Fatmir Đeka, Bardhija retroaktivno zaposlio od 2013. godine

March 26, 2016   | Ngjarjet - Events

Mehmet Bardhi za DANBiv­ši pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj i li­der ko­a­li­ci­je „Za­jed­no za bu­duć­nost Ul­ci­nja“ Fat­mir Đe­ka ne­dav­no je na ne­za­ko­nit na­čin za­po­slio li­de­ra De­mo­krat­skog sa­ve­za u Cr­noj Go­ri Meh­me­da Bard­hi­ja, sa či­jom je stran­kom u ko­a­li­ci­ji na lo­kal­nom i dr­žav­nom ni­vou, u Slu­žbi za za­jed­nič­ke po­slo­ve Op­šti­ne Ul­cinj. Pre­ma do­ku­men­ta­ci­ji do ko­je je do­šao „Dan“, Đe­ka je 9. mar­ta do­nio rje­še­nje ko­jim se Bard­hi ras­po­re­đu­je na po­slo­ve i slu­žbe­ne za­dat­ke na po­slo­vi­ma sa­mo­stal­ni sa­vjet­nik – si­mul­ta­ni pre­vo­di­lac, i to re­tro­ak­tiv­no, po­čev od 6. no­vem­bra 2013. go­di­ne, da­kle 28 mje­se­ci ra­ni­je. Po tom rje­še­nju, iz bu­dže­ta op­šti­ne Ul­cinj biv­šem po­sla­ni­ku mo­ra­će da se is­pla­ti 28 lič­nih do­ho­da­ka iako u na­ve­de­nom pe­ri­o­du prak­tič­no ni­je do­la­zio na po­sao ni­ti oba­vljao po­sao pre­vo­di­o­ca. S ob­zi­rom na to da pla­ta sa­vjet­ni­ka u Op­šti­ni ni­je ma­nja od 600 eura, pro­iz­i­la­zi da će Bard­hi­je­vo po­nov­no za­po­sle­nje gra­đa­ne Ul­ci­nja ko­šta­ti naj­ma­nje 17 hi­lja­da eura.
Do­ku­men­ta­ci­ja po­ka­zu­je da je rje­še­nje o za­po­sle­nju do­ni­je­to na­kon što je li­der DSA pod­nio za­htjev da mu se ob­no­vi rad­ni od­nos, ko­ji je na nje­gov za­htjev za­mr­znut 31.12.2008. go­di­ne zbog od­la­ska na funk­ci­ju po­sla­ni­ka u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re, ko­ja mu je pre­sta­la 5. no­vem­bra 2013. go­di­ne. U rje­še­nju ko­je je pot­pi­sao Đe­ka, iz­me­đu osta­log, na­vo­di se da je na osno­vu lič­nog za­htje­va br. 03-6223/08 od 26.12.2008.go­di­ne ime­no­va­ni zah­ti­je­vao od Op­šti­ne Ul­cinj da do­ne­se rje­še­nje o mi­ro­va­nju rad­nog od­no­sa zbog od­la­ska na funk­ci­ju po­sla­ni­ka“.
–Pred­sjed­nik SO Ul­cinj je usvo­jio za­htjev i do­nio rje­še­nje br. 02-70/08 od 31.12.2008.go­di­ne. Iz evi­den­ci­je Skup­šti­ne Cr­ne Go­re je utvr­đe­no da je ime­no­va­nom pre­sta­la funk­ci­ja 5.11.2013.go­di­ne i da je na­kon to­ga do­sta­vio rad­nu knji­ži­cu Se­kre­ta­ri­ja­tu za upra­vu i dru­štve­ne dje­lat­no­sti. Uzi­ma­ju­ći u ob­zir ta­kvo sta­nje, a po­la­ze­ći iz oba­ve­ze iz čla­na 62 stav 3 Za­ko­na o dr­žav­nim na­mje­šte­ni­ci­ma, ko­jim je pro­pi­sa­no da dr­žav­ni slu­žbe­nik, od­no­sno na­mje­šte­nik ima pra­vo da se po pre­stan­ku raz­lo­ga zbog ko­jeg su mi­ro­va­la pra­va iz ra­da i po osno­vu ra­da vra­ti na svo­je ili dru­go rad­no mje­sto nje­go­vog ni­voa kva­lif­ika­ci­je i obra­zo­va­nja. Ocje­nju­je se oprav­da­nim da se do­ne­se rje­še­nje kao u dis­po­zi­ti­vu – na­vo­di se u rje­še­nju, po ko­me je od­re­đen i ko­e­fi­ci­je­nt za ob­ra­čun lič­nog do­hot­ka od 7,3 odsto, uz po­seb­no uve­ća­nje od 25,5 od­sto po osno­vu rad­nog sta­ža. Pret­hod­no je Se­kre­ta­ri­jat za upra­vu i dru­štve­ne dje­lat­no­sti, od­no­sno se­kre­tar Ah­met Aljo­ši, oba­vi­je­stio Đe­ku da je Bard­hi na­kon pre­stan­ka funk­ci­je po­sla­ni­ka pre­dao rad­nu knji­ži­cu, ali bez za­htje­va za ras­po­re­đi­va­nje, što je po za­ko­nu bio du­žan da uči­ni. Ka­ko tvr­di Aljo­ši, Bard­hi je sma­trao da to tre­ba da ura­di nad­le­žni or­gan po slu­žbe­noj du­žno­sti.
–Ime­no­va­ni je 21.1.2014.go­di­ne ste­kao pra­vo na sta­ro­snu pen­zi­ju po si­li za­ko­na, o če­mu je u pi­sa­noj for­mi bio oba­vi­je­šten od stra­ne ovog se­kre­ta­ri­ja­ta. Mo­li­mo Vas da na osno­vu spi­sa ko­je Vam do­sta­vlja­mo u skla­du sa od­red­ba­ma čla­na 62 stav 4 Za­ko­na o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma iz­vi­di­te mo­guć­nost ras­po­re­đi­va­nja istog na po­slo­ve i slu­žbe­nič­ke za­dat­ke ko­ji od­go­va­ra­ju nje­go­voj struč­noj spre­mi i spo­sob­no­sti­ma, a u skla­du sa ra­ni­jim usme­nim do­go­vo­rom ko­ji je ime­no­va­ni na­veo u Za­pi­sni­ku br. 03-sl. od 17.2.2016.go­di­ne, u pri­lo­gu Vam se isti do­sta­vlja – na­pi­sao je Aljo­ši u do­pi­su upu­će­nom ta­da­šnjem pred­sjed­ni­ku op­šti­ne.
Đe­kin ka­bi­net je 10. mar­ta oba­vi­je­stio Po­re­sku upra­vu, tač­ni­je Pod­ruč­no odje­lje­nje Bar, da je Bard­hi fak­tič­ki oba­vljao po­slo­ve za ko­je mu je do­ni­je­to rje­še­nje br. 01-83/16 od 09.3.2016.go­di­ne, uz apel da Po­re­ska upra­va ima ra­zu­mi­je­va­nja za ovu pri­ja­vu.
Du­go­go­di­šnji po­sla­nik je u za­pi­sni­ku ko­ji po­mi­nje Aljo­ši na­veo da je na­kon za­klju­če­nja ko­a­li­ci­o­nog spo­ra­zu­ma De­mo­krat­skog sa­ve­za u Cr­noj Go­ri, De­mo­krat­ske par­ti­je i Al­ban­ske al­ter­na­ti­ve imao na­mje­ru da se po­no­vo vra­ti na pro­fe­si­o­nal­nu po­sla­nič­ku funk­ci­ju, ali da taj spo­ra­zum ni­je is­po­što­van (po­sla­nik Nik Đe­ljo­šaj je od­bio da ga Bard­hi za­mije­ni – prim.aut), što je, ka­ko je iz­ja­vio, do­ve­lo do va­ku­u­ma pri­li­kom rje­ša­va­nja nje­go­vog rad­no­prav­nog sta­tu­sa. Bard­hi je zbog to­ga zah­ti­je­vao da se re­tro­ak­tiv­no do­ne­se rje­še­nje o ras­po­re­đi­va­nju na po­slo­ve i rad­ne za­dat­ke ko­je je oba­vljao pri­je don­oše­nja rje­še­nja o mi­ro­va­nju. Taj za­pi­snik sa­či­njen je u Se­kre­ta­ri­ja­tu za upra­vu i dru­štve dje­lat­no­sti u pri­su­stvu se­kre­ta­ra Aljo­ši­ja i sa­vjet­ni­ka za rad­ne od­no­se Pe­tra Sta­no­vi­ća.
Đe­ka i Bard­hi ju­če ni­su od­go­va­ra­li na po­zi­ve no­vi­na­ra „Da­na“.M.K.

Izvor: DAN