Ada Bojana: Srušeno osam nelegalnih objekata

September 16, 2010   | news

Počelo uklanjanje kućica na Bojani

Riječ je o trošnim objektima koji nijesu mogli da se rekonstruišu, a ekološki ugrožavaju životnu sredinu

Ulcinj – Juče u prijepodnevnim satima srušeno je osam ilegalno izgrađenih objekata na rijeci Bojani koji nijesu bili u upotrebnom stanju.

– To su objekti koji su devastirali prostor i koji su sami po sebi bili toliko oštećeni da nije postojala mogućnost rekonstrukcije. Rušenjem hoćemo da pokažemo da smo energični u namjeri da se zaštiti prostor na rijeci Bojani. Prvo ćemo ukloniti kućice koje su ekološki ugrozile sredinu – rekao je naš sagovornik iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Iz JP Morsko dobro saznajemo da je ovim aktivnostima počela prva faza rušenja kojom je predviđeno uklanjanje trošnih objekata. Zatim slijedi faza rušenja bespravno izgrađenih objekata koji nijesu registrovani u katalogu JP Morskog dobra, i nakon nje – treća faza, kojom je predviđeno rušenje objekata licima koja nijesu potpisala ugovor sa Morskim dobrom o privremenom korišćenju zemljišta i izmirila propisane novčane obaveze prema utvrđenom cjenovniku.

U katalogu Morskog dobra upisana su ukupno 442 ilegalno izgrađena objekta na Bojani, a masovnije prijavljivanje vlasnika vikendica za potpisanje ugovora, kojim se osigurava privremeni status i isključuje mogućnost rušenja, počelo je prije nekoliko dana.

Prije 20 godina na Bojani su postojale ribarske kućice, tj. kalimere. Početkom 90-ih na ovoj lokaciji je počelo ubrzano da se gradi. Tako je na Bojani nastao „Drvengrad“. Na ovoj atraktivnoj lokaciji „nikle“ su raskošne vile, klimatizovane, sa više spratova, đakuzi kadama… Među lokalnim stanovništvom čak kruži šala: svako ko je imao dvije daske – sagradio je kućicu na Bojani. Ovih kućica je danas mnogo više nego što to obale ove rijeke mogu da podnesu. Sve se to dešavalo – na državnom zemljištu.

I, šta sada?

Postoje tri opcije za rješavanje statusa privremenih objekata na Bojani: da se ukloni svih 442 objekta, da situacija ostane kao i do sada, tj. da se ne plaćaju nikakve obaveze prema državi ili da se objekti tretiraju kao privremeni. Ministarstvo za uređenje prostora odlučilo se za ovu posljednju jer je bila najrealnija i najprimjerenija. Država je tako ponudila vlasnicima vikendica mogućnost da dobiju legitimitet na određeno vrijeme.

Ugovor sa Morskim dobrom i pravo korišćenja prostora koji je dat na ustupanje, nikako ne podrazumijeva promjenu vlasničke strukture – zemljište ostaje javno dobro u svojini države Crne Gore, a vlasnici vikendica dobijaju mogućnost korišćenja državnog zemljišta.

Svi prihodi ostvareni potpisivanjem ugovora sa ovim preduzećem, kao i nadoknada za državno zemljište koje je dato na korišćenje, a procijenjeni su na više od milion eura, namijenjeni su za rješavanje infrastrukturnih i ekoloških problema ulcinjske opštine.

Bošković: Sve gotovo do 1. oktobra

Inspektor zaštite prostora u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Zoran Bošković potvrdio je Pobjedi da je juče na Adi Bojani počela najavljena akcija Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Morskog dobra.

– Sve će biti završeno do 1. oktobra. Objavili smo uslove pod kojima se radi. To su objekti koji su devastirani i koji ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu za rekonstrukciju. Taj dokument izdaje JP Morsko dobro i JP Nacionalni parkovi. Građevinsku dozvolu za izgradnju trajnih objekata izdaje Ministarstvo u zoni morskog dobra i nacionalnih parkova – kaže Bošković.

Na pitanje da li je bilo problema prilikom jučerašnjeg rušenja, inspektor zaštite prostora nam je potvrdio da je sve prošlo mirno i da sa tim vlasnicima imaju dobru komunikaciju.

– Ovaj teren treba očistiti od objekata koji ne mogu ostati na tom prostoru. Radićemo postepeno jer nijedna deponija ne može da primi odjednom toliko materijala – zaključio je Bošković.

Moglo je i drugačije

Beogradski slikar Nebojša Veselinović, zvani Đura, doselio se na Adu Bojanu prije 34 godine.

– Četiristo kućica nigdje nikad nije srušeno. To je sreća za nas. Ponešto treba da se sruši. Ali, država je mogla fino da kaže: Gospodo, naši građani dragi, imate pravo da uživate u ljepoti Bojane pod ovim uslovima – dajemo vam 16 kvadrata, četiri kvadrata terase, visinu od 2,20 metra. Izvolite. A oni to nijesu uradili – kaže Veselinović za Pobjedu.

Zaustavili bespravnu gradnju

Portparolka Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Sandra Radulović izjavila je za Pobjedu da je više od 300, od ukupno 420 vlasnika objekata u zoni morskog dobra na Adi Bojani, preuzelo zahtjeve i da je već potpisano više od 40 ugovora.

– Svi oni koji u narednom periodu ne budu potpisali ugovor biće izostavljeni iz plana privremenih objekata za 2011. godinu. Kada je Ulcinj u pitanju, prioritet je da se što više objekata uvede u privremeni status jer su na državnom zemljištu. Još nemamo većih angažmana u drugim primorskim opštinama. Za svaki pokušaj bespravne gradnje preduzimamo mjere iz nadležnosti koje smo dobili 31. marta. To ubrzava proceduru – pojasnila je Radulović.

Srušeni da ne bi sami pali

Vlasnik najstarijeg ribljeg restorana na Adi Bojani „Miško 1991.“Milomir Miško Leković izjavio je za Pobjedu da kroz prozor svog restorana gleda kako se na desetak metara udaljenosti ruši spratni objekat koji je bio u stanju propadanja.

– I ostali srušeni objekti su preko puta mog restorana. Bili su gotovo pali. Dako uđemo u nekakve normalne tokove kako treba. Moramo korigovati cijene da budu pristupačne za one koji su voljni da izmire državi dugovanja – zaključio je Leković.
R.I.
Pobjeda
YouTube Preview Image