Bivši inženjeri optužili vlasnike Solane u Ulcinju

September 28, 2010   | news

So njih više ne zanima
Ulcinj – Za skoro mjesec kasniji početak berbe u ulcinjskoj Solani od uobičajenog, podgrijao je spekulacije u najjužnijoj opštini da upravu i vlasnike najstarije fabrike više ne interesuje proizvodnja soli.
Bivši inženjeri Solane složni su u ocjeni da je berba počela prekasno, odnosno u vrijeme kada se obično bližio njen kraj.
“Oko 15. septembra, berbu smo završavali, a ne počinjali. To je apsurd koji dovodi do zaključka da upravu i ne zanima koliko će soli biti pokupljeno sa bazena. Naravno, to za sobom povlači i pitanje da li vlasnici više uopšte žele proizvodnju”, kazalo je „Vijestima“ nekoliko bivših inženjera Solane.
Berba soli ove godine počela je 15. septembra, a iz uprave je najavljeno da će trajati između 35 i 40 dana. Ranijih godina, berači su startovali između 10. i 15. avgusta i u vrijeme berbe često ih je služilo vrijeme bez kiša.
“Svako kašnjenje berbe nosi rizik da se uđe u kišni period koji može neprocjenjivo oštetiti prinos”, kažu inženjeri.
Za izvršnu direktoricu Solane Jelenu Aleksić, kasniji početak berbe ne znači da uprava razmišlja o prekidu proizvodnog procesa.
“Imali smo kiše u maju i junu, odnosno u procesu kristalizacije i to je jedni razlog kašnjenja. To da vlasnike više ne interesuje proizvodnja soli, obične su nebuloze jer da je tako, zar bi ti isti vlasnici u opremu uložili skoro tri i po miliona eura”, kazala je Aleksić.
Proces berbe, navela je ona, za sada protiče bez većih poteškoća.
Međutim, inženjeri podsjećaju da je i ranijih godina kiša znala da pada danima u procesu kristalizacije, ali da to nije značajnije uticalo na početak berbe.
U najstarijoj ulcinjskoj fabrici zaposlena su 84 radnika kojima, kako tvrdi Aleksić, zarade kasne dva mjeseca.
Ni plaćanje doprinosa nije redovno, ali Aleksić kaže da na kraju godine ta potraživanja u potpunosti budu podmirena.

S.ADROVIĆ
Vijesti
http://solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv