Nacionalne manjine CG traže međunarodnu garanciju sporazuma

October 27, 2016   | news

Sporazum-Forca-Nacionalne manjine su do sada više puta izigrane zbog čega bi aktuelnu situaciju u vezi sa formiranjem vlade koja zavisi od njih trebalo da iskoriste jer ne smiju dozvoliti da opet budu prevarene. To za CdM kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse i napominje da bi manjine ovoga puta trebalo da traže međunarodnu garanciju eventualnog budućeg sporazuma o podršci formiranju izvršne vlasti. Takođe, zanimljivo će biti kako će se naći kompromis između njih samih s obzirom na to da nemaju svi istu snagu.

Pošto su Bošnjačka stranka, FORCA i Hrvatska građanska inicijativa objavile da će, prije odluke o tome “na koju će stranu” poslije izbora, jer prvo treba da dogovore zajedničke i posebne nacionalne ciljeve, ostalo je otvoreno pitanje o tome šta to manjine mogu da traže od budućeg saveznika u zamjenu za podršku.

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da je za njih dobro što u pregovore ulaze zajedno, ali napominje da su oni svi do sad više puta izigrani.

“Javnost zna brojne primjere, a ima i onih manje poznatih vezanih za kadrovska pitanja. Zato je mudro da ovoga puta traže međunarodnog garanta sporazuma, jer sebi ne smiju dozvoliti da još jednom budu prevareni, jer se to već odrazilo na njihove rezultate, po logici glasača ‘Zašto bih podržao izvjesnog partnera DPS-a, a ne direktno DPS?’. Zato ovoga puta moraju ostvariti konkretne rezultate u budućoj koaliciji. Moraju pokazati konačno da manjine nijesu dekor, već zauzimaju ravnopravan položaj u državi kao i svi ostali, pa bi radosna vijest bila da imamo manjine na jednom od tri najveća mjesta, ministra vanjskih poslova ili finansija i sl. Manjine su podzastupljene i tri puta ih je manje u državnoj administrarciji nego što bi trebalo da ih bude”, smatra Raonić.

Zato postoji niz stvari koje sad mogu da traže.

“Manjine žive u najnerazvijenim područjima u Crnoj Gori, neriješena su pitanja ratnih zločina, regionalni razvoj i gazdovanje resursima na ovim teritorijama, pa su to stvari koje sada konačno mogu da budu riješene”, kaže Raonić za CdM.

Ipak, on ističe da stvari unutar ovih stranaka nijesu uopšte jednostavne.

“FORCA ne može sama formirati svoj stav, a i u samoj partiji nije lako doći do konačne odluke. U Bošnjačkoj stranci se prepoznaje razlika u pristupu krila sa sjevera i juga, dok HGI je više formalno u ovoj priči, jer oni neće pojačavati svoju pregovaračku poziciju, jer su siguran partner DPS-a, lojalniji od SD-a, pa i samih nekih struja unutar DPS-a”, kaže on.

Uostalom, nemaju svi istu snagu.

“Unutar manjinske koalcije osim različtih pristupa, izazovi i će biti i brojna politička pitanja, pa je nejasno kako će Forca i BS naći kompromis oko Opštine Tuzi, ili HGI koji ima manje prohtjeve, imati zajednički zahtjev sa BS-om koji ima kadrova i potreba za mnogo veći dio kolača”, zaključio je Raonić.

Izvor: Cafe Del Montenegro