Camaj: Izborima do legitimne Skupštine

May 25, 2016   | news

Camaj-skupstina-TuziDe­mo­krat­ski sa­vez ne­će po­dr­ža­ti pred­log od­lu­ke o po­kre­ta­nju po­stup­ka za do­no­še­nje sta­tu­ta op­šti­ne u okvi­ru Glav­nog gra­da, kao ni bi­lo ko­ji dru­gi pred­log ko­ji se bu­de ti­cao tog do­ku­men­ta dok god u Skup­šti­ni bu­du sa­mo 22 od­bor­ni­ka, ka­zao je Ni­ko­la Ca­maj, od­bor­nik DS. On je na­gla­sio da će De­mo­krat­ski sa­vez sva­ki akt ko­ji bi skup­šti­na u tom sa­sta­vu usvo­ji­la a ti­če se no­vog sta­tu­sa op­šti­ne sma­tra­ti ne­va­lid­nim, ne­za­kon­skim i ne­u­stav­nim.
– Spo­ri­će­mo ta­kve od­lu­ke jer sma­tra­mo da Skup­šti­na u ovom sa­sta­vu sa 22 od­bor­ni­ka, bez ob­zi­ra na sva mo­gu­ća za­kon­ska rje­še­nja ko­ja su oni iz­mi­sli­li to­kom iz­gla­sa­va­nja Za­ko­na o Glav­nom gra­du, ne mo­že od­lu­či­ti u ime Skup­šti­ne ko­ja tre­ba da ima 32 od­bor­ni­ka. Za De­mo­krat­ski sa­vez će sva­ka od­lu­ka ko­ja bu­de do­ne­še­na u ovom sa­sta­vu bi­ti ni­štav­na. Oni mo­gu to da iz­gla­sa­ju, ve­ći­nu da­ka­ko ima­ju, ali sma­tra­mo, ustva­ri uvje­re­ni smo da mi ne mo­že­mo do­ni­je­ti akt ko­ji tre­ba da do­no­si me­ri­tor­na Skup­šti­na po­sle iz­bo­ra – na­gla­sio je Ca­maj.
Ka­ko je ka­zao, Glav­ni grad mo­že do­ni­je­ti sta­tut jer su me­ri­tor­ni, ali da Grad­ska op­šti­na ne mo­že da oba­vi rad­nje op­šti­ne u sklo­pu Glav­nog gra­da.
– Usva­ja­njem sta­tu­ta stva­ra­ju se uslo­vi za stva­ra­nje od­no­sno for­mi­ra­nje se­kre­ta­ri­ja­ta lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve a ima li Grad­ska op­šti­na Tu­zi te in­ge­ren­ci­je- ne­ma, sa­mim tim ne­ma ni in­ge­ren­ci­je za do­no­še­nje sta­tu­ta. To je stav par­ti­je i u tom ma­ni­ru će­mo se po­na­ša­ti i gla­sa­ti, ako se bu­de gla­sa­lo na sjed­ni­ci. Ne­će­mo po­dr­ža­ti ni­jed­nu rad­nju ko­ja se bu­de ti­ca­la do­no­še­nja sta­tu­ta op­šti­ne u sklo­pu Glav­nog gra­da – po­ru­čio je Ca­maj.
S.R.

Ljulj­đu­raj: Još jed­na ma­ni­pu­la­ci­ja

Za pred­sjed­ni­ka Op­štin­skog od­bo­ra SNP Tu­zi i od­bor­ni­ka u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da Ko­lju Ljulj­đu­ra­ja raz­ma­tra­nje pred­lo­ga od­lu­ke o po­kre­ta­nju po­stup­ka za do­no­še­nje sta­tu­ta op­šti­ne u okvi­ru Glav­nog gra­da je još jed­na ma­ni­pu­la­ci­ja vla­sti.
– Raz­ma­tra­njem ne­če­ga što ne po­sto­ji, jer usvo­je­ni za­kon u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re stu­pa na sna­gu tek 2018. go­di­ne, je­ste pra­va ma­ni­pu­la­ci­ja. Ali, ne­će ni ta­da, jer će se po­tvr­di­ti da je on ne­u­sta­van zbog mo­guć­no­sti dvo­stru­kog gla­sa bi­ra­ča sa ovih pro­sto­ra, što je na­rav­no su­prot­no svim stan­dar­di­ma i de­mo­krat­skim prin­ci­pi­ma- na­vo­di Ljulj­đu­raj.
On is­ti­če da je SNP uka­zi­va­o da no­vo­u­svo­je­ni za­kon ne do­no­si ni­ka­kve po­volj­no­sti za gra­đa­ne na ovim pro­sto­ri­ma, jer je usvo­jen uoči iz­bo­ra da bi se na tim ma­ni­pu­la­ci­ja­ma, još jed­nom uzi­ma­li gla­so­vi ov­da­šnjih bi­ra­ča.
– Upra­vo iz tih raz­lo­ga sad se ak­tu­e­li­zu­je pri­ča po­no­vo o ta­ko­zva­noj „op­šti­ni u okvi­ru Glav­nog gra­da”. Čak ni klu­bo­vi na­ci­o­nal­nih stra­na­ka, iako je ve­ći­na njih da­la bez­re­zer­vnu po­dr­šku ovom pred­lo­gu za­ko­na, ne re­a­gu­ju na ova­kve ma­ni­pu­la­ci­je, na­da­ju­ći se da će i one pri­do­bi­ti gla­so­ve bi­ra­ča ka­ko bi na­sta­vi­le sa po­dr­škom ak­tu­el­ne Vla­de, na če­lu sa DPS-o- na­vo­di Ljulj­đu­raj.
On je pod­sje­tio da je SNP i ra­ni­je uka­zi­vao i upo­zo­ra­vao gra­đa­ne da je ovo ista pre­va­ra kao na­ja­va za odr­ža­va­nje re­fe­ren­du­ma za pu­nu op­šti­nu Tu­zi – Ma­le­si­ja, 2013. go­di­ne, uoči pred­sjed­nič­kih iz­bo­ra.
– To je za­bo­ra­vlje­no, ali sad ne na­sta­vlja ista pri­ča uoči par­la­men­tar­nih iz­bo­ra, sa­mo u dru­ga­či­jem ob­li­ku – op­šti­na u okvi­ru Glav­nog gra­da – is­ti­če Ljulj­đu­raj.

Izvor: DAN