Ekološka inspekcija zatražila od Ulcinja da se planski riješi otpada

August 31, 2010   | news

Džaba nalog kad Skupština ne radi

Ulcinj – Ekološka inspekcija Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine naložila je Opštini Ulcinj da donese lokalni plan upravljanja otpadom.
Inspektori su se za nalog odlučili nakon što su evidentirali veći broj manjih nelegalnih deponija na području Velike plaže i Štoja na kome se nalazi, kako su utvrdili, uglavnom komunalni i građevinski otpad.
Međutim, najjužnija Opština nalog resorne inspekcije moći će da ispuni tek krajem godine budući da su vanredni izbori zakazni za 17. oktobar.
Sekretar za komunalne poslove u ulcinjskoj Opštini Đorđe Dabović kazao je da je revidirani i dopunjeni plan upravljanja otpadom za opštinu Ulcinj za period od 2010. do 2013. godine, izrađen još u maju u formi nacrta i odmah proslijeđen Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine.
“Nažalost, plan nije usvojen jer zbog izbora u maju i kasnije, nemogućnosti da se formira skupštinska većina, nije zasjedao lokalni parlament. Mi smo sve spremili da se na prvom zasjedanju na dnevnom redu nađe i nacrt plana, ali smo nemoćni jer nas vanredni izbori čekaju u oktobru. Tek će se konstituisanjem parlamenta, stvoriti uslovi za usvajanje plana”, kazao je Dabović za „Vijesti“.
On je naglasio da plan treba da obezbijedi sprovođenje glavnih ciljeva nacionalne politike upravljanja otpadom, Zakona o upravljanju otpadom, strateškog master plana upravljanja otpadom na republičkom nivou i plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za period od 2008. do 2012. godine.
Na postojanje divljih mini deponija u zaleđu Velike plaže, Štoja, ali i u bivšim maslinjacima Agro Ulcinja, nekoliko puta upozoravali su i ulcinjski ekolozi.

S.A.
Vijesti