Šta građani Ulcinja kažu o svom gradu i šta bi trebalo uraditi nakon izbora

September 29, 2010   | news

Više hotela i čistoće

U najjužnijem gradu tek stidljivo je počela preizborna kampanja. Sa bilborda se ne smiješe političari, a nema ni predizborne euforije. Građani Ulcinja ukazali na brojne infrastrukturne i ekološke probleme

Ulcinj – Iako će se lokalni izbori u Ulcinju održati za manje od tri nedjelje, u najjužnijem gradu tek stidljivo je počela predizborna kampanja. Aktivnosti političkih stranaka su minimalne: sa bilborda se ne smiješe političari, a nema ni predizborne euforije.

Pokušali smo da saznamo kakav Ulcinj građani žele. Iako se u ovom gradu, kao i u drugim djelovima Crne Gore, rado raspravlja o politici, najčešće se ipak o toj temi izjašnjavaju – anonimno.

Bilo je različitih komentara – od toga da ne treba mijenjati ništa do onog da treba mijenjati sve!

Generalno, najviše primjedbi odnosilo se na higijenu grada, ekološke probleme, probleme u infrastrukturi, nedostatak urbanističkih planova… Spisak želja je veliki.

U izbornoj trci za odbornike u Ulcinju je devet listi. Za 33 odbornička mjesta u parlamentu najjužnije crnogorske opštine bori se pet političkih stranaka, dvije koalicije i dvije grupe građana. Imaju ukupno 252 kandidata za odbornike. Nosioci lista obećavaju bolji život, rješavanje gorućih problema ili pak nastavak početih poslova.

Šta građani žele?

Evo mišljenja nekolicine njih koji su htjeli da govore – javno.

– Trebalo bi malo više da se ugledamo na komšije iz Bara, da se više gradi, zapošljava više ljudi i u prvom redu – da se osposobe svi hoteli za rad. Hotel „Otrant“ ima četiri zvjezdice, a ove godine nije radio. Hotel „Galeb“ srušen je prije dvije godine i na njegovom mjestu još nije izgrađen novi – rekao je za Pobjedu Pavle Vučetić, ugostiteljski radnik.

– Treba hitno sanirati kanal Port Milena. Takođe, donijeti i urbanističke planove, jer to blokira sve ostalo – kaže Gzim Hadžimolić, ekonomista.

– Ulcinju nedostaje više kulturnih sadržaja za mlade. Bilo bi lijepo kada bismo imali sportsko-rekreativni centar ili barem bioskop. Ne postoje mjesta gdje mladi mogu da iskažu svoju kreativnost – naglašava Ivana Đakonović, profesor engleskog jezika i književnosti.

– Očekujem da se poboljša budžet opštine. Ovo bi povuklo i investitore i gradnju. U Ulcinju – gradu koji prvenstveno živi od turizma – očekujem bar jedan hotel sa četiri ili pet zvjezdica – kaže Ćazim Hodžić, ekonomista.

– Potrebno je poboljšati kompletnu infrastukturu grada. Potrebni su nam bolji putevi, bolje napajanje strujom i bolje vodosnabdijevanje. Treba nam i više hotela, ali i mnogo bolja higijena u gradu.“ – rekao je Luan Vuka, ekonomista.

– Promijenila bih kompletnu političku garnituru – kategorična je Dragica Dragovic, mašinski tehničar.

Trgovac Senada Suljević kaže da ne bi mijenjala ništa generalno.

– Samo bih voljela više sadržaja za djecu i da se živi bolje – dodaje ona.

– Naselje Liman, jedno od najatraktivnijih u Ulcinju, potpuno je zapušteno: nemamo put, ni uličnu rasvjetu, jer nema ko da je popravi. Novac koji je bio namijenjen za izgradnju puta, otišao je u druge svrhe. U Limanu ne živi veliki broj glasača jer ovdje kuće uglavnom imaju strani državljani – Rusi, Njemci i Beograđani, pa se ovim dijelom grada političari uopšte ne bave ni prije, a ni poslije izbora – rekao je Novak Živanović, pravnik.

Dijalog

„Znaš šta, očekujem da se na ulicama u Ulcinju posadi drveće“.

„Zar je to sve?“

„Da, građani Ulcinja ništa ni ne očekuju, jer su navikli da ne dobijaju ništa.“

„Mogu li da kažem ko je ovo rekao?“

„Ne!“

Ana Živanović
Pobjeda

1