Konferencija za medije povodom zatvaranja tendera za Valdanos

April 21, 2009   | news

potpredsjednik-force_dzevdet-cakuli_ulcinjOvu ?u konferenciju zapo?eti citiranjem izjave grofa Jakoba Rotšilda, koji je još2006. godine bio zainteresovan da u?estvuje na tenderu za Valdanos i tadaizjavio: “Prošle nedjelje, gledaju?i Valdanos, instinkt mi je govorio dapostoji dosta pitanja koja treba riješiti, medju kojima vlasništvo nadzemljištem, ali i ?injenicu da na tom podru?ju brojne porodice generacijamagaje masline, a mi ne bismo željeli da to prekidamo. ( Vijesti, tekst “Rotšildimjerkaju autoput i Valdanos”, 2006. godine ).

Ova izjava trebada podstakne i investitore koji su predali svoje ponude za zakup uvale Valdanospod maslinama i još oko 2,5 miliona m2 obližnjeg brda Mendra, da moraju imati uvidu ?injenicu da se u vezi sa vlasništvom u uvali Valdanos vode sudski sporovi u Crnoj Gori i da je ve? dosta predmeta stiglo i do Medjunarodnog suda  za zaštitu ljudskih prava u Strazburu, te da?e oni nai?i na velike probleme prilikom realizacije predvidjenih investicija ida još jednom dobro razmisle o kona?nom ishodu velikih ulaganja njihovogkapitala.

Mi smo i ranijepokušali skrenuti pažnju doma?im politi?arima da riješe povra?aj imovine uValdanosu tako što bi sudstvu omogu?iti da, rade?i nezavisno svoj posao, prekinediskriminatorski odnos prema legitimnim vlasnicima.

Sudski sporovi uvezi sa povra?ajem zemljišta, koji još nijesu okon?ani, više su politi?ko negopravno pitanje, jer zakoni Crne Gore su nedvosmisleno na strani bivšihvlasnika. Medjutim, politi?ki predstavnici na lokalnom i republi?kom nivoupreko Valdanosa su do sada, obe?anjima da ?e vratiti maslinjake u Valdanosu,ostvarivali politi?ke benefite kupovinom glasova na više lokalnih i republi?kihizbora. Ta kupovina glasova im je, izmedju ostalog, omogu?ila da cioValdanos i Mendru uklju?e u Morsko dobro i time djeluju suprotno principimaproklamovane decentralizacije vlasti.

Odlukomskupštine opštine o povra?aju odnosno deeksproprijaciji iz 2007. godine (Sl.list RCG, opštinski propisi br. 18 od 18.05.2007. godine ) i masovnimprotestima, potencijalnim investitorima smo ukazivali i ukazujemo na ?injenicuda uvala Valdanos treba da se vrati bivšim vlasnicima. Eventualni dogovor iugovaranje za investicije u Valdanosu treba da nastupe tek nakon povra?aja maslinadeu Valdanosu.

Ovom prilikomjoš jednom pozivamo predstavnike kompanija Cubus Lux-a i MCG – Mos City Group-ei ostale zainteresovane investitore da posjete web sajt www.valdanos-ul.com i bližese upoznaju sa problematikom vlasništva u Valdanosu.

Izgleda da jesada na redu ostvarivanje nekih drugih interesa ovih politi?kih struktura, tesu se dali u izdavanje pod zakup tudje imovine za  minoran iznos od 15 centi po m2.

Da bi se krozrentu po ponudjenoj cijeni naplatila minimalna tržišna cijena od 150,00 EUR pom2, treba da protekne ravno 1000 godina, odnosno da to napla?uje 40 narednih generacija.A nas su na ekonomskom fakultetu u?ili da se vrijednost zemljišta odredjujevrijednoš?u napla?ene rente u trajanju jedne generacije, tj. rente za period od25 godina. Masline nijesu ura?unate.

Predstavnicivladaju?ih politi?kih struktura u Ulcinju, tj. DUA i DPS treba da bivšimvlasnicima i svim gradjanim nedvosmisleno kažu da li su za primjenu zakona ivra?anje nasilno oduzete imovine bivšim vlasnicima i da, kao izvršna vlast,primjene odluku Skupštine iz 2007. godine, a ne da kroz u?eš?e u komisijama kumujuotudjenju tudje imovine, kao što to ?ini gradona?elnik Ulcinja, g. Hajdinaga.

Poznata japravna ?injenica da imovinska prava nikad ne zastarjevaju, te je bolje da samišto prije napravimo povra?aj jer, nakon što tako bude dosudio sud u Strazburu,puno ?e nas više koštati.

Forca,

Potpredsjednik,