NVO „Mo­gul“: Zbog panoramskog lifta organizovaće proteste

May 15, 2015   | news

LIFT-STARI-GRAD-ULCINJNe­vla­di­na or­ga­ni­za­ci­ja „Mo­gul“ na­ja­vi­la je ju­če da će u slu­ča­ju da lo­kal­na upra­va bez sa­gla­sno­sti gra­đa­na i Skup­šti­ne op­šti­ne le­ga­li­zi­je grad­nju pa­no­ram­skog lif­ta na zi­di­na­ma Sta­rog gra­da or­ga­ni­zo­va­ti gra­đan­ske pro­te­ste. Iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Mo­gul” Dže­mal Pe­ro­vić ka­že da se ra­di o ne­le­gal­nom objek­tu za ko­ji je 2008. go­di­ne, do­ni­je­to rje­še­nje o za­bra­ni ra­do­va i na­lo­že­no vra­ća­nje lo­ka­li­te­ta u pr­vo­bit­no sta­nje.
– Sma­tra­mo da se o ovoj stva­ri, bez ob­zi­ra na do­sad spro­ve­de­nu pro­ce­du­ru, mo­ra od­lu­či­va­ti na Skup­šti­ni op­šti­ne, a mo­ra­ju se iz­ja­sni­ti i gra­đa­ni. Da vi­di­mo šta od­bor­ni­ci i gra­đa­ni mi­sle o pri­vat­nom lif­tu na ta­ko osje­tlji­vom mje­stu kao što su zi­di­ne Sta­rog gra­da. Ne ra­di se ov­dje o sit­ni­ci i sto­ga je to neo­p­hod­no ura­di­ti – ka­že Pe­ro­vić. Pod­sje­ća­mo, ul­cinj­ska kom­pa­ni­ja „Re­al esta­te“, ko­ja je u vla­sni­štvu Ga­na Re­sul­be­go­vi­ća, uz zi­di­ne Sta­rog gra­da po­če­la je grad­nju pa­nor­ma­skog lif­ta vi­si­ne 36 me­ta­ra još 2008. go­di­ne, i taj pro­je­kat je pre­ma nji­ho­vom mi­šlje­nju tre­ba­lo da bu­de jed­na od atrak­ci­ja naj­ju­žni­je op­šti­ne. Bi­la bi to, ka­ko je na­ja­vlji­va­no, je­din­stve­na gra­đe­vi­na u Evro­pi, jer sli­čan pa­no­ram­ski lift po­sto­ji je­di­no u Pe­ruu. Tre­bao je da se gra­di od če­li­ka, sta­kla, dr­ve­ta i ka­me­na. Bi­lo je pla­ni­ra­no da vo­di od pod­nož­ja Sta­rog gra­da, a nje­go­va gor­nja tač­ka bi­la bi na če­tr­de­set tre­ćem me­tru, kod pa­la­te „Ve­ne­ci­ja”, ko­ja je ta­ko­đe u vla­sni­štvu kom­pa­ni­je „Re­al Esta­te“. Zbog ne­le­gal­ne grad­nje Se­kre­ta­ri­jat za in­spek­cij­ske po­slo­ve Op­šti­ne Ul­cinj, 24. mar­ta 2008. go­di­ne do­nio je je rje­še­nje ko­jim se „ za­bra­nju­je in­ve­sti­to­ru iz­grad­nja pa­no­ram­skog lif­ta, za­po­če­tog u na­se­lju Pri­stan, ko­ji iz­vo­di bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le iz­da­te od nad­le­žnog or­ga­na SO-e Ul­cinj“.
Pe­ro­vić tvr­di da ni usvo­je­nim DUP-om za zo­nu Pri­stan – Sta­ri grad, ni­je od­re­đe­no tač­no mje­sto za grad­nju lif­ta, već je na­ve­de­no da se u toj zo­ni mo­gu gra­di­ti dva do tri objek­ta te vr­ste.
– To je slu­čaj­no ili ne, osta­vlje­no da se pre­ci­zi­ra ar­hi­tek­ton­sko-ur­ba­ni­stič­kim rje­še­njem za Pri­stan. Kon­kurs je ras­pi­san pri­je sko­ro pet mje­se­ci, a evo ču­je­mo da se u svim pri­sti­glim rje­še­nji­ma za tu zo­nu, baš na tom mje­stu, pla­ni­ra lift. Ako čla­no­vi ko­mi­si­je, ko­ji tre­ba da bi­ra­ju iz­me­đu pri­sti­glih rje­še­nja, do­pu­ste od­no­sno, ozva­ni­če mo­guć­nost grad­nje, on­da im je pro­fe­si­o­nal­ni mo­ral is­pod sva­kog ni­voa. Pa­no­ram­ski sta­kle­ni lift ne mo­že se ukom­po­no­va­ti u tom di­je­lu Sta­rog gra­da. To uosta­lom tvr­de i svi do­bri po­zna­va­o­ci i struč­nja­ci , ko­ji u to ni­su uklju­če­ni in­te­re­sno, for­mal­no i ne­fo­r­mal­no. Oni ne ospo­ra­va­ju či­nje­ni­cu da tre­ba omo­gu­ći­ti ver­ti­kal­nu po­ve­za­nost sa Sta­rim gra­dom ali ka­žu da lift mo­ra bi­ti ka­mu­fli­ran. Da­kle, ni­je mu mje­sto tu gdje je sa­da – is­ti­če Pe­ro­vić.
Na me­đu­na­rod­ni kon­kurs za Ar­hi­tek­ton­sko-ur­ba­ni­stič­ko rje­še­nje za Pri­stan, ko­ji je sre­di­nom ja­nu­a­ra ras­pi­sao pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka, pri­ja­vlje­no je de­set ra­do­va. Cilj kon­kur­sa je iz­bor naj­bo­ljeg i naj­cje­lis­hod­ni­jeg idej­nog rje­še­nja ko­je će svo­jim pri­mi­je­nje­nim rje­še­nji­ma na naj­e­fi­ka­sni­ji na­čin va­lo­ri­zo­va­ti ukup­ni po­ten­ci­jal zo­ne Pri­stan. Na­red­nih da­na tre­ba­lo bi da se sa­op­šti po­bjed­nik kon­kur­sa. Ina­če, čla­no­vi ko­mi­si­je za ocje­nji­va­nje pri­spje­lih pro­je­ka­ta su uz Đe­ku, ar­hi­tek­ti: Ri­fat Ali­ho­džić, Za­na Sar­van, Fu­ad Ma­vrić, Ni­ko­la Dra­kić, Su­a­da Isma­i­la­ga, Mir­lin­da Ce­na i Du­nja Bi­la­la­gić, struč­njak za ar­he­o­lo­gi­ju i kon­zer­vi­ra­nje mr Li­di­ja Lje­sar, te Mu­sta­fa Go­ra­na i Meh­met Ta­fi­ca.
Pe­ro­vić sma­tra da sa­da naj­ve­ću od­go­vor­nost ima pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka ko­ji je for­mi­rao ko­mi­si­ju za ocje­nu pro­je­kata.
– Še­ta­ti Sta­rim gra­dom sa vi­so­kim čel­ni­kom UNE­SKO-a, sa eks­per­ti­ma iz Fon­da­ci­je „Pe­tro­vić Nje­goš” i ču­ve­nim fran­cu­skim ar­hi­tek­ta­ma, ko­ji su ne­dav­no na pre­zen­ta­ci­ji pro­je­ka­ta za re­sta­u­ra­ci­ju i ure­đe­nje dr­ve­ne tvr­đa­ve, ja­sno sa­op­šti­li da tre­ba sru­ši­ti za­po­če­ti lift; a bi­ti na če­lu ko­mi­si­je ko­ja odo­bra­va nje­go­vu iz­grad­nju, na po­sto­je­ćem mje­stu, do­volj­no go­vo­ri o pa­ra­dok­sal­no­sti si­tu­a­ci­je – ka­že Pe­ro­vić.
„Dan“ je po­ku­šao ju­če da do­bi­je ko­men­tar ne­kog od čla­no­va po­me­nu­te ko­mi­si­je ali bez­u­spje­šno. Ri­fat Ali­ho­džić i Li­di­ja Lje­sar ni­su od­go­va­ra­li na po­zi­ve, dok je Za­na Sar­van ka­za­la da će se usko­ro ogla­si­ti sa­op­šte­njem. Da ko­men­ta­ri­še slu­čaj lift, ni­je htje­la ni pod­pred­sjed­ni­ca Op­šti­ne Ze­ne­pa Li­ka, ko­ja je e ar­hi­tek­ta po za­ni­ma­nju. M.Kne­že­vić

Hit­na sjed­ni­ca For­ce

Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na“ zbog slu­ča­ja lift za­ka­za­na je sjed­ni­ca GO For­ce. U toj par­ti­ji, ka­ko sa­zna­je­mo, od­luč­ni su da ne do­zvo­le da se, na na­čin ka­ko je to pla­ni­ra­no, iz­vr­ši le­ga­li­za­ci­ja za­po­če­tog pa­nor­ma­skog lif­ta.
– Po ci­je­nu ras­ki­da ko­a­li­ci­je For­ca će se za­la­ga­ti da se to ne de­si. Na­mje­ra da se iz od­lu­či­va­nja o ova­ko bit­noj stva­ri iz­op­šti lo­kalni par­la­ment, te da o to­me od­lu­či uzak krug lju­di ni­je slu­čaj­na i mo­že ima­ti ozbilj­ne kon­ske­ven­ce – ka­zao je iz­vor „Da­na” iz For­ce.

Ključ­no pi­ta­nje za funk­ci­o­ni­sa­nje vla­sti

Pod­sje­ti­mo, pri­je dva da­na re­a­go­vao je i pot­pred­sjed­nik For­ce i po­sla­nik te par­ti­je u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re Genc Ni­man­be­gu, ko­ji je za­pri­je­tio da će sud­bi­na lif­ta bi­ti ključ za da­lje funk­ci­o­ni­sa­nje vla­sti u naj­ju­žni­joj op­šti­ni i na­veo da su u pi­ta­nju kom­pro­mi­si ko­ji otva­ra­ju put ur­ba­noj, dru­štve­noj i mo­ral­noj de­va­sta­ci­ji.
– Lift je za­po­čet je na dr­žav­nom ze­mlji­štu, bez odo­bre­nja od bi­lo ko­je in­sti­tu­ci­je, a ostao je kao spo­me­nik na­si­lja, aro­gan­ci­je i ne­spo­sob­no­sti in­sti­tu­ci­ja u Ul­ci­nju i Cr­noj Go­ri. Si­gur­no da pred­sta­vlja sim­bol vre­me­na ka­da za­ko­ni ni­su isti za sve – sa­op­štio je Ni­man­be­gu i op­tu­žio pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da je obra­zo­vao je ko­mi­si­ju ko­ja je na se­be pre­u­ze­la da od­re­di po­lo­žaj lif­ta, bez jav­nih kon­sul­ta­ci­ja i iza za­tvo­re­nih vra­ta u ka­bi­ne­ti­ma či­me je, ka­ko je is­ta­kao, pre­u­ze­la od­go­vor­nost da se po­no­vo le­ga­li­zu­je de­va­sta­ci­ja vje­kov­nog Sta­rog gra­da.

Izvor: DAN