Ulcinjska Solana neto profit od 55,9 hiljada eura – Video

August 27, 2010   | news

Solana ostvarila dobit
Ulcinjska Solana »Bajo Sekulić« završila je prvo polugodište sa neto profitom od 55,9 hiljada eura, dok je na kraju prošle godine ostvaren gubitak od 1,98 miliona eura.

Neto profit kompanije na kraju drugog kvartala bio je skoro dva i po puta manji nego u prvom tromjesečju, kada je iznosio 134,6 hiljada eura.

U izvještaju o poslovanju kompanije, koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, navodi se da je prihod Solane u prvih šest mjeseci iznosio 608,66 hiljada eura, dok su troškovi prodaje, administrativni i ostali poslovni rashodi bili 372,3 hiljade eura.

Profit od poslovnih aktivnosti Solane, prema izvještaju u kojem nema uporenih podataka, iznosio je na kraju drugog tromjesečja 79,52 hiljade eura.

Ukupna aktiva preduzeća u prvom polugodištu bila je 37,5 miliona eura, što predstavlja neznatan rast u poređenju sa krajem prošle godine.

Iz stečajne uprave Solane ranije je saopšteno da je petogodišnji plan njene reorganizacije teoretski moguće realizovati do kraja godine, kada ističe rok za izlalak iz programiranog stečaja, dok je u praksi to teško ostvarivo zbog brojnih problema sa kojima je suočena.

Ulcinjsko preduzeće suočeno je sa problemima manjeg obima proizvodnje, slabije prodaje, kašnjenja isplate zarada zaposlenima, kao i neizmirenim dugovanjima.

Stečaj je u ulcinjsko preduzeće uveden u maju 2005. godine, na inicijativu tadašnjih dvotrećinskih vlasnika, fondova Eurofond i Moneta. Stečaj je uveden na predlog kompanije Tranšped Montenegro, zbog duga od 13 hiljada eura.

Iz kompanije su tada poručili da Solana neće prodavati imovinu, već da će kroz programirani stečaj pokušati da se oporavi.

Vlasnici najvećeg broja akcija ulcinjske kompanije, 68,53 odsto, sakriveni su iza Zbirnog kastodi računa Hypo Alpe Adria banke. Fond zajedničkog ulaganja Trend posjeduje 5,8 odsto akcija Solane, podgoričko preduzeće Fleš /Flash/ ima 5,39 odsto, a Eurofond 4,67 odsto. Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

RTCG
http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv