Razgovori počeli u Ulcinju: Đeka traži usvajanje odluka u Skupštini

December 17, 2015   | news

Gjeka-bardhi-cungu-loro-ndrekiq“Đeka je uvjeren da je, uz dobru volju, moguće usvojiti još niz drugih pripremljenih odluka i planova, uključujući i Strateški plan razvoja opštine Ulcinj 2016-2020. godine, za što je dobijena saglasnost Ministarstva ekonomije”, piše u saopštenju iz Đekinog kabineta

Autor: Samir Adrović

Nakon što je DPS do daljnjeg prolongirao prekompoziciju vlasti kao njen budući i jedini sigurni konstituent, predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka počeo je razgovore sa predstavnicima svih partija u pokušaju da oživi rad lokalnog parlamenta.

“Đeka je apelovao na najodgovornije predstavnike političkih subjekata da do razrješenja političke krize u Ulcinju zajedno rade kako bi u parlamentu mogle biti donijete odluke od krucijalnog interesa za grad i građane”, saopšteno je sinoć iz Đekinog kabineta.

Dodaje se “da se to prije svega odnosi na donošenje odluka u lokalnom Parlamentu kako bi se omogućilo dobijanje kredita od 4,25 miliona eura za koji je garancije dala Vlada Crne Gore, što podrazumijeva usvajanje rebalansa budžeta”.

Bez usvajanja tih i još nekih važnih odluka, kako se navodi, ne bi mogla početi realizacija “projekta decenije” sa KfW bankom iz Njemačke, vrijednog 20 miliona eura a koji se odnosi na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

“Đeka je uvjeren da je, uz dobru volju, moguće usvojiti još niz drugih pripremljenih odluka i planova, uključujući i Strateški plan razvoja opštine Ulcinj 2016-2020. godine, za što je dobijena saglasnost Ministarstva ekonomije”, piše na kraju.

Vlast u Ulcinju koju čine koalicija oko Đekine Demokratske partije, Forca i dva odbornika URA, ne funkcioniše već mjesecima. Lični animozitet između Đeke i lidera Force Nazifa Cungua, kulminirao je u posljednjih mjesec-dva, kada su se ređale optužbe sa obje strane.

Zbog toga je Forca ranije bila skoro dogovorila prekompoziciju vlasti sa DPS-om, nudeći mu mjesto šefa SO ali ne i funkciju predsjednika Opštine. U tom slučaju, van igre trebalo je da ostane Đeka i njegova koalicija kao i dva odbornika URA.

Međutim, Đeka je spriječio taj scenario ponudivši DPS-u, kao pojedinačno najjačoj partiji sa devet odbornika, mjesto predsjednika Opštine.

Predsjedništvo DPS u ponedjeljak odlučlo je da eksplicitno ne prihvati ni jednu ponudu svojih partnera sa državnog nivoa, zagovarajući širu koaliciju i nastavak pregovora.

Ostaje da se vidi hoće li DPS posvađane partnere sa državnog nivoa, očuvati i u lokalnoj vlasti ili će budući da sve zavisi od njega, zaigrati na kartu vanrednih izbora.

Izvor: Vijesti Online