Abazovic: Kočo Danaj povampirio albanski nacionalizam

October 23, 2014   | news

Poslanik Dritan Abazović u intervjuu za ,,DAN“ osudio inicijativu da Ulcinju bude pripojen Albaniji.

abazovic-dritanU svje­tlu ne­ga­tiv­nih de­ša­va­nja ko­ja su obi­lje­ži­la pret­hod­nu ne­dje­lju, lo­gič­no je da se na­ci­o­na­li­zam po­vam­pi­ri i da se ne­ke te­me ko­je su bi­le mar­gi­na­li­zo­va­ne sa­da po­nov­no ak­tu­e­li­zu­ju kroz de­žur­ne ko­men­ta­to­re, kazao je poslanik iz Ulcinja Dritan Abazović, komentarišući inicijativu albanskog političara Koča Danaja da ulcinjska opština bude pripojena Albaniji. Abazović je rekao i da su u toku kon­sul­ta­ci­je sa svim čla­no­vi­ma ko­ji su na­pu­sti­li Po­zi­tiv­nu Cr­nu Go­ru.
– A pr­vo pi­ta­nje oko ko­jeg se mo­ra­mo od­re­di­ti je­ste da li na­sta­vlja­mo da­lje svoj po­li­tič­ki an­ga­žman – re­kao je po­sla­nik Dri­tan Aba­zo­vić.
On je u in­ter­vjuu za „Dan” ka­zao da će se o mo­guć­no­sti for­mi­ra­nja par­ti­je mo­ći iz­ja­sni­ti ka­da se okon­ča­ju kon­sul­ta­ci­je.
– Oče­ku­jem da u re­la­tiv­no krat­kom pe­ri­o­du do­ne­se­mo tu od­lu­ku i oba­vi­je­sti­mo jav­nost o to­me – oci­je­nio je Aba­zo­vić.
●Ko­čo Da­naj opet na­ja­vlju­je ne­ke ini­ci­ja­ti­ve da se Ul­cinj pri­po­ji
Al­ba­ni­ji. Ka­ko Vi to ko­men­ta­ri­še­te?
– U svje­tlu ne­ga­tiv­nih de­ša­va­nja ko­ja su obi­lje­ži­la pret­hod­nu ne­dje­lju, lo­gič­no je da se na­ci­o­na­li­zam po­vam­pi­ri i da se ne­ke te­me ko­je su bi­le mar­gi­na­li­zo­va­ne sa­da po­nov­no ak­tu­e­li­zu­ju kroz de­žur­ne ko­men­ta­to­re.
Je­di­na re­le­vant­na ide­ja i ini­ci­ja­ti­va ko­ju tre­ba da sli­je­de ze­mlje za­pad­nog Bal­ka­na je­ste uje­di­nje­na ve­li­ka Evro­pa sa ne­vi­dlji­vim gra­ni­ci­ma i na­ro­di­ma ko­ji će ži­vje­ti u mi­ru i me­đu­sob­nom po­što­va­nju.
●Na­ja­vi­li ste mo­guć­nost da biv­ši čla­no­vi Po­zi­tiv­ne Cr­ne Go­re for­mi­ra­ju po­li­tič­ku stran­ku. Ka­da će to bi­ti ozva­ni­če­no, i ka­kve pro­fi­la­ci­je će bi­ti ta par­ti­ja?
– Na to pi­ta­nje ću mo­ći da od­go­vo­rim tek ka­da se za­vr­še kon­sul­ta­ci­je sa svim čla­no­vi­ma ko­ji su na­pu­sti­li Po­zi­tiv­nu Cr­nu Go­ru (PCG). Pr­vo pi­ta­nje oko ko­jeg se mo­ra­mo od­re­di­ti je­ste da li na­sta­vlja­mo da­lje svoj po­li­tič­ki an­ga­žman.
Ako je od­go­vor da, on­da će­mo od­lu­či­ti u ko­joj for­mi će­mo to iz­ve­sti. U sva­kom slu­ča­ju, oče­ku­jem da u re­la­tiv­no krat­kom pe­ri­o­du do­ne­se­mo tu od­lu­ku i oba­vi­je­sti­mo jav­nost o to­me.
● Po­zi­va­li ste na for­mi­ra­nje je­din­stve­nog opo­zi­ci­o­nog blo­ka, na či­jem bi če­lu bio Mi­o­drag Le­kić. Do­kle se sti­glo s tom ini­ci­ja­ti­vom, i ka­kve su re­ak­ci­je na taj Vaš pred­log?
– Re­ak­ci­je su bi­le iz­nad mo­jih oče­ki­va­nja. Gra­đa­ni su umor­ni od sva­đa, cjep­ka­nja i ucje­nji­vač­kih po­li­ti­ka. Cilj ide­je je da stvo­ri­mo ve­će je­din­stvo i sa­rad­nju, ma­kar u ve­zi sa pi­ta­nji­ma oko ko­jih po­sto­ji sa­gla­snost. Moj pred­log je bio ini­ci­ja­lan, ni­je bio kon­kre­tan. Kao što je po­zna­to, po­zvao sam go­spo­di­na Le­ki­ća, kao čo­vje­ka sa ne­sum­nji­vo naj­ve­ćim auto­ri­te­tom u opo­zi­ci­ji, da po­kre­ne da­lje ak­tiv­no­sti.
Nje­go­ve re­ak­ci­je su bi­le vr­lo ko­rekt­ne i oko to­ga smo raz­mi­je­ni­li mi­šlje­nja. Ipak, za ne­što opi­plji­vi­ju pri­ču po­treb­no je ma­lo vi­še vre­me­na jer se ra­di o kom­plek­snom pro­ce­su i mno­štvu raz­li­či­tih su­bje­ka­ta. U sva­kom slu­ča­ju, do­bro je da je i ta­kva ide­ja za­ži­vje­la, ma­kar kao op­ci­ja. M.V.

SDP zasmijava javnost

● Sma­tra­te li da će So­ci­jal­de­mo­krat­ska par­ti­ja Anek­som spo­ra­zu­ma sa De­mo­krat­skom par­ti­jom so­ci­ja­li­sta o dr­žav­noj  ko­a­li­ci­ji uni­je­ti ne­ke no­vi­ne u po­li­tič­ki ži­vot Cr­ne Go­re?
– To su pra­zne pri­če ko­je slu­že kao oprav­da­nje za ne­mo­ral­ne po­stup­ke So­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je. Na to ne tre­ba obra­ća­ti po­seb­nu pa­žnju, to su glu­po­sti. Da su htje­li ne­što ura­di­ti, ura­di­li bi to u pret­hod­nih 15 go­di­na ko­al­ci­je sa De­mo­krat­skom par­ti­jom so­ci­ja­li­sta. Sa­da mi­sle da gra­đa­ni­ma pro­da­ju pri­ču da će ne­ki aneks ne­ka­kvog spo­ra­zu­ma pro­mi­je­ni­ti nji­ho­vu ko­rum­pi­ra­nu po­li­ti­ku.
Da ni­je smi­je­šno, bi­lo bi tu­žno, a vri­je­me ko­je je pred na­ma po­ka­za­će da li sam bio u pra­vu. 

Izvor: DAN