Miruju mlinovi maslinara u Ulcinju

November 20, 2014   | news

Predsjednik Udruženja maslinara “Valdanos” Džaudet Ćakuli, potvrdio je “Vijestima” da je ove godine rod bio izuzetno loš

Masline u Ulcinju i ove godine rodile su slabo pa je većina mlinara drugu godinu bez posla. Tako najpoznatiji ulcinjski mlinari, familije Kolari i Katana, koje su i komšije u Novoj mahali, u iščekivanju berbe naredne godine, prodaju ulje iz 2012, koja je bila rekordna po rodu i proizvodnji. Ulje je, kako tvrde, vrhunskog kvaliteta, kakvo je bilo i u proizvodnji zahvaljujući i adekvatnoj opremi za skladištenje.

Skender-Katana-

Skender Katana radio je malo i ove godine, a izuzetno loša berba morala se reflektovati i na proizvodnju.

“Na 100 kg maslina, proizvodili smo od 10 do 11 litara ulja, a kvalitetnije zrno davalo je i do 15 litara”, kaže Katana u razgovoru za “Vijesti”.

Na pitanje da napravali paralelu sa prošlom i pretprošlom godinom, kaže da je lanjska berba bila nešto bolja.

“Pretprošla godina rijetko će se ponoviti jer smo na 100 kg maslina proizvodili i do 30 litara visokokvalitetnog ulja. Tada su nam masline bukvalno vagonima stizale u mlin, čekalo se u red. Prošle godine imali smo tek jednu tonu svaki drugi dan, a ove tonu svaki četvrti dan”, priča Katana.

Kao razlog lošeg roda, on navodi vrijeme.

“Bilo je dosta kiše i juga što ne odgovara plodu. Suvo vrijeme i sjeverni vjetar priželjkuju svi maslinari”, kaže on.

Njegov mlin opremljen je najsavremenijim aparatima za centrifugu, ali su tu i ogromni kotači za stari način proizvodnje. I ove kao i svih prošlih godina, Katana je proizvodio na oba načina.

“To isključivo zavisi od onoga ko donese masline”, kaže on.

Ulje kod njega, u zavisnosti od kvaliteta, kreće se od 8 do 10 eura.

Predsjednik Udruženja maslinara “Valdanos” Džaudet Ćakuli, potvrdio je “Vijestima” da je ove godine rod bio izuzetno loš.

“Možda nekoliko desetina tona na više od sto hiljada korijena koliko maslina ima na teritoriji opštine, više su nego mršav rod. To je čak nešto i gore od lanjske berbe za koju smo konstatovali da je katastrofalna”, kazao je Ćakuli ističući da je gotovo nemoguće porediti berbe od ove i prošle godine sa pretprošlom.

U starom jezgru, koje počinje od Nove mahale ima 70 hiljada korijena dok je u Valdanosu “zatočeno” blizu 18 hiljada stabala, od kojih su neka vjekovima stara. Osim u Valdanosu, među kvalitetnijim maslinama je i ona u Bašbuljuku.

Ruzhdo-Kollari-

Vlasnik mlina Ruždo Kolari ove godine nije imao mnogo posla.

“Kako kad smo cijelu prošlu zimu bili samo u džemperu”, pita se Kolari aludirajući na toplo vrijeme. Kao i njegov komšija Katana tvrdi da će berbe naredne godine biti ako ova zima bude hladna. On ne vjeruje da sa postojećim zalihama ulja može dočekati novu proizvodnju.

“I prodaja je ove godine išla dobro samo u avgustu” kaže Kolari kod koga je ulje 8 eura, kantarionovo za lijek devet, kilogram maslina četiri, a domaći sapun jedan euro. I on u prodaji ima ulje od dvije godine, koje kako tvrdi, nije promijenilo kvalitet.

“Isto je kao u proizvodnji ako ne i bolje”, tvrdi on. Kolari praktikuje isključivo stari način proizvodnje ulja pomoću kamenih točkova.

Foto – Text: Samir Adrović

Vijesti Online