Fatmir Đeka fotelju ponudio DPS-u

December 5, 2015   | news

gjeka-1De­mo­krat­ska par­ti­ja sol­ci­ja­li­sta u Ul­ci­nju ne­će po­dr­ža­ti even­tu­al­nu ini­ci­ja­ti­vu za iz­gla­sa­va­nje ne­po­vje­re­nja pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne Fat­mi­ru Đe­ki već sa For­com i ko­a­li­ci­jom al­ban­skih par­ti­ja na či­jem je Đe­ka če­lu, pre­go­va­ra­ti o pre­kon­po­zi­ci­ji Vla­sti u naj­ju­žni­joj op­šti­ni. Ka­ko „Dan“ sa­zna­je ti raz­go­vo­ri mo­gli bi da poč­nu već da­nas, a da će vr­lo br­zo usli­je­di­ti po­tvr­dio nam je i pred­sjed­nik OO DPS-a Ljo­ro Nre­kić. On je ka­zao da će rad­na gru­pa DPS-a , u ko­joj su osim nje­ga za­mje­nik pred­sjed­ni­ka Du­ško Mar­ko­vić i član Pred­sjed­ni­štva Bra­ni­mir Gvo­zde­no­vić raz­go­va­ra­ti sa čel­ni­ci­ma No­ve de­mo­krat­ske sna­ge – For­ce i De­mo­krat­ske par­ti­je, Na­zi­fom Cun­gu­om i Fat­mi­rom Đe­kom.
– Do pre­ko­mpozicije će iz­vje­sno je do­ći i DPS će bi­ti dio no­ve vla­sti u Ul­ci­nju. Ka­ko i na ko­ji na­čin vi­dje­će­mo i sa­da ne bih že­lio da pre­ju­di­ci­ram. Ima­mo po­nu­de od tih po­li­tič­kih su­bje­ka­ta. Raz­go­va­ra­će­mo i oče­ku­jem do­go­vor ka­ko bi ima­li sta­bil­nu i funk­ci­o­nal­nu lo­kla­nu vlast – re­koa je Nre­kić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma si­gur­no je da gla­sa­nja o po­vje­re­nju pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne ne­će bi­ti.
– Bi­lo je ne­kih na­ja­va oko to­ga ali to ne bih da ko­me­ta­ri­šem – ka­zao je Nre­kić. Pod­sje­ti­mo, kra­jem pro­šlog mej­se­ca to­kom re­dov­nog za­si­je­da­nja Skup­šti­ne od­bor­nik For­ce Genc Ni­ma­ne­be­gu na­ja­vio je pod­no­še­nje ini­ci­ja­ti­ve za Đe­ki­nu smje­nu. On je ta­da re­kao da bi ta­kva ini­ci­ja­ti­va mo­gla bi­ti po­kre­nu­ta do kra­ja no­vem­bra. Za pod­no­še­nje ini­ci­ja­ti­ve za gla­sa­nje o po­vje­re­nju pred­sjed­ni­ku Op­šti­ne po­treb­no je 11 od­bor­ni­ka. DPS u Skup­šti­ni ima de­vet od­bor­ni­ka, For­ca jed­nog ma­nje, a ko­a­li­ci­ja Fat­mi­ra Đe­ke se­dam. Za nat­po­lo­vič­nu ve­ći­nu u lo­kal­nom par­la­men­tu po­treb­no je 17 od 33 od­bor­ni­ka. For­ca i DPS ima­ju upra­vo to­li­ko, ali je skup­štin­sku ve­ći­nu tre­ba­lo po­ja­ča­ti sa tri od­bor­ni­ka DUA. Ak­tu­el­nu vla­da­ju­ću ko­a­li­ci­ju či­ne For­ca sa osam, URA sa dva i Đe­ki­na ko­a­li­ci­ja sa se­dam od­bor­ni­ka.
Pred­sjed­nik SO Ul­cinj i funk­ci­o­ner For­ce Fu­ad Ha­dži­be­ti ka­zao nam je da do ju­če u skup­štin­sku slu­žbu ni­je sti­za­la bi­lo ka­kva ini­ci­ja­ti­va za smje­nu pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne. Umje­sto od­go­vo­ra na pi­ta­nje da li u nje­go­vo par­ti­ji i da­lje po­sto­ji na­mje­ra da pod­ne­su ini­cja­ti­vu, Ha­dži­be­ti nas je upu­tio na pod­pred­sjed­ni­ka par­ti­je Gen­ci­ja Ni­man­be­gua. Me­đu­tim, ni on ni­je že­lio da kon­kret­no od­go­vo­ri na pi­ta­nja: ho­će li smje­nji­va­ti Đe­ku i sa kim će raz­go­va­ra­ti o pre­kompo­zi­ci­ji vla­sti.
Po sve­mu su­de­ći na­mje­ra For­ce da za­mije­ni ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra DPS-om ni­je vi­še mo­gu­ća. Jer, u me­đu­vre­me­nu, Đe­ka je cen­tra­li te par­ti­je u Pod­go­ri­ci upu­tio zva­nič­nu po­nu­du da je spre­man da im ustu­pi mje­sto pr­vog čo­vje­ka op­šti­ne. Sa­da je već iz­vje­sno da će u bi­lo ko­joj kom­bi­na­ci­ji dio vla­sti bi­ti De­mo­krat­ska uni­ja Al­ba­na­ca. Na­mje­ra DPS-a je da po­ku­ša da stvo­ri što ši­ru ko­a­li­ci­ju s tim što bi pre­u­ze­la mje­sto pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne i ne­ko­li­ko ključ­nih se­kre­ta­ri­ja­ta.
Đe­ka je u iz­ja­vi za „Dan“ ka­zao da je evi­dent­no da sa­da­šnja ko­a­li­ci­ja vi­še ne funk­ci­o­ni­še i da će usli­je­di­ti pre­go­vo­ri sa DPS-om i DUA oko for­mi­ra­nja no­ve vla­sti.
– Na sce­ni je blo­ka­da ra­da Skup­šti­ne i or­ga­na lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, zbog če­ga je do­ve­de­no u pi­ta­nje nji­ho­vo funk­ci­o­ni­sa­nje i ser­vi­si­ra­nje po­tre­ba prav­nih i fi­zič­kih li­ca. Mno­go od­lu­ka, ko­je su ve­o­ma va­žne ne sa­mo za lo­kla­nu sa­mo­u­pra­vu već pri­je sve­ga za gra­đa­ne, a ko­je su pri­pre­mi­li or­ga­ni iz­vr­šne vla­sti, blo­ki­ra­no je ve­o­ma du­go u Skup­šti­ni od stra­ne na­ših ko­a­li­ci­o­nih part­ne­ra iz For­ce. Oni već du­že vri­je­me op­stru­i­ra­ju vlast či­ji su dio. Uz sve to na­ši part­ne­ri po­kre­nu­li su ini­ci­ja­ti­vu za mo­ju smje­nu ali su na nji­ho­vu ža­lost sa­ku­pi­li sa­mo osam od 11 po­treb­nih pot­pi­sa. Zbog sve­ga na­ve­de­nog ja­sno je da je u ta­kvim uslo­vi­ma ne­mo­gu­će ra­di­ti – re­kao je Đe­ka.
On sma­tra da je sa­da naj­va­žni­je ra­di­ti na de­blo­ka­di ra­da lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.
– Ne­će­mo is­po­sta­vlja­ti ne­ke po­seb­ne uslo­ve u pred­sto­je­ćim raz­go­vo­ri­ma sa DPS-om i DUA. Sve je na sto­lu i sve je otvo­re­no. Mo­ra­ju se br­zo stvo­ri­ti uslo­vi za ne­sme­tan rad ka­ko bi shod­no za­ko­ni­ma mo­gli da ser­vi­si­ra­mo po­tre­be gra­đa­na. Op­ti­mi­sta sam i mi­slim da će­mo pre­va­zi­ći kri­zu – na­gla­sio je Đe­ka.
Li­der DUA Meh­met Zen­ka re­kao je da oče­ku­je po­ziv za raz­go­vo­re o pre­kon­po­zi­ci­ji vla­sti i da je ta par­ti­ja spre­man da pre­u­zme od­go­vor­nost i bu­de dio no­ve vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je.
– Još pri­je go­di­nu i po ja sam ka­zao da sa­da­šnja gar­ni­tu­ra na vla­sti ne­ma bu­duć­nost i da ne­će du­go op­sta­ti. Po­ka­za­lo se da sam bio u pra­vu jer za svo vrij­me ko­je vo­de op­šti­nu ni­su is­pu­ni­li ni­šta od mno­go­broj­nih obe­ća­nja. Šte­ta što je iz­gu­blje­no to­li­ko vre­man ali vje­ru­jem da će se si­tu­a­ci­ja pro­mje­ni­ti na bo­lje. Mi smo sprem­ni da ra­di­mo u tom prav­cu – za­klju­čio je Zen­ka.
M.K.

Abazović: DPS glav­ni kri­vac eko­nom­skog i so­ci­jal­nog sro­zav­anja

Po­pred­sjed­nik URA i od­bor­nik te par­ti­je, ko­ja u SO Ul­cinj još uvi­jek dio vla­da­ju­će ve­ći­ne, Dri­tan Aba­zo­vić re­kao je da je oči­gled­no da od­no­si na re­la­ci­ji dvi­je naj­broj­ni­je čla­ni­ce ko­a­li­ci­je ne šti­ma­ju.
– Tu po­sto­je i lič­ni ri­va­li­te­ti i ten­den­ci­ja što bu­du bli­ži sa DPS-om. To je za­pra­vo bi­lo od po­čet­ka ove ko­a­li­ci­je, sa­mo su se sa­da stva­ri po­sta­vi­le ta­ko da se mo­že re­a­li­zo­va­ti. Što se nas ti­če mi smo pot­pu­no re­lak­si­ran i ta­ko če­ka­mo ras­plet. Bi­će nam žao gra­đa­na Ul­ci­nja jer je glav­ni kri­vac nji­ho­vog eko­nom­skog i so­ci­jal­nog sro­za­va­nja DPS i oko to­ga ne­ma ni­ka­kve sum­nje. Sva­ko ko bu­de že­lio da ih „spa­si“, ne­ka to uči­ni jav­nim i mi­slim da je to is­kre­ni­je i pra­ved­ni­je. Do­bro je da se stva­ri de­ma­ski­ra­ju ka­ko bi ima­li či­stu po­li­tič­ku sce­nu i da zna­mo ko je vlast, a ko opo­zi­ci­ja. Ova­ko, ovaj si­stem da jed­ni dru­gi­ma ra­di­mo iza le­đa ni­je do­bar i ne ide u ko­rist gra­đa­na. Ža­lo­sno je to što po­li­tič­ke eli­te u Ul­ci­nju naj­vi­še vre­me­na tro­še na to ka­ko da jed­ni dru­gi­ma pod­me­ću no­ge, umje­sto da se ba­ve na­go­mi­la­nim pro­ble­mi­ma ko­jih je pre­vi­še i ko­je bi tre­ba­lo sva­ko­dev­no rje­ša­va­ti – re­kao je Aba­zo­vić.

Izvor: DAN