Pobjeda: Velika plaža može biti kao Ibica, fale hoteli

July 24, 2017   | Turizmi / Turizam

  POBJEDINA EKIPA POSJETILA ULCINJ I BAR:  

Turisti i ugostitelji zadovoljni, ponuda se mora unaprijediti

Sezona počela ranije, očekuju bolje prihode

  Ulcinj je popunjen dva mjeseca ili 50 dana, fale nam hoteli – kazao je Ćazim Hodžić.

– Turistička sezona u Baru i Ulcinju je počela znatno ranije nego prethodnih godina. Na osnovu pokazatelja porasta broja gostiju u predsezoni i interesovanja turoperatora, turističkih agencija i individualaca na sajmovima, putem interneta i u direktnoj komunikaciji nastavljen je pozitivan trend i u glavnoj turističkoj sezoni. Ekipa Pobjede posjetila je Bar i Ulcinj i razgovarala sa turistima i turističkim poslenicima koji očekuju veće prihode. Turisti su uglavnom zadovoljni, mladi traže žurke do kasno u noć, dok porodični ljudi traže mir i odmor. Zahvaljujući lijepom vremenu i muzičkim manifestacijama i u Ulcinju bilježe mnogo veći broj gostiju u predsezoni. Statistika govori da je ove godine 28 odsto više gostiju u autokampovima.

Kako je Pobjedi kazao referent za opšte poslove iz Turističke organizacije Ulcinj Bećir Zati ove godine ih raduje i bolja naplata taksi, tako da očekuju i mnogo bolje prihode. – Zadnjih godina imamo i goste iz Poljske, Češke i Slovačke, koji dolaze u sve većem broju. Imamo i određeni broj gostiju iz Njemačke, Rusije itd, ali najviše kao i svake godine su gosti iz regiona. Najviše prijavljenih je iz Srbije, zatim Bosne, Kosova, Rusije, onda Njemačke … – kazao nam je Zati. Iz TO Ulcinj su optimistični, očekuje se pravi špic koji je već počeo ova zadnja tri četiri dana. – Prema najavama naših hotelijera buking je dosta dobar i njihovi kapaciteti su popunjeni do septembra, dok je malo teže analizirati situaciju kada je privatni smještaj u pitanju zbog velikog broja apartmana i kreveta. U svakom slučaju ocekujemo dobru sezonu – kazao je Zati. Velika ulcinjska plaža kako smo zabilježili je prostrana tako da gužve kao u Dobroj vodi nije moguće primijetiti.

 

Za ljubitelje odmora i kajt surfinga i posmatranja zalaska sunca ovo je kažu pravo mjesto. Konsultant za opšte poslove u TO Ulcinj Ćazim Hodžić koji je i zakupac plaže Dolcinium koja je specifična po tome što je tu stacioniran prvi crnogorski Centar za kajt srufing kaže da ove godine dolaze čak iz Norveške, dok Crnogorci čak i ne znaju koje su blagodeti ovog sporta. – Kajt surfing može funkcionisati jedino na Velikoj plaži jer ovdje duva maestral vjetar koji je podoban za kajtere, a širina je velika. Onda udaljenost pijeska od lokala je više od 100 metara, to pomaže surferima jer je konopac koji drži duži od 50 metar. Prvi crnogorski kajt surfing klub smo osnovali 2008. godine. Prve četiri godine brojali smo surfere dvogledom, sada ih više ne možemo brojiti – kaže Hodžić. Danas je, kako ističe, Velika plaža postala jako atraktivna destinacija u svijetu. Dolaze Norvežani, Njemci, Austrijanci, Rusi…. – Luis Hamilton je bio prošle godine sa Rita Orom. Prvo je tražio da uči kajt surfing, nažalost tog dana nije bilo vjetra i nije uspio… Uglavnom svakodnevno imamo zabave na plaži, di džejeve koji puštaju muziku do zalaska sunca – kaže Hodžić. Sezonalnost Poblem cijelog primorja pa i Ulcinja je kako prebroditi sezonalnost, koja u ovom turističkom gradu ne traje ni četiri mjeseca.

 

– Ulcinj radi frekventualno dva mjeseci ili 50 dana, fale nam hoteli. Bilo bi dobro da Ulcinjsku rivijeru zakupi TUI i onda bi cijeli grad oživio. Bilo bi više hotela jer Ulcinju i tekako fale. Tako bi gosti dolazili od aprila do oktobra. Važno je da TUI dođe, a tu će i Nekerman i druge ozbiljne firme, jer Ulcinj ima resore, i plažu dugu 12 kilometara koju treba iskoristiti – kaže Hodžič. Pitali smo i goste na Velikoj plaži šta misle pa tako Dušan iz Beograda koji često dolazi kaže da voli da odmara i da je Ulcinj pravo mjesto za to, za pravi relaks. Djevojčica Ivana iz Podgorice je došla na ljetovanje sa bakom i odmaraju u hotelu HTP Velika plaža. Kaže da joj je lijepo i da žali što ostaje samo sedam dana. – Najviše mi se sviđa hrana. Ovdje sam šesti dan, ostajem još sjutra i žao mi je. Možda opet dođem – kazala je Ivana. Izet iz Novog Pazara je kazao Pobjedi da ovdje ljetuje godinama i da nema nikakviih zamjerki. – Cijeli vijek sam ovdje, gostujem u apartmanu i meni je prelijepo – kazao je Izet.

 

Ulcinjski ugostitelj i hotelijer Gani Resulbegović, vlasnik hotela Dvori Balšića i Palate Venecija u Starom gradu i zakupac većeg dijela Male plaže kaže da ga raduje što je Stari grad oživio. – Bolja sezona je svakako, struktura gostiju je promijenjena, Skandinavci su broj jedan. Mi imamo prije svega Norvežane, Šveđane i Dance, oni su veoma laki turisti, a pored toga što dobro troše jako su druželjubivi – kazao je Reslubegović. Kaže i to da su vlasnici privatnog smeštaja poskupili usluge i ove godine su na nivou smještaja u hotelu što, tvrdi on, nije dobro, a problem Ulcinja je i parking koji nikako da se riješi. U Ulcinju sa nestrpljenjem iščekuju i koncert Dina Merlina 5. avgusta kada očekuju najmanje 20.000 turista, a direktor organizacije za ovaj koncert Jasmin Muhović je zadovoljan prodajom ulaznica, kaže da se već prodalo pola.

Čeka se Merlin

– Ovaj koncert će definitivno da dovede najveći broj ljudi. Cijena ulaznice je 15 eura i mislim da je prihvatljiva za sva- čiji džep, da mogu da dođu svi. Za stanovnike Crne Gore, Sarajeva i Novog Pazara organizovan je i prevoz po pristupačnim cijenama tako da svi zainteresovani mogu da dođu – kazao je Muhović. On kaže da oni koji se tog dana se budu kupali na plaži ,,Perla“ gdje se održava koncert mogu da ostanu i sa ležaljki slušaju i gledaju koncert. – Ležaljke će stajati tokom cijelog dana na plaži, a u pozadini biće manifestacija. Tu kre- ću dnevne žurke već od 11 sati. Očekujemo rekordan broj posjetilaca u Ulcinju u zadnjih 30 godina. Bina će biti 22 metra široka u dužini 9,5 metara i dadatne lajere i video bimove za ljude koji će biti u pozadini. Parking smo obezbijedili nedaleko od plaže, a za VIP goste će biti parking iza plaže. Koncert će trajati dva sata i 15 min, a prije Merlina pjevaće Dženan Lončarević – kazao je Muhović, najavljujući i sjutradan koncert Leksington benda.

Posmatranje čiopa – ptica koje stalno lete

U starom gradu kako nam je rekao hotelijer Gani Resulbegović mnogi njegovi gosti dolaze i da posmatraju čiope, veoma rijetke ptice koja nikad ne spavaju, stalno lete, nemaju kandže. – To je veoma rijetka ptica koja donosi proljeće, a dolazi iz Kolumbije. To je priča i Kana, Dubrovnika, a na jednom prostoru i Kotora. Samo kada se gnijezde one staju, inače cijelo vrijeme lete. Prisutne se do kasnog oktobra, a desi se i do sredine novembra, zavisno od vremena. To je nešto što moramo iskoristiti i da riješimo problem sezonalnosti – kaže Resulbegović dodajući da turisti sa kraja svijeta dolaze da posmatraju tu pticu.

 

Stranci vole kajt surfing

Menadžer Dolcinijum kajt surfing centra Nemanja Škobić je prvi i licencirani instruktor kajt surfinga u Crnoj Gori i on nam je objasnio ljepote ovog sporta za koje kaže mnogi Crnogorci ne znaju, a Norvežani recimo daju ogroman novac samo da dođu ovdje. – Kajt surfingom se bavim devet godina, i prije šest godina sam postao intruktor. Položio sam za internacionalnu licencu i krenuo da se bavim ovim. U prosjeku za osam sati svako može da se nauči da surfuje bez obzira na godine i težinu – obećava Škobić koji žali što se više Crnogoraca ne interesuju za ovaj sport. On navodi da je Velika plaža jedna od tri najpovoljnije u svijetu za ovaj sport. – Nema korala, nema dubine, plitka je voda i učenik ima sigurnost da uči kajt, ima dosta prostora i nije gužva. Turisti se vraćaju zbog kajta i pored toga dovode i prijatelje. Ove godine su nam Norvežani vode- ći, a tu su i Rusi, Mađari, Rumuni, Njemci, Francuzi… kaže Škobić koji nvodi da pored njega ima još tri instruktora. Kurs kajt surfinga košta trista eura, a to je kako objašnjava tri ili četiri dana rada po dva tri sata obuka. – Može jedan instruktor sa više kandidata ali najčešče je jedan na jedan. Sve više žena se interesuje za ovaj sport, što nas raduje – kaže Škobić.

Zalazak sunca naplaćivati kao na Ibici

Hodžić kaže da u Ulcinju treba napraviti posebnu ponudu – posmatranje zalaska sunca. – To je jako poznato na Ibici, u poznatom kafeu Del Mare. Turisti plaćaju gomilu para da vide zalazak sunca koji ne može da se uporedi sa našim. Tamo je to veoma poznato i turisti posjećuju Ibicu samo zbog toga. Ovdje je zalazak sunca hiljadu puta ljepši i treba organizovati i naplaćivati takav užitak – predlaže Hodžić.

Paelja za dvoje

– Na plaži Dolcinium gosti dolaze zbog Paelje koja se kako kaže Hodžić ovdje jedino sprema. Dešavaju se romantične večere. Kako je objasnio naš sagovornik to je špansko nacionalno jelo i služi se za dvoje u jednom tiganju, sa mušuljama, gamborima, a riža je polupečena i polukuvana, sa šafranom, lovorovim listom i bosiljkom…


N. KOVAČEVIĆ

Izvor: Pobjeda