Završena trodnevna manifestacija „Dolcinijum Intrnacional Festival“

October 20, 2014   | news

manifestacija Dolcinijum Intrnacional FestivalUL­CINj – Ve­li­kim kon­cer­tom kan­ta­u­to­ra Ser­ge­ja Ćet­ko­vi­ća i ro­ke­ra Adri­ja­na Ljulj­đu­ra­ja, ko­ji je odr­žan u su­bo­tu ve­če na pri­sta­ni­štu is­pod Sta­rog gra­da u Ul­ci­nju, za­vr­še­na je tro­dnev­na ma­ni­fe­sta­ci­ja „Dol­ci­ni­jum in­ter­na­ci­o­nal fe­sti­val“. Ne­ko­li­ko sto­ti­na Ul­ci­nja­na i go­sti­ju do ka­snih ve­čer­njih sa­ti uži­va­li su u mu­zič­kom spek­ta­klu pri­je ko­ga su ima­li pri­li­ke da se dru­že sa broj­nim čla­no­vi­ma fol­klor­nih gru­pa iz ze­ma­lja re­gi­o­na. Lo­kal­na tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja i Op­šti­na Ul­cinj, uz po­dr­šku Mi­ni­star­stva tu­ri­zma, na vi­še pun­ko­to­va u za­le­đu Ma­le pla­že obez­bi­je­di­li su go­sti­ma i po­slu­že­nje pa su po­sje­ti­o­ci mo­gli da de­gu­sti­ra­ju vi­še vr­sta ri­be, lig­nje, so­ko­va i vi­na.
Uče­sni­ci­ma ma­ni­fe­sta­ci­je, pred­stav­ni­ci­ma fol­klor­nih gru­pa i spon­zo­ri­ma di­rek­to­ri­ca TO Ul­cinj Za­na Sar­van uru­či­la je za­hval­ni­ce i pri­god­ne po­klo­ne, za­hva­li­la im na uče­šću i po­zva­la ih da se i na­red­ne go­di­ne oku­pe na istom mje­stu. U iz­ja­vi „Da­nu“ Sar­van je ka­za­la da je za­do­volj­na ka­ko je pro­te­kla ma­ni­fe­sta­ci­ja ko­jom se zva­nič­no za­vr­ša­va ovo­go­di­šnja tu­ri­stič­ka se­zo­na i po­či­nju pri­pre­me za na­red­nu. Ona je oci­je­ni­la da je se­zo­na bi­la na ni­vou pro­šlo­go­di­šnje i da tu­ri­stič­ki rad­ni­ci ne mo­gu bi­ti za­do­volj­ni re­zul­ta­ti­ma.

manifestacija Dolcinijum Intrnacional Festival-1
– Mi­slim da se se­zo­na do­bro za­vr­ši­la s ob­zi­rom na to ka­ko je po­če­la. Ne mo­že­mo re­ći da je naj­u­spje­šni­ja, ali je na ni­vou pro­šlo­go­di­šnje, i što se ti­če po­sje­te i fi­nan­sij­skih efe­ka­ta. U ne­kim seg­men­ti­ma čak je i bo­lje ne­go 2013. go­di­ne, ali ti­me ne mo­že­mo bi­ti za­do­volj­ni. Vi­dje­li su se isti pro­ble­mi ko­ji nas op­te­re­ću­ju go­di­na­ma, pri­je sve­ga ne­do­sta­tak in­fra­struk­tu­re i kva­li­tet­nih ho­te­la. Av­gust je bio iz­nad na­ših oče­ki­va­nja ali se u pred­se­zo­ni i post­se­zo­ni po­ka­za­lo se da umno­go­me za­vi­si­mo od vre­men­skih pri­li­ka i to je ono na če­mu će­mo ra­di­ti. Po­tru­di­će­mo se da po­ve­ća­mo broj ma­ni­fe­sta­ci­ja ka­ko bismo pri­vu­kli tu­ri­ste. Nor­mal­no, i tu­ri­stič­ki rad­ni­ci mo­ra­će vi­še da ra­de i ne gle­da­ju stra­hu­ju­ći ho­će li pa­da­ti ki­ša. Ima mno­go po­sla, ali tim­skog ra­da, jer se idi­vi­du­al­nim an­ga­žo­va­njem ne mo­gu po­sti­ći že­lje­ni re­zu­la­ta­ti –na­gla­si­la je Sar­van i na­ja­vi­la da će se za na­red­no lje­to ra­di­ti dru­ga­či­ja kam­pa­nja i pre­zen­ta­ci­ja po­nu­de.
– Že­li­mo da do­ve­de­mo tu­ro­pe­ra­to­re da raz­go­va­ra­ju i sa ho­te­li­je­ri­ma i sa vla­sni­ci­ma pri­vat­nog smje­šta­ja. Vi­še pa­žnje po­sve­ti­će­mo di­gi­ta­li­za­ci­ji po­nu­de, pra­vlje­nju spo­to­va, jer ni­je do­volj­no sa­mo pri­ča­ti, već po­ten­ci­jal­nim tr­ži­šti­ma tre­ba omo­gu­ći­ti da vi­de, šta to nu­di­mo, ka­ko bi se bo­lje upo­zna­li sa na­šim ka­pa­ci­te­ti­ma i pri­ro­dom, ko­ja je naš adut – is­ta­kla je Sar­van.
To­kom tri da­na ma­ni­fe­sta­ci­je Ul­ci­nja­ni i tu­ri­sti mo­gli su da po­sje­te sa­jam po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­da po­sve­ćen na­ru, ko­ji je odr­žan u Vla­di­mi­ru. Dru­go­gog da­na u Cen­tru za kul­tu­ru or­ga­ni­zo­a­va­no je ve­če fol­klo­ra na ko­me su osim do­ma­ći­na uče­stvo­va­li go­sti iz BiH, Ma­ke­do­ni­je, Sr­bi­je, Al­ba­ni­je, Ko­so­va, Polj­ske i Ru­mu­ni­je. Oni su pret­hod­no u na­rod­nim no­šnja­ma uz igru i pje­smu pro­de­fi­lo­va­li gra­dom. Pred­sjed­nik op­šti­ne Fat­mir Đe­ka i di­rek­to­ri­ca lo­kal­ne TO Za­na Sar­van odr­ža­li su jsa uče­sni­ci­ma ma­ni­fe­sta­ci­je za­jed­nič­ku kon­fer­nci­ju za no­vi­na­re, za­hva­li li im se na uče­šću i na­ja­vi­li da će ubu­du­će ovo dru­že­nje bi­ti tra­di­ci­o­nal­na i kao ta­kvo bi­će uvr­šte­no u ka­len­dar zna­čaj­nih de­ša­va­nja u op­šti­ni Ul­cinj.M.K.

manifestacija Dolcinijum Intrnacional Festival-1-Zana-Sarvan
Sti­žu Njem­ci

Pred­stav­ni­ci nje­mač­kog udru­že­nja tu­ri­stič­kih agen­ci­ja, Doj­čer Taj­ze­ring, tre­ba­lo bi da po­čet­kom na­red­ne ne­dje­lje obi­đu ul­cinj­sku ri­vi­je­ru i raz­go­va­ra­ju sa ov­da­šnjim ho­te­li­je­ri­ma, sa­op­šte­no je iz Na­ci­o­nal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je. Ri­ječ je o 30 vla­sni­ka i di­rek­to­ra agen­ci­ja, čla­ni­ca udru­že­nja, ko­je oku­plja pre­ko 200 tu­ri­stič­kih agen­ci­ja iz Nje­mač­ke i dje­lu­je u okvi­ru agen­cij­ske gru­pe RE­VE Tra­vel, ko­ja ima vi­še od dvi­je i po hi­lja­de agen­ci­ja i pu­tem ko­je naj­ve­ći broj tu­ri­sta sa nje­mač­kog tr­ži­šta do­la­zi u Cr­nu Go­ru.

Izvor: DAN