Gjekë Gjonaj

Gjekë Gjonaj: Mirash Luca Gojçaj, intelektual i përmasave kombëtare
Mirash Luca Gojçaj, intelektual i përmasave kombëtare Nga Gjekë Gjonaj Kaluan  tridhjetë e gjashtë vjet prej se u nda para kohe prej nesh  intelektuali, mësimdhënësi, gazetari, studiuesi dhe  mbledhësi  i krijimtarisë gojore të Malësisë, Mirash Luca Gojçaj.  Është njëri prej  intelektualëve tanë i përmasave kombëtare që ngriti dhe nderoi veten,  familjen, rrethin dhe kombin me punën dhe  veprimtarinë e tij të sukseshme  në shumë  sfera. Është një  figurë e ndritshme e së kaluarës së Malësisë... Vazhdo

September 13, 2012  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Gjekë Gjonaj: Mirash Luca Gojçaj, intelektual i përmasave kombëtare
Tags: , , , ,

Gjekë Gjonaj: Emblemë uinversale e detarëve dhe kusarëve shqiptarë
Të nderuar  lexues  të fjalës së bukur  shqipe dhe dashamirë të autorit të kësaj mbrëmje  kam nderin që  para jush  të  shpreh shkurtimisht  pikëpamjet e mia  për librin  “ Kusarët dhe detarët  shqiptarë ”  të autorit  dr.  Bahri Briksu. Duke u nisur nga fakti se  treva e Ulqinit është djepi ku janë krijuar shumë vlera të rëndësishme popullore nga sfera e detarisë, për çka edhe  quhej “ çerdhja e detarisë dhe e piraterisë”  prej nga  dolën  detarë e kusarë të njohur në rrafshin... Vazhdo

April 21, 2012  :: Kulturë / Kultura, Shtypi / Mediji :: Comments Off on Gjekë Gjonaj: Emblemë uinversale e detarëve dhe kusarëve shqiptarë
Tags: , , , ,

Libër atdhedashurie shkruar me pasion
Hajrullah Koliqi Me Gjekë Gjonajn u takuam në Ulqin në një konferencë shkencore përkitazi me Krajën, që u mbajt më 7-8 tetor 2011. Ma dhuroi librin e tij të fundit “Shqipet e maleve”, ku autori trajton aspekte të ndryshme nga “jeta e shqiptarëve në zonat malore në Malin e Zi”. Titulli i librit më nxiti kërshërinë dhe librin e lexova me kujdes dhe kënaqësi të veçantë. Qe ne fillim bie ne sy fakti se ne kete liber z. Gjeke Gjonaj “shqipet e maleve” ne Malin e Zi “i bashkoi” natyrshem dhe shpirterisht,... Vazhdo

November 14, 2011  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Libër atdhedashurie shkruar me pasion
Tags: , ,

Promovohet revista DIJA
Numri më i ri i revistës letrare DIJA që sapo ka dalë nga shtypi përurohet sonte në ore 18, në biblotekën e Ulqinit. Organizuar nga Qendra për kultur dhe Bashkimi i krijuesve shqiptarë në Malin e Zi. E udhëhequr nga një përbërje e re e Redaksisë shumica e të cilëve janë me tituj të lartë shkencëorë. Ky numer përmban materiale të llojllojshme nga letersia shqipe dhe malazeze. Kryeredaktori i sajë Gjekë Gjonaj thot se emerat e autorëve të njohur shqiptarë nga Mali i Zi , Kosova, Shqipëria, Maqedonia Arbëreshë... Vazhdo

October 22, 2011  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Promovohet revista DIJA
Tags: ,

Veprat e Gjekë Gjonaj janë me vlera kombëtare dhe shkencore
Gazetari, publicisti dhe studiuesi, Gjekë Gjonaj deri tani ka botuar katër vepra voluminoze me mbi  një mijë faqe me vlera kombëtare dhe shkencore: Prekë cali , piramidë e kufijve të Shqipërisë, Njëmendësi shqiptare, Gjurmëve të kohës” dhe Shqipet e Maleve.  Autori i këtyre veprave, krahas  kërkimeve në fushën e medias, është përveshur edhe hulumtimeve studimore me peshë shkencore. Gjonaj tashmë nuk  është vetëm emër i njoihur në gazetarinë shqiptare, por, bazuar në vlerat e padiskutueshme të veprave ... Vazhdo

December 6, 2010  :: Opinione :: Comments Off on Veprat e Gjekë Gjonaj janë me vlera kombëtare dhe shkencore
Tags: , , , , ,

Libër me vlera të shumta
Gjekë Gjonaj I bindur se lexuesve të sotëm, sidomos atyre të brezit të ri, shpesh u mungojnë dija e njohja mirëfilli gjeografike dhe historike për trevat shqiptare jashtë kufijve shtetërorë të Shqipërisë, Gjekë Gjonaj, për një grimë bëhet gjeograf e topograf duke dhënë me saktësi shtrirjen dhe përbërjen e secilës krahinë të Malësisë.Po zgjedhim, si shembull, pikërisht hyrjen e përshkrimit për Hotin: “Nga bregu i liqenit të Shkodrës përgjatë kufirit malazezo-shqiptar deri mbi kanionin piktoresk të... Vazhdo

August 21, 2010  :: Kulturë / Kultura :: Komente (1)
Tags:

Intervistë me piktoren Lirije Milla Korda
Piktorja që bën gjëra të vogla me dashuri të madhe Me shprehjen e saj spontane, të qartë, të fortë dhe krejt analitike duket interesi i kësaj artiste dhe gruaje me shumë profesione, plot me kulturë, por në të njëjtën kohë e drejtpërdrejtë, e sinqertë, pa hipokrizi intelektualizmi, por që paraqitet si vëzhguese e qartë e një bote me ndjenja spirituale. Përkthyese në institucionet zviceriane në gjermanisht, italisht, shqip e sllavisht, mediatore në konfliktet në mes të mërgimtarëve shqiptarë dhe të huaj,... Vazhdo
Këshilli Nacional i Shqiptarëve kërkon përfaqësimin autentik të shqiptarëve në Parlamentin e Malit të Zi
Këshilli Nacional i Shqiptarëve përmes një kumtese për opinion, duke komentuar paralajmërimet e pushtetit malazez  për mbajtjen e zgjedhjeve  parlamentare , vlerëson se pa u siguruar mandatet e garantuara shqiptarëve përfaqësimin autentik politik, dhe përfaqësim në institucione, organe shtetërore dhe organe vendore, gjë e cila  parashihet  edhe me Kushtetutë, këto zgjedhje eventuale nga shqiptarët nuk mund të quhen të drejta dhe të ndershme. “Pushteti aktual, respektivisht shumica aktuale parlamentare duhet... Vazhdo

January 18, 2009  :: Lajmet / Vijesti :: Comments Off on Këshilli Nacional i Shqiptarëve kërkon përfaqësimin autentik të shqiptarëve në Parlamentin e Malit të Zi
Tags: , , , , , , , ,

Zë i fuqishëm për mbrojtjen dhe afirmimin e interesave kombëtare
Autori jo vetëm në këtë vepër, por edhe në botimet e mëparshme është duke luajtur një rol shumë të rëndësishëm në kultivimin e ndërgjegjes, traditave si dhe në afirimimin ndërkombëtar të çështjeve kombëtare. Padyshim në krijimet e tij dalin në pah aftësitë e thella intelektuale dhe atdhetare, të cilat i vë në qarkullim në favor të çështjeve dhe të mirave kombëtare. Gjeka i ngre problemet e shqiptarëve në piedestalin e instancave administrative të arenës botërore, duke dëshmuar që në territoret... Vazhdo

December 27, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Zë i fuqishëm për mbrojtjen dhe afirmimin e interesave kombëtare
Tags: , , , , ,