Vladimir Krajišnik sačuvao je 100 godina staru tabakeru s potopljenog broda između Ulcinja i Bara

November 15, 2014   | Ngjarjet - Events

Vladimir Krajisnik-Nije skrivao ponos dok se nasmiješen približavao djelatnicima Državnog arhiva u Osijeku, u tamošnjem Arheološkom muzeju. Želeći sačuvati i dokumentirati uspomenu na punčeva oca, Adalberta Homayra, časnika austrougarske krstarice Zente, Vladimir Krajišnik donio je njegovu srebrnu tabakeru. Na njoj je ugraviran datum 16. VIII. 1914. kao i potpisi preživjelih časnika broda koji je potopljen između Ulcinja i Bara u prvoj velikoj pomorskoj bitci u Prvom svjetskom ratu.

– Moja pokojna supruga kći je Alberta Homayra, poznatog osječkog suca, a njegov otac Adalbert služio je austrougarskoj carskoj i kraljevskoj mornarici – rekao je.
Vladimir Krajisnik-1

Homayr, topnički zapovjednik na Zenti, prema zapisima iz brodskog dnevnika, prema francuskim je brodovima pucao sam, nakon što su ostali ubijeni.

Zenta nije imala izgleda protiv brojčano nadmoćnog protivnika i potonula je tog 16. kolovoza i u smrt povukla 179 ljudi. Do obale ih je nakon 10 sati doplivalo 139 i svi su završili u crnogorskom zarobljeništvu. Vladimir ne zna kako je tabakera završila kod njega, no čuva je kao vrijednu uspomenu.

Izvor: 24sata.hr