Aba­zo­vić: Sa So­la­nom dr­žav­ni tu­ži­lac ima mno­go ele­me­na­ta ko­ji­ma se mo­že ba­vi­ti – Video

February 7, 2016   | news

abazovic-solanaSva de­ša­va­nja u ve­zi sa So­la­nom „Ba­jo Se­ku­lić” uka­zu­ju na kri­mi­nal na naj­vi­šem mo­gu­ćem ni­vou, ka­zao je po­sla­nik Dri­tan Aba­zo­vić (URA) i do­dao da spe­ci­jal­ni dr­žav­ni tu­ži­lac ima mno­go ele­me­na­ta ko­ji­ma se mo­že ba­vi­ti ka­da je u pi­ta­nju ul­cinj­sko pred­u­ze­će. Ko­men­ta­ri­šu­ći od­lu­ku Ustav­nog su­da ko­jom je po­ni­šte­na od­lu­ka Skup­šti­ne da se So­la­ni vra­ti sta­tus za­šti­će­nog pod­ruč­ja, on je ka­zao da je su­šti­na iz­mje­na pro­stor­nog pla­na do 2020. go­di­ne bi­la da se spri­je­či iz­grad­nja tu­ri­stič­ko-stam­be­nih obje­ka­ta.
–Ako je bi­lo pro­ce­du­ral­nih pro­pu­sta pri­li­kom do­no­še­nja od­lu­ke, oni se mo­gu is­pra­vi­ti. Od­lu­kom Skup­šti­ne ni­je na­pra­vlje­na šte­ta, već ve­li­ka ko­rist za dr­ža­vu. Ze­mlji­šte So­la­ne, iako pri­lič­no za­pu­šte­no, sa­ču­va­no je od iz­grad­nje tvr­dih be­ton­skih obje­ka­ta, što je bio pri­mar­ni plan Euro­fon­da i pre­mi­je­ro­vih ku­mo­va ko­ji su uzur­pi­ra­li taj pro­stor –ka­zao je Aba­zo­vić za „Dan”.
Na­kon na­ja­va da će se na pod­ruč­ju So­la­ne gra­di­ti stam­be­no-tu­ri­stič­ki objek­ti, gru­pa po­sla­ni­ka iz vla­sti i opo­zi­ci­je u pret­hod­nom sa­zi­vu Skup­šti­ne pod­ni­je­la je iz­mje­ne i do­pu­ne pro­stor­nog pla­na do 2020. go­di­ne ko­ji­ma bi se So­la­ni vra­tio sta­tus za­šti­će­nog pod­ruč­ja i ti­me se one­mo­gu­ći­la grad­nja ho­te­la i stam­be­nih kom­plek­sa.
Ze­mlji­šte So­la­ne je po­vr­ši­ne 15 mi­li­o­na kva­dra­ta i u dr­žav­nom je vla­sni­štvu, dok Euro­fond, u ko­jem je je­dan od ak­ci­o­na­ra Ve­se­lin Ba­ro­vić, ima pra­vo ko­ri­šće­nja nad imo­vi­nom So­la­ne. Oni su pri­je ne­ko­li­ko go­di­na od Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju tra­ži­li da do­ne­se od­lu­ku da je Euro­fond pri­li­kom ku­po­vi­ne pre­ko 70 od­sto ak­ci­ja ul­cinj­skog pred­u­ze­ća pla­tio tr­ži­šnu na­kna­du. Taj sa­vjet, na či­jem je če­lu pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić, još se ni­je iz­ja­snio o za­htje­vu Euro­fon­da. Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma „Da­na”, Sa­vjet će te­ško po­zi­tiv­no od­go­vo­ri­ti na za­htjev Euro­fon­da, s ob­zi­rom da je imo­vi­na So­la­ne pro­ci­je­nje­na na 250 mi­li­o­na eura, a oni su za kon­trol­ni pa­ket ak­ci­ja pla­ti­li 800 hi­lja­da.
Iako ta imo­vi­na ni­je vla­sni­štvo Euro­fon­da, to ih ni­je spri­je­či­lo da do sad ras­pi­šu pre­ko de­set ogla­sa za pro­da­ju ze­mlji­šta So­la­ne po ci­je­ni od pre­ko 250 mi­li­o­na. Pri­je pro­da­je i uvo­đe­nja ste­ča­ja, imo­vi­na So­la­ne za­lo­že­na je za kre­di­te kod Pr­ve ban­ke, či­ji je naj­ve­ći ak­ci­o­nar pre­mi­je­rov brat Aco Đu­ka­no­vić, i CKB-a. Na ra­čun imo­vi­ne So­la­ne, kre­dit od tri mi­li­o­na kod Pr­ve ban­ke uze­lo je DOO „Fleš”, či­ji su osni­va­či Ba­ro­vić i Bo­i­ša Šo­tra, pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra Euro­fon­da.
–Upra­vlja­nje ze­mlji­štem ko­je ni­je nji­ho­vo i hi­po­te­ke na dr­žav­nom ze­mlji­štu za kre­di­te pri­vat­nih fir­mi ko­je ne­ma­ju ve­ze sa So­la­nom, a sve to u ko­or­di­na­ci­ji sa vr­hom vla­sti. Kroz pro­stor­ni plan po­ku­ša­va­ju da pro­vu­ku zle na­mje­re – is­ta­kao je Aba­zo­vić.
Do­bra stvar, ka­ko je do­dao, je­ste to što je So­la­na pod mo­ni­to­rin­gom Evrop­ske ko­mi­si­je. Po­sla­nik URA je pod­sje­tio da je nje­mač­ka am­ba­sa­dor­ka Gu­drun Štaj­na­ker ja­sno sa­op­šti­la da po­gla­vlje 27 ne­će bi­ti otvo­re­no ako se dr­ža­va pre­ma So­la­ni bu­de od­no­si­la kao do­sad.
Aba­zo­vić je na­ja­vio da će sa ko­le­ga­ma po­no­vo po­kre­nu­ti pro­ce­du­ru da se So­la­ni vra­ti sta­tus za­šti­će­nog pod­ruč­ja.
Po­sla­nik Gen­ci Ni­man­be­gu (For­ca), je­dan od pred­la­ga­ča iz­mje­na pro­stor­nog pla­na 2012. go­di­ne, ka­zao je da je Skup­šti­na ta­da htje­la da se na­sta­vi sa pro­iz­vod­njom so­li i da se re­zer­vat raz­vi­ja u eko­nom­skom i tu­ri­stič­kom smi­slu.
–Plan je i da se So­la­na vra­ti na upra­vlja­nje Op­šti­ni ili dr­ža­vi. Ne že­li­mo da ne­ko dru­gi od­lu­ču­je šta će bi­ti na na­šem pro­sto­ru, po­seb­no ako su u pi­ta­nju fir­me i pred­u­zet­ni­ci ko­ji su bi­li neo­d­go­vor­ni pre­ma sud­bi­ni rad­ni­ka i za­jed­ni­ce. Vla­da je na­pra­vi­la zna­ča­jan po­mak u rje­ša­va­nju ovog pro­ble­ma u po­sled­nje tri go­di­ne jer je pri­je to­ga pred­lo­ži­la da se na tom pod­ruč­ju omo­gu­ći grad­nja tu­ri­stič­kih obje­ka­ta. Pla­ši­li smo se da to mo­gu bi­ti sta­no­vi za tr­ži­šte i kon­do ho­te­li, zbog če­ga smo i pred­lo­ži­li iz­mje­ne pro­stor­nog pla­na 2012. go­di­ne –na­veo je Ni­man­be­gu.
On je is­ta­kao da pi­ta­nje So­la­ne tre­ba hit­no ri­je­ši­ti jer je su­šti­na da se pro­iz­vo­di so i da pod­ruč­je So­la­ne bu­de pri­rod­ni re­zer­vat.
Ustav­ni sud je po­ni­štio od­lu­ku Skup­šti­ne u no­vem­bru, a tek u sri­je­du po­slao je tu od­lu­ku „Slu­žbe­nom li­stu”, ko­ji će je ob­ja­vi­ti na­red­nih da­na. Ini­ci­ja­ti­vu za ocje­nu ustav­no­sti pod­nio je Euro­fond u av­gu­stu 2012. go­di­ne.D.M.

Ne mo­gu se tra­ži­ti do­ku­men­ta za grad­nju

Ne­spor­no je opre­dje­lje­nje Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i dru­gih re­sor­nih in­sti­tu­ci­ja za za­šti­tu so­la­ne i u tom prav­cu idu svi plan­ski do­ku­men­ti, tvr­de iz tog re­so­ra.
–Sud­skom od­lu­kom ne uti­če se na pro­ces za­šti­te u plan­skim do­ku­men­ti­ma ni­žeg re­da. Na­crt PP po­seb­ne na­mje­ne za obal­no pod­ruč­je pred­vi­đa za­šti­tu ovog lo­ka­li­te­ta i iz­grad­nju kom­ple­men­tar­nih tu­ri­stič­kih sa­dr­ža­ja na ma­njem di­je­lu so­la­ne, na ko­jem i sa­da po­sto­ji gra­đe­vin­sko pod­ruč­je po­vr­ši­ne šest hek­ta­ra, i ne­ma go­vo­ra o bi­lo ka­kvim ve­li­kim tu­ri­stič­kim i dru­gim ka­pa­ci­te­ti­ma u okvi­ru lo­ka­li­te­ta. Na tim prin­ci­pi­ma je iz­ra­đen i PP op­šti­ne Ul­cinj ko­ji je u fa­zi pred­lo­ga. Sa­mi dr­žav­ni plan ni­je pred­vi­đao pre­tva­ra­nje kom­plek­sa so­la­ne u gra­đe­vin­sko pod­ruč­je –na­ve­li su iz mi­ni­star­stva.
Na­crt PP za obal­no pod­ruč­je, ko­ji je sa­da u fa­zi jav­ne ras­pra­ve, pred­vi­đa ši­ru raz­voj­nu tu­ri­stič­ku zo­nu od 70 hek­ta­ra, ali ona, ka­ko tvr­de, naj­ve­ćim di­je­lom ob­u­hva­ta pro­stor van gra­ni­ca so­la­ne.
–Od Op­šti­ne ili mi­ni­star­stva ni­ko ne mo­že tra­ži­ti iz­da­va­nje bi­lo ka­kve gra­đe­vin­ske do­zvo­le za ovaj pro­stor jer ne po­sto­je plan­ski pred­u­slo­vi za ta­ko ne­što –sa­op­šti­li su iz re­so­ra na či­jem je če­lu Bra­ni­mir Gvo­zde­no­vić.

Oba­vi­je­sti­će evrop­ske in­sti­tu­ci­je

Od­lu­kom Ustav­nog su­da da pro­gla­si ne­u­stav­nim iz­mje­ne i do­pu­ne va­že­ćeg pro­stor­nog pla­na iz 2012. go­di­ne, na­mje­na ze­mlji­šta ul­cinj­ske So­la­ne ko­je je pre­po­zna­to kao za­šti­će­no pod­ruč­je sa pro­iz­vod­njom so­li, ići će u pri­log pr­vo­bit­noj vi­zi­ji dr­ža­ve, to jest in­ve­sti­to­ra da na ovom pod­ruč­ju gra­di, ka­za­li su iz CZIP-a.
–Na uda­ru ova­kve od­lu­ke su­da ne­će se na­ći sa­mo ul­cinj­ska so­la­na, već i dru­ga pod­ruč­ja ko­ja su ta­ko­đe pre­po­zna­ta kao za­šti­će­na. S ob­zi­rom da je no­vo­na­sta­la si­tu­a­ci­ja ba­ci­la sje­nu na na­po­re svih ak­te­ra u pro­ce­su pro­gla­še­nja ul­cinj­ske so­la­ne za­šti­će­nim pod­ruč­jem, oba­vi­je­sti­će­mo o to­me sve re­le­vant­ne me­đu­na­rod­ne in­sti­tu­ci­je i or­ga­ni­za­ci­je, po­čev od Evrop­ske ko­mi­si­je i par­la­men­ta, pa do se­kre­ta­ri­ja­ta kon­ven­ci­ja i or­ga­ni­za­ci­ja ko­je se već vi­še od de­ce­ni­je ba­ve za­šti­tom ovog pod­ruč­ja – na­ja­vi­lu su iz CZIP-a.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image