Green home: Ulcinjani u Studijsko putovanje u Sloveniju

December 1, 2014   | news

Ulcinjani_Studijsko_putovanje_Slovenija_Green-HomePrimjeri dobre prakse u seoskom turizmu i korišćenje prirodnih bogatstava u turističke svrhe

 

U okviru projekta “Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera” koji finansira Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF), NVO Green Home realizovala je studijsko putovanje u Sloveniju u periodu od 24.-27.11.2014.

 

Cilj trodnevnog studijskog putovanja bilo je upoznavanje učesnika sa primjerima dobre prakse u istarskom dijelu Slovenije, u okolini Pirana. Učesnici su bili predstavnici lokalne samouprave, odnosno Opštine Ulcinj, Turističke organizacije Ulcinja, NVO sektora, kao i predstavnici lokalnog stanovništva koji žive u okolini Šaskog jezera i koji su u ranijim projektnim aktivnostima pokazali interesovanje za razvoj turističkih aktivnosti u ovom predjelu. Program studijskog putovanja sadržao je upoznavanje sa lokalitetima i aktivnostima u njima koje su primjenjive na teritoriji Opštine Ulcinj, posebno okolini Šaskog jezera.

 

Nakon posjete Turističkoj organizaciji Pirana i Portoroža, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa ponudom Eko sela Županeti gdje su osim lokalnih kulinarskih proizvoda, imali priliku da se upoznaju sa načinom koriščenja ljekovitog, eteričnog bilja u svrhu proizvodnje kozmetičkih preparata. Poseban utisak na učesnike ostavila je restaurirana stara kuća iz XVIII vijeka, proglašena spomenikom kulture, pretvorena u gostionicu uz očuvanje njenih vrijednosti. Osim toga, iskusili su kako je jedno stanište koje je pod zaštitom UNESCO-a, Škocjanske jame, iskorišćeno kao ogroman turistički potencijal koji donosi velike prihode. Kroz priču sela Pliskovica upoznali su mogućnost korišćenja sredstava Evropske unije kroz različite fondove za revitalizaciju života u selu. Stanovnici ovog sela u potponosti su posvećeni turističkim aktivnostima, i svoja domaćinstva pretvorili su u prostor za uživanje brojnim posjetiocima koji žele iskusiti život na selu, probati domaće proizvode i kupiti lokalno izrađene suvenire.

 

Poseban utisak i jako dobar primjer upravljanja zaštićenim područjem je priča Sečoviljske solane, gdje su osim proizvodnje soli, razvili tri brenda koji omogućavaju upravo kroz turističke usluge i proizvode prihodovanje zavidnih finansijskih sredstava. Proizvodnja visoko kvalitetne soli koja se koristi isključivo za ishranu samo je jedna od linija proizvoda. Osim soli, mogu se kupiti i brojni suveniri sa motivima vrsta koje žive na ovoj solani, ali i linija kozmetičkih preparata. Takođe, turističke ture uz posmatranje ptica, donose velike prihode ovoj solani. Treba napomenuti da niti postoje niti su planirani smještajni turistički kapaciteti na ovoj lokaciji. Za kraj, učesnici su čuli i veoma inspirativnu priču renaturacije Škocjanskog zatoka (Škocjanske močvare), koja je usled izgradnje Koparske luke i velikih tržnih centara u zaleđu Kopra, postala jako veliki ekološki problem i praktično gradska deponija krupnog otpada. Ova močvara je sada stanište za brojne vrste ptica koje tu borave u potpuno renaturisanom ambijentu, ali i tačka za brojne posjetioce koji su željni prirodnog okruženja. Upravo posmatranje ptica koje uživaju u sopstvenoj sigurnosti na ovom prostoru donosi prihode.

 

Smatramo da je jako važno raditi na promjeni svijesti naših sugrađana kada se radi o turističkim ponudama, ali i prirodnim vrijednostima posebno zbog trendova koji su prisutni na crnogorskom primorju. S tim u vezi, ovo studijsko putovanje trebalo je da ukaže učesnicima na to da se trendovi u turizmu mijenjaju pri čemu prirodne vrijednosti postaju najveća turistička atrakcija.

 

Više informacija na: azra.vukovic@greenhome.co.me

Izvor: greenhome.co.me