Na bazenima Ulcinjske solane sjutra počinje berba

September 14, 2010   | news

U bitku sa vremenom kreće 150 sezonaca
Ulcinj – Berba soli, sedamdeset peta po redu od otvaranja fabrike, počeće sjutra – potvrđeno je „Vijestima“ u ulcinjskoj solani „Bajo Sekulić“. Rukovodilac berbe Miodrag Radulović kazao je da će na berbi biti angažovano oko 150 sezonaca i 50 stalno uposlenih radnika Solane. Prema njegovim riječima, berba je trebalo da počne danas, ali uprava nije uspjela da na vrijeme sa svim sezoncima zaključi ugovore o djelu.
“Sezonaca je najviše iz Ulcinja i okoline, ali ih dosta ima i sa sjevera Crne Gore, dok 25 njih dolazi iz susjedne Albanije. Po zakonu, sa svima moramo da zaključimo ugovore o djelu, a to traje”, kazao je Radulović, dodavši da to nije razlog zbog čega berba kasni.
“U procesu kristalizacije na bazenima, odnosno u fazi proizvodnje u proljeću, imali smo obilne padavine. To je razlog kasnijeg početka berbe”, kazao je Radulović.
Uprkos tome, kako je naveo, uprava očekuje prinos od blizu 20 hiljada tona slanih kristala.
“Dugorične prognoze nam govore da značajnijih padavina neće biti u narednih 20 dana. Pokušaćemo da u tom periodu prikupimo so sa pola bazena, ali treba znati da nama ne predstavlja problem kiša nego pojava podzemnih voda”, istakao je Radulović.
U upravi Solane očekuju da će berba trajati između 35 i 45 dana.
Automatizaciju berbe i odlazak lopata u istoriju, što je bilo aktuelno do prije par godina, u Solani više niko i ne pominje.

S. A.
Vijesti
http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv