Zenka: U Ulcinj vlast kriva za haos

July 24, 2015   | news

Mehmed-Zenka-1ULCINj- Prva sjednica prvog redovnog zasjedanja SO Ulcinj prekinuta je juče tokom rasprave o odluci o kreditnom zaduženju JP Vodovod. Tom odlukom planirano je da se preduzeće zaduži 200.000 eura kako bi se izmirio dio dugovanja Regionalnom vodovodu i platile otpremine radnicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Podsjetimo, smanjenje broja zaposlenih u preduzeću traži KFV banka koja je finansirala izradu projekata kompletne rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije. Naime, njemački stručnjaci utvrdili su da je za efikasno poslovanje dovoljno 100 zaposlenih od sadašnjih 150. Po njihovom mišljenju, a i po memorandumu koji je s bankom potpisao bivši predsjednik opštine Nazif Cungu, preduzeće treba da broji deset radnika na hiljadu priključaka. U prvoj fazi brojno stanje mora se smanjiti za 30, a naredne dvije godine još za 20 zaposlenih. Ipak, odbornici se juče nisu mnogo bavili konkretnom temom i više se raspravljalo o stanju u opštini, problemima i dometima vladajuće koalicije. Naime, tokom diskusije o kreditnom zaduženju lider i odbornik DUA Mehmet Zenka optužio je vladajuću koaliciju da je nedomaćinskim odnosom opštinu dovela na rub propasti. Zenka je kazao da lokalna vlast prečesto poseže za kreditima, jer nije u stanju da obezbijedi normalno fukniconisanje organa lokalne uprave i javnih preduzeća. On je vlast optužio za nenamjensko trošenje sredstva, lošu realizaciju izvornih prihoda, neznanje i nerad.
–Niko ne zna šta radite i kako trošite sredstva. Još se ne zna gdje su dva miliona eura prihoda od Morskog dobra? Dali smo vam sto dana i nismo vas kritikovali, ali ovaj haos u kome se nalazi opština zaslužuje sve kritike, naglasio je Zenka.

Dritan-Abazovic-Ulcinj
Odgovorio mu je odbornik URA Dritan Abazović koji je kazao da je za sadašnje stanje u opštini kriva loša politika u prehodnih 20 godina.
–I moje mišljenje je da se kreditima ne mogu riješiti problemi, ali naša realnost je takva. Kredit je neophodan kako bi se izmirili dugovi prema Regionalnom vodovodu i obaveze prema zaposlenima koji su višak. U takvoj situaciji nema mnogo izbora, rekao je Abazović.
Zenka je potom potegao pitanje odgovornosti partije kojoj pripada Abazović, rekavši da su u aktuelnu vlast ušli obećavajući da će je kontrolisati, ali da umjesto toga uživaju u privilegijama.
–Mi smo u koaliciju ušli da spriječimo da na vlast dođe DPS koji je i te kako odgovoran za stanje u kom se nalazi Ulcinj, odgovorio je Abazović.

Loro-Nrekiqi-ulqin
U raspravu se potom uključio i predsjednik OO DPS-a i odbornik te partije Ljoro Nrekić koji je ocijenio da je „jadan grad u kom je neko na vlasti samo iz inata DPS-u“. Nrekić je istakao da Ulcinj grca u problemima i haosu i da bez učešća partije kojoj pripada nema razvoja najjužnije opštine.
–Ne zato što smo najpametniji već zbog toga što znamo, umijemo i hoćemo da radimo i zato što poštujemo zakone i procedure, rekao je Nrekić. Na momente oštru polemiku prekinuo je nestanak struje, te je odlučeno da se već danas održi kolegijum predsjednika skupštine, a rad nastavi u petak. Na dnevnom redu je 28 tačaka.
M.K.

Regionalnom vodovodu dužni 221. 000 eura

Fehim Avdiu-ulcinj

Direktor JP Vodovod Fehim Avdiu kazao je da je na osnovu godišnjih izvještaja o radu evidentno da su najveći problemi s kojima se suočava ovo preduzeće dug Regionalnom vodovodu od 221.000 eura i otpuštanje određenog broja radnika shodno potpisanom memorandumu s njemačkom bankom za razvoj KFV.
-Kreditno zaduženje od 200.000 eura potrebno je kako bi se sanirali ti problemi. Taj iznos na duži rok ne bi predstavljao veliko finansijsko opterećenje za nas, a sredstva bi bila utrošena na način što bi se za dug izdvojilo 75 odsto, a za otpremine radnicima 25 odsto kredita, rekao je Avdiu.

Izvor: DAN