjska solana ne moze biti privatna svojina

September 22, 2014   | news

Omer-Bajraktari-Ulqin-Ulcinj“Razlog što niko nije zainteresovan za kupovinu Solane je vrlo jednostavan: niko neće da kupi nešto a da pritom ne zna šta kupuje. Zemljište koje se nudi za prodaju je u državnom vlasništvu, dakle pomenuto zemljište predstavlja samo predmet korišćenja AD Solane “Bajo Sekulić”. Takođe država ima obavezu da posebno vodi računa o obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija koje se odnose na zaštitu biodiverziteta na području Solane, što konkretno znači da taj lokalitet predstavlja prirodno bogatstvo i imovinu van pravnog prometa i ne može biti predmet privatne svojine”, izjavio je u intervjuu za Dnevne novine menadžer opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

On je istakao da prostor Solane ima neprocjenjivu ekološku vrijednost za Crnu Goru i Ulcinj. Kao što sam rekao, lokalitet Solane predstavlja zaštićeno prirodno dobro što će donošenjem Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj dodatno biti učvršćeno, iako ima nekih zahtjeva od strane Eurofonda da se stav opštine po tom pitanju, na neki način, “ublaži”. Inače, vrijednost aktive, odnosno imovine Solane, prema finansijskim izvještajima za 2013. godinu (dostupnim na sajtu KHOV) iznosi nešto preko 33 miliona eura.

Stalnim raspisivanjem tendera nastoji se skrenuti pažnja javnosti sa činjenice da solana danas praktično ne postoji kao privredni subjekat, odnosno da ne proizvodi so.

DN: S obzirom da cijena iz tendera u tender se smanjuje, da li je interes prodati Solanu po tako maloj cijeni? I čiji je to interes, državni ili nečiji drugi?

Bajraktari: Očigledno je da namjera nečega što je kupljeno oko 800.000 eura na berzi proda za 180 miliona eura, nije državni interes. Bitnije od toga što se cijena smanjuje svaki put po 4-5 miliona eura, je svakako pitanje zašto je država dozvolila da dođe do ovoga što danas imamo, ko je odgovoran za ovakvo stanje u Solani, zašto je Solana privatizovana putem masovne vaučerske privatizacije i kupovinom akcija na berzi, a ne postupkom tenderske privatizacije.

DN: Da li je ulcinjska Solana potrebna Crnoj Gori? Može li se bez nje, s obzirom da se ovom pitanju ne posvećuje velika pažnja?

Bajraktari: Ovakav privredni i ekološki gigant je potreban svakoj državi, i nadam se da će konačno Vlada promijeniti način razmišljanja, odnosno kaubojski odnos prema Solani. Štaviše, ni zaključke koji su usvojeni jednoglasno u Parlamentu, a koja su imala za cilj nastavak proizvodnje i povezivanje radnog staža preostalih radnika, nijesu ispoštovana od strane izvršne vlasti.

DN: Šta treba konkretno uradtiti da bi se neki investitor privukao i konačno kupio imovinu ovog preduzeća?

Bajraktari: Prvi korak bi bio preuzimanje Solane od strane države i pokretanje procesa proizvodnje, pa onda otvarati vrata za nekog strateškog partnera koji ne  bi imao druge, skrivene namjere.

DN: Ima li spasa za Solanu?

Bajraktari: Naravno da ima. Ona je opstala osam decenija, pa će, valjda, i sada. Jer, ona je jedna od deset najvećih na Mediteranu, ima ogromne mogućnosti za proizvodnju i uzgoj ribe i školjki, korišćenja ljekovitog blata, a tek za posmatranje ptica!

Izvor: Dnevne Novine / Ul.info