Rama: Ne zanima nas Velika Albanija – Video

November 23, 2016   | news

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 19:  Albanian Prime Minister Edi Rama holds a press conference after meeting European Council President Donald Tusk at the EU Headquarters in Brussels, Belgium, on February 19, 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Albanski premijer, Edi Rama, rekao je da njegova zemlja nema nikakav plan ili namjeru da susjednim državama oduzima djelove teritorija, kako bi stvorila Veliku Albaniju.

On je ocijenio da su termin “prirodna” ili Veliku Albanija izmislili drugi, U intervjuu grčkoj Televiziji “Skai”, Rama je izjavio kako nema namjeru da promijeni granice Albanije, kao i da njegova zemlja nije nikada imala ekspanzionističke teritorijalne planove protiv Grčke ili bilo koje susjedne zemlje.

Naglasio je da u školama u Albaniji ne postoji nikakva karta Velike Albanije, već da je riječ o kartama zemalja regije gdje žive Albanci.

“Nemamo pravo da mijenjamo granice niti da uzmemo dio teritorije od Grčke, Srbije ili Makedonije i da na taj način stvaramo Prirodnu Albaniju. Ali, imamo jednu zanimljivu prošlost, budući da smo jedan narod u dvije zemlje. Imamo Albaniju i Kosovo, imamo Albance koji žive na jugu Srbije, koji žive u Makedoniji i Crnoj Gori i onda? Ne postoji nikakav plan, niti normalna ideja koja predviđa da ove zemlje okupi u Veliku Albaniju”, rekao je Rama.

Upitan da otkrije šta stoji iza izraza “Prirodna Albanija”, šef albanske vlade je negirao da postoje bilo kakvi planovi o ujedinjenju Albanaca u jednu teritorijalnu cjelinu.

“Izraz ‘Velika Albanija’ ili ‘Prirodna Albanija’ nije naš. Prirodna Albanija je nešto što su drugi izmislili. Prirodna Albanija je evropska Albanija, ona je dio Evropske unije koja će nas u budućnosti sve okupiti i tada granice neće biti bitne što se tiče komunikacija ili suživota na istom evropskom prostoru”, kazao je Rama, prenosi Anadolija.

Izvor: TVCG