Đukanović – Nišani: Crna Gora i Albanija su prijateljske zemlje

March 23, 2015   | news

Bujar-Nishani-Milo-Djukanovic-1Đukanović je saopštio da je zadovoljan kontinuitetom dinamičnih odnosa dvije države, intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou i zajedničkim evropskim i evro-atlantskim strateškim ciljevima.

„Crna Gora i Albanija imaju odličnu saradnju na bilateralnom planu, čija je perspektiva u zajedničkim infrastrukturnim i energetskim projektima koji će doprinijeti boljem povezivanju i kvalitetu života građana dvije države”, ocijenio je premijer Đukanović.

Pored izgradnje puteva i modernizacije željezničkog saobraćaja, Crna Gora i Albanija mogu raditi na valorizaciji turističkih potencijala i poljoprivredne proizvodnje i naročito potencijala Skadarskog jezera koje spaja dvije zemlje, ocijenjeno je na sastanku.

Nišani je takođe iskazao zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije države, ističući u tome ulogu crnogorske Vlade i Đukanovića lično. On je visoko ocijenio integraciona dostignuća Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, i naglasio da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti stabilnost Zapadnog Balkana u cjelini.

Nišani se saglasio da je razvoj infrastrukture i valorizacija energetskih i turističkih potencijala prioritet u saradnji dvije države, ističući da je to u najboljem interesu i Albanije i Crne Gore.

Đukanović i Nišani su se saglasili da odgovorne države posebnu pažnju poklanjaju odnosima sa susjedima, ističući da to podrazumijeva i posebnu odgovornost za prava manjinskih naroda, koji su važan faktor prijateljstva i ukupne saradnje Podgorice i Tirane.

RTCG