Bageri sve bliže Adi Bojani

September 2, 2010   | Anketë / Anketa

Ulcinj- Pomoćnik direktora JP za upravljanje morskim dobrom Veselin Vojinović kazao je da će vlasnici kućica na Adi Bojani, koji nijesu izrazili spremnost da zaključe ugovor o korišćenju državnog zemljišta, uskoro biti suočeni sa rušenjem. On je naveo da su od ukupno 442 objekta na državnoj svojini na obalama Bojane, do kraja avgusta, za njih 220 podnijeti zahtjevi za zaključenje ugovora.
“Predmeti su formirani i u toku su aktivnosti za zaključenje ugovora sa vlasnicima tih objekata. Više od 200 vlasnika nije podnijelo zahtjev niti je iskazalo spremnost da svoje objekte kroz ugovor o korišćenju državnog zemljišta i naredne godine zadrži u Programu privremenih objekata. Mi ćemo stoga uskoro uputiti zahtjev Vladi i Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine da svi objekti, čiji vlasnici nijesu izrazili spremnost da zaključe ugovor, uđu u proceduru za uklanjanje- kazao je Vojinović za “Vijesti”.
On je rekao da će “Morsko dobro », nakon okončanog posla oko ugovora, upoznati javnost sa pojedinostima i strukturom objekata, čiji su vlasnici zaključili ugovore o korišćenju zemljišta. Međutim, “Vijesti” u “Morskom dobru” saznaju da su za zaključenje ugovora uglavnom nezaintersovani vlasnici čiji objekti imaju više od sto kvadrata. Ni u “Morskom dobru” ni u Ministarstvu “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti informaciju kada ističe rok za podnošenje zahtjeva. Iz ranijih izjava čelnika “Morskog dobra” i Ministarstva može se zaključiti da su vlasnici objekata koji su u Programu za ovu godinu, mirni do početka decembra jer formalnosti oko ugovora traju oko 20 dana. Međutim, naš izvor iz “Morskog dobra” tvrdi da bi ministar taj rok mogao pomjeriti čak i za prvi oktobar.
Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u opštini Ulcinj, koje je donijelo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, montažni objekti na zemljištu u državnoj svojini, na obalama rijeke Bojane, za 2010. godinu, tretirani su kao privremeni objekti. JP za upravljanje morskim dobrom i Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine pozvali su vlasnike objekata da zaključe ugovor sa JP za postavljene privremene objekte.
“Takođe su u više navrata obaviještavani i upozoravani putem medija i sajta JP pa i telefonskim putem da ugovor zaključe što hitnije, zbog plaćanja naknade, što je uslov da njihov privremeni objekat ostane na društvenom zemljištu”, kazao je Vojinović i naglasio da su svi prihodi ostvareni potpisivanjem ugovora sa JP kao i nadoknada za državno zemljište koje je dato na korišćenje, planirani su za rješavanje infrastrukturnih i ekoloških problema u Opštini Ulcinj.
Prema cjenovniku, koje je potvrdilo Ministarstvo, vlasnici vikend kućica od 30 kavdrata plaćaju nakandu u visini od hiljadu eura. Za svaki kavdrat više, vlasnik je dužan da plati dodatnih 30 eura a za platformu pet eura. Naknada za korišćenje kvadrata zemljišta iznosi jedan euro, dok vlasnici ribarskih kućica, godišnje plaćaju 150 eura.

S.A.
Vijesti
YouTube Preview Image