Ulcinj:Protestna šetnja „Vratite imovinu u Valdanosu“

Danas je u Ulcinju, 2.juna 2008, organizovana protestna setnja, u kojoj je ucestvovalo oko dvije hiljade gradjana opstine Ulcinj, u znak protesta zbog nezakonitog ospravanja prava na vlasnistvom bivsim vlasnicima u Valdanosu, i pored brojnih obecanja od strane predstavnika Vlasti u Crnoj Gori.
Neposredni povod je obvjavljivanje Medjunarodnog poziva od strane Vlade Crne Gore za iskazivanjem interesa za investiranje u turisticke kapacitete u Valdanosa.
Mirna i dostojanstvena setnja je pocela simbolickim ostavljanjem pred vratima opstine Ulcinj dvadesetak praznih kosara za masline, kao podsjecanje Opstinskoj izvrsnoj vlasti na predizborna obecanja. Mirna protestna setnja od 5 kilometara se takodje zavrsila simbolickim ostavljanjem praznih kosara iza kapija bivseg vojnog odmaralista Valdanos.
Jedan od ciljeva protestne setnje bio je stavljanje do znanja zainteresovanim potencilanim investitorima da se u vezi sa imovinom u Valdanosu vode sporovi kod sudova u Crnoj Gori i kod Medjunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu.
Njima preporucujemo da sacekaju okoncanje sudskih procesa jer ce tek nakon toga znati sa kim treba da pregovaraju u vezi sa investiranjem u Valdanosu; sa vldom Crne Gore ili sa stvarnim vlasnicima te imovine. U tom cilju smo obavjestili i sve strane ambasade u Crnoj Gori i Savjet Evrope kako bi oni investitorima iz tih zemalja skrenuli paznju u vezi sa imovinskim sporovima za Valdanos.
Podsjecamo da je u martu 2007.godine Skupstina opstine Ulcinj jednoglasno donijela odluku o ponistenju odluke o ekspropriaciji i skup je zahtijevao da odbornici odrze svoju rijec i izvrse pritisak na izvrsne organe da primjene odluku.
Protestna setnja je organizovana od strane odbora bivsih vlasnika za povracaj imovine u Valdanosu i Udruzenja maslinara Ulcinj uz podrsku mnogih NVO iz Ulcinja.
Ilir Llazorja

Za organizatora skupa,
Dzaudet Cakuli
Izvor / http://valdanos-ul.com

Holiday accommodation in Ulcinj, Montenegro

1