Rudovic podnio krivičnu prijavu protiv pri­vre­me­ne lo­ka­ci­je „Big Ben”

April 29, 2016   | news

Big-Ben-UlcinjFoto Big Ben Facebook

„Big Ben” stigao kod Specijalnog tužilaštva

sled zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja Ul­ci­nja­nin Mom­či­lo Ru­do­vić Spe­ci­jal­nom tu­ži­la­štvu u Pod­go­ri­ci pre­dao je kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv pred­sjed­ni­ka Ko­mi­si­je za spro­vo­đe­nje jav­nog po­zi­va za da­va­nje u za­kup pri­vre­me­nih lo­ka­ci­ja na op­štin­skoj imo­vi­ni Al­mi­ra Mo­la­be­ći­ro­vi­ća i čla­no­va te ko­mi­si­je: Lu­ke Mar­ni­ko­vi­ća, Sa­u­bi­ha Meh­me­ti­ja, Agro­na Ibra­hi­mi­ja i Ar­be­na Ta­ga­ni­ja. Ru­do­vić u pri­ja­vi na­vo­di da je Op­šti­na Ul­cinj ras­pi­sa­la jav­ni po­ziv za da­va­nje u za­kup ze­mlji­šta za po­sta­vlja­nje pri­vre­me­nih lo­ka­ci­ja 24. mar­ta, te da je on kao za­in­te­re­so­va­no li­ce kon­ku­ri­sao za za­kup pri­vre­me­ne lo­ka­ci­je broj 1, u zo­ni A 12, po­zna­ti­joj kao lo­ka­li­tet „Big Ben“.
– Ko­mi­si­ja je za­ključ­kom broj 01-190/16 od 13.4.2016. go­di­ne pre­ki­nu­la po­stu­pak po jav­nom po­zi­vu i pred­met do­sta­vi­la Dr­žav­nom tu­ži­o­cu na ocje­nu. Na taj za­klju­čak pod­no­si se pri­go­vor i na­vo­de se svi za­kon­ski raz­lo­zi da je za­klju­čak Ko­mi­si­je ne­za­ko­nit a ko­mi­si­ja ih na­knad­no pro­ga­ša­va neo­sno­va­nim. Umje­sto dvo­ste­pe­nog od­lu­či­va­nja nad­le­žna ko­mi­si­ja uzi­ma pra­vo da od­bi­je pri­go­vor. Na taj na­čin zlo­u­po­tre­blja­va pra­vo pre­ki­dom po­stup­ka i omo­gu­ća­va biv­šem za­kup­cu lo­ka­ci­je da na­sta­vi ko­ri­šće­nje a sve pod for­mom re­gu­lar­no­sti i za­ko­ni­to­sti. Uko­li­ko je bi­lo pri­go­vo­ra, Ko­mi­si­ja je mo­ra­la do­ni­je­ti od­lu­ku ko je bio naj­bo­lji po­bu­đač pa ako ne­ko sma­tra da se ra­di o kri­vič­nom dje­lu, taj pod­no­si kri­vič­nu pri­ja­vu, a ne da Ko­mi­si­ja pred­met do­sta­vlja dr­žav­nom tu­ži­o­cu – na­vo­di se, iz­me­đu osta­log, u pri­ja­vi Ru­do­vi­ća. Pod­sje­ti­mo, na li­cij­ta­ci­ji ko­ja je odr­ža­na 8.apri­la za lo­ka­ci­ju po­zna­ti­ju kao „Big ben“ po­vr­ši­ne 12 kva­dra­ta objek­ta i 168 kva­dra­ta te­ra­se, po na­mje­ni otvo­re­ni šank, po­nu­đe­no je astro­nom­skih 112 hi­lja­da eura. To je ujed­no i bi­la naj­ve­ća od se­dam po­nu­da. Dru­ga po­nu­da iz­no­si­la je ne­što pre­ko 33 hi­lja­de eura dok je tre­ća, Ru­do­vi­će­va iz­no­si­la 27, 2 hi­lja­da eura. Zbog si­ste­ma bo­do­va­nja ko­ji je utvr­đen i ob­ja­vljen u jav­nom po­zi­vu, na dru­go mje­sto po bo­do­vi­ma ran­gi­ran je ra­ni­ji za­ku­pac ko­ji je po­nu­dio po­čet­nu ci­je­nu 5.560 eura, ali je on zbog pret­hod­nog za­ku­pa do­bio 35 od mo­gu­ćih 65 bo­do­va. Da­kle, uko­li­ko pr­vo­ran­gi­ra­ni od­u­sta­ne pra­vo za­ku­pa do­bi­će ra­ni­ji za­ku­pac za po­čet­nu ci­je­nu. U pri­ja­vi Ru­do­vi­ća na­ve­de­no je i da je Ko­mi­si­ja tre­ba­la da od­lu­ču­je o ono­me zbog če­ga je for­mi­ra­na jer su za kri­vič­na dje­la nad­le­žni dru­gi or­ga­ni.
– Ko­mi­si­ja po­ku­ša­va da se sa­kri­je iza auto­ri­te­ta dr­žav­nog tu­ži­o­ca a na per­fi­dan na­čin kr­ši za­kon, pri­či­nja­va šte­tu bu­dže­tu Op­šti­ne. Iz­gle­da da Op­šti­ni vi­še od­go­va­ra da in­ka­si­ra 5.600 eura ne­go 27,2 hi­lja­de eura. To je kla­sič­na zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja – na­vo­di Ru­do­vić u pri­ja­vi.
On je „Da­nu” ka­zao da je i po­red do­bre vo­lje i ra­zu­mije­va­nja za sa­rad­nju sa Op­šti­nom Ul­cinj bio pri­nu­đen da pre­du­zme rad­nje pro­tiv Al­mi­ra Mo­la­be­ći­ro­vi­ća i či­ta­ve ko­mi­si­je za spro­vo­đe­nje po­stup­ka, zbog zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja i ne­re­gu­lar­no­sti iz­da­va­nja.
– Na­po­mi­njem, da su ko­mi­si­ja ili pred­sjed­nik Op­šti­ne mo­gli even­tu­al­no pro­mje­ni­ti uslo­ve ten­de­ra, ili pri­ki­nu­ti po­stu­pak iz­da­va­nja, ali ni­ka­ko po­sle otva­ra­nja po­nu­da. O svim ovim ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma pi­sme­no sam upo­znao i pred­sjed­ni­ka Skup­šti­ne op­šti­ne Ljo­ra Nre­ki­ća, pot­pred­sjed­ni­ka Va­sa Ra­do­vi­ća, pot­pred­sjed­ni­cu Ha­ti­džu Đo­ni kao i glav­nog ad­mi­ni­stra­to­ra op­šti­ne Ka­pla­na Mu­ča­ja – ka­že Ru­do­vić.
Ru­do­vić tvr­di da je si­stem bo­do­va­nja ko­ji je pri­mje­njen u ovom slu­ča­ju ne­za­ko­nit. On od Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva tra­ži da se pro­tiv na­ve­de­nih li­ca u pri­ja­vi po­kre­ne po­stu­pak, te da o to­me even­tu­al­no bu­de oba­vi­je­šten.
Pred­sjed­nik Ko­mi­si­je za spro­vo­đe­nje jav­nog po­zi­va za da­va­nje u za­kup pri­vre­me­ne­ih lo­ka­ci­ja na op­štin­skoj imo­vi­ni Al­mir Mo­la­be­ći­ro­vić ra­ni­je je iz­ja­vio da je zbog pi­sme­nih pri­tu­žbi od stra­ne po­jed­nih uče­sni­ka od­lu­če­no da se od tu­ži­la­štva tra­ži is­pi­ti­va­nje za­ko­ni­to­sti.
– Do ta­da od­lu­ka o rang li­sti bi­će na če­ka­nju, jer že­li­mo da u ovom slu­ča­ju ot­klo­ni­mo sum­nje da je bi­lo ne­za­ko­ni­o­sti u po­stup­ku lic­jta­ci­je – ka­zao je Mo­la­be­ći­ro­vić.
M.K.

Lo­ka­li­tet bio u zo­ni mor­skog do­bra

Lo­ka­li­tet na ko­me se na­la­zi ugo­sti­telj­ski obje­kat „Big Ben“ ne­ka­da je bio u zo­ni mor­skog do­bra. To jav­no pred­u­ze­će je pri­je ne­ko­li­ko go­di­na ulo­ži­lo zna­čaj­na sred­stva u re­vi­ta­li­za­ci­ju tog pro­sto­ra ko­ji je ina­če pred­vi­đen kao jav­na po­vr­ši­na od­no­sno park. Mor­sko do­bro je taj pro­stor hor­ti­kul­tur­no ure­di­lo,ura­đe­no je po­plo­ča­va­nje ka­me­nom i po­sta­vlje­ne su klu­pe. Na­kon to­ga je na vol­še­ban na­čin 2013. go­di­ne, a na za­htjev Op­šti­ne Ul­cinj, lo­ka­ci­ja iz­u­ze­ta iz zo­ne mor­skog do­bra da bi ubr­zo na­kon to­ga bi­la iz­da­ta za post­valj­nje pri­vre­me­nog objek­ta.

U za­kup da­ju 46 lo­ka­ci­ja

Op­šti­na Ul­cinj je ob­ja­vi­la jav­ni po­ziv za da­va­nje u za­kup ze­mlji­šta za po­sta­vlja­nje pri­vre­me­nih obje­ka­ta po Pla­nu pri­vre­me­nih obje­ka­ta za 2016. go­di­nu. U za­kup se da­ju lo­ka­ci­je pri­ka­za­ne u ta­be­la­ma ko­je su ob­ja­vlje­ne na saj­tu Op­šti­ne­Ul­cinj. Uvid u ta­be­le se mo­že iz­vr­ši­ti i ne­po­sred­no, sva­kim rad­nim da­nom u kan­ce­la­ri­ji broj 73 u zgra­di Op­šti­ne. Pred­met jav­nog po­zi­va su 46 lo­ka­ci­ja za po­sta­vlja­nje pri­vre­me­nih obje­ka­ta i 4 jav­nih par­ki­ra­li­šta ko­ji ni­su iz­da­ti pod za­kup u pr­vom jav­nom po­zi­vu. Po­nu­de se do­sta­vlja­ju u za­tvo­re­nim-za­pe­ča­će­nim ko­ver­ta­ma sva­kog rad­nog da­na od 9 do 14 sa­ti po­čev od 27. apri­la i za­ključ­no sa 6. ma­jom u 11.00 ča­so­va. Jav­ni po­ziv će bi­ti ob­ja­vljen u dnev­nom li­stu „Dan“, na saj­tu op­šti­ne Ul­cinj i na ogla­snoj ta­bli Op­šti­ne Ul­cinj. Jav­no otva­ra­nje, ko­jem mo­gu pri­su­stvo­va­ti svi po­nu­đa­či ili nji­ho­vi ovla­šće­ni pred­stav­ni­ci, odr­ža­će se 6. ma­ja u Ve­li­koj sa­li Op­šti­ne Ul­cinj u 12.00 ča­so­va.

Izvor: DAN